Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 19:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt sty 30, 2007 11:12 
Warrior/Ranger/Sage

Temat nawiązuje do popularnego w Polsce rozdrabniania i podziałów, gdzie "każdy panem kto byle partyję zebrać potrafi" (nie pamiętam tego cytatu dokładnie :) ). Do czego zmierzam - właśnie doszło do podziału w łonie fanów MECCG. To dopiero pęknięcie, ale będzie miało negatywne skutki w przyszłości, jak sądzę. Pokłócili sie Gwaihir (a to ci niespodzianka) z Zaratustrą (Net rep, cżłonek CoE, i co tu dużo mówić, chyba najaktywniejszy członek społeczności). Nie znam genezy sporu, ale chodziło zdaje się o wykorzystanie materiałów z holenderskiego forum przez CoE. Gwaihir zabanował Zaratustrę (a to ci niespodzianka :) ) i w ten sposób Net rep i jednocześnie jedna z bardziej prominentnych osób w CoE nie może pisać na największym forum dotyczącym MECCG. A jeszcze niedawno z Tworkiem chwaliliśmy dobrą atmosferę w społeczności....

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 30, 2007 11:31 
Warrior

Fakt, to niczego dobrego nie wrozy :/ ale cala geneza tego konfliktu wydaje mi sie strasznie dziecinna i nieprzystajaca do osob, ktore niby 'dbaja' o jednosc i wizerunek spolecznosci graczy meccg. Mark chyba za bardzo przejal sie swoja rola przewodniczacego CoE i chcial bez pytania wykorzystac wszelkie erraty i uscislenia znajdujace sie na holendersiej stronie. Wim w afekcie zbanowal go z 'jego' forum (tak, meccg.net jest wlasnoscia Wima Heemskerka). tylko gdzie tu do cholery powody do banowania jednego z najaktywniejszych czlonkow forum (Marka) albo do wypisywania takich tekstow:

Cytuj:
Although this site has many excellent resources, its "Founder" is a belligerent psychopath who has, to date, banned or harassed 13 past and present members of the CoE. Caveat Emptor!

na oficjalnej stronie CoE.
cala ta sprawa jak dla mnie jest bardzo nieprzyjemna i dziecinna, i... zaczyna przypominac pewien parlament ;) :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 30, 2007 12:28 
Warrior

Jaded, brawo za ostatniego posta na forum meccg.net i za nowy podpis:
Cytuj:
Maybe I'm bitching and moaning, but look at them...

:)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 30, 2007 12:41 
Warrior/Ranger/Sage

ehhhh,

nie znam sytuacji do końca, ale jesli Mark chciał skorzystać z pracy jaką Wim włożył choćby w zebranie zasad w jednym miejscu to powinien był poprosić Wim'a o zgodę

z drugiej jednak strony zasady do MECCG są chyba dobrem ogólnym społeczności graczy, a nie tych którzy je wyjaśniali czy wpisywali na swoje strony internetowe

z tego co się orientuje to poszło o coś więcej - Wim mówi ze od jakiegoś czasu pracował nad cebraniem wszystkich 600 ilóśtam digest'ów z jeden łatwy do przeszukiwania dokument, a przy okzaji załatania bug'ów jakie na przestrzeni tych wszystkich digest'ów powstały (literówki, niejasne odpowiedzi, rózne odpowiedzi na te same pytania itd.) - jesli taką pracę Gwaihir faktycznie wykonał (nie wiem bo jej nie widziałem) i faktycznie poprzednie rady COE próbowały mu już ją zabrać (jak pisze Wim na meccg.net) to nie dziwie się że czuł się oszukany i wykorzystany bo taki projekt wymaga zapewne mnóstwo parcy i szlag moze kogoś trafić jesli mu to ktoś nagle zabierze bez pytania i nawet nie podziękuje

ale też z drugiej strony to co przygotował Mark mogło być przygotowane już wyłącznie perzez COE skoro ten spór o prace Wima trwa już od 2 lat...

anyway - wnioskując z postów na meccg.net to Mark zaczął obrażać Wima wiec ten miał prawo wykroić obraźliwe fragmenty z post'ów Marka ale czy od razu musiał go banować...?
wnioskując po dotychczasowych wydażeniach widze czarny scenariusz że raczej COE i meccg.net sie nie pogodzą i rozłam bedzie sie tylko utrwalał i powiększał... :(

no, wylałem z siebie co myśle na ten temat

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 30, 2007 15:12 
Warrior/Ranger/Sage

Dokładnie rok temu zdałem sobie sprawę, że włażę z butami na teren ludzi, którzy chcą spokojnie rozmawiać o MeCCG, tak jak je widzą i o pewnych sprawach nie chcą rozmawiać ani słyszeć a jak usłyszą, to usuną z pola uwagi.
Życzyłem moderatorowi Gwaihirowi, aby realizował swoją wizję forum. Każdemu moderatorowi, który ma ambicję wychowywać userów, życzę, aby miał takich userów, jakich sobie wychowa.

P.S.

Zawsze chciałem o to spytać, ale jakoś nie było okazji... Tam u was w Leningradzie, w siedemnastym było niezłe zamieszanie. Jak to się skończyło?

A. i B. Strugaccy "Miasto Skazane"

Tytuł:
PostNapisane: So lut 03, 2007 3:20 
Shadow of the East

jeszcze to wszystko zaowocuje powstaniem alternatywnego Council of Galadriel :P swoją drogą zastanawiam się czy forum COE stanie się równie popularne co meccg.net..

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]