Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 10:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 23:37 
Warrior

Wolfgang jest czlonkiem CoE, wiec napewno byl wyslannikiem Rady, zeby partyznacka metoda wyszukac graczy ;)

i tak troche OT. Panowie, czy mysleliscie o powrocie do pomyslu utworzenia naszego narodowego councilu? Mysle, ze obok debiutanckiego, i bardzo dobrego, wystepu w miedzynarodowych rozgrywkach gccg byloby to dobre dla promocji naszego srodowiska na forum (niekoniecznie tym meccg.net ;) ) miedzynarodowym. Co prawda nie wiem jak to jest, ze kraje o ktorych jest zupelnie cicho (przynajmniej za mojej 'kadencji') jak Japonia, Filipiny, Czechy, maja swoje rady, a my nie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 2:39 
Warrior/Ranger/Sage

tox napisał(a):
Wolfgang jest czlonkiem CoE, wiec napewno byl wyslannikiem Rady, zeby partyznacka metoda wyszukac graczy ;)

i tak troche OT. Panowie, czy mysleliscie o powrocie do pomyslu utworzenia naszego narodowego councilu? Mysle, ze obok debiutanckiego, i bardzo dobrego, wystepu w miedzynarodowych rozgrywkach gccg byloby to dobre dla promocji naszego srodowiska na forum (niekoniecznie tym meccg.net ;) ) miedzynarodowym. Co prawda nie wiem jak to jest, ze kraje o ktorych jest zupelnie cicho (przynajmniej za mojej 'kadencji') jak Japonia, Filipiny, Czechy, maja swoje rady, a my nie.

tematów o zakładaniu naszej własnej rady jest chyba kilka ale ten zdaje sie byc najbardziej aktualny

jak widać z przykładu Japonii, Czech czy Filipin, rade jest łatwo załorzyć i zgłośić gorzej już z jej poprawnym funkcjonowaniem i utrzymywaniem przy życiu

jest pare problemów które ciężko rozwiązać:
- przydałoby się zalożyć oficjalną stronę naszej rady której częścią by było obecne forum (lub nowe jesli nie da się przenieść zawortości tego) co znaczy ze potrzebny by był ktoś kto by taką stronę zrobił i nią zarządzał, ewentualnie nauczył pare innych osób jak zajmować się jakimiś drobniejszymi sprawami
- potrzebny jest ktoś kto by był łącznikiem miedzy naszą radą a COE - przekazywanie informacji, prośby o sponsoring event'ów, uczestniczenie w dyskusjach i inne sprawy które mogą zająć sporo czasu który ktoś musiałby chcieć na to poświęcić

no i największy problem to zasady - u nas dogłębnie zasadami zajmują się 3 a na dobrą sprawę 2 osoby - Konrad i Jaded ze swoim wglądem technicznym i szperaniem po ksiązeczach z zasadami i CRF'ach i kto wie czymś jeszcze, i czasem ja roztrzygając sprawy raczej z pamięci i na czuja
problemy tu są następujące - nie dość że generalnie mamy często inne zdanie na temat zasad niż 'oficjalne' (bo odkąd nikt nie wydaje tej gry nic nie moze być prawdziwie oficjalne) ruling'i COE czy CRF'u, to na dodatek zazwyczaj każdy z nas trzech ma tez inne zdanie (jak sie komuś chce wystarczy prześledzić pare dyskusji na temat zasad jakie kiedyś prowadziliśmy, choćby na temat A Chance Meeting/We Have Come to Kill, czy problemu pół-orków u fallen'a - starszych nie pamietam choć pamietam ze były) więc ciżko by było ustalić nawet w obrębie naszej własnej rady jedną interpretację którą byśmy przekazali COE

anyway, według mnie, osoby mające radykalnie inne zdanie na temat interpretacji różnych zasad i kart zaszkodzą jedności i efektywności COE (bo mimo iż niektóre ich zasady do mnie nie przemawiają to uważem że COE robi wiele dobrego dla MECCG) a chyba nie o to powinno chodzić w założeniu własnej rady i dołączeniu do COE

mnie zarówno Wolfgang Penetsdorfer jak i Mark Alfano proponowali już zebym się zajął rolą reprezentowania naszej rady i komunikacją z COE a także w przyszłości brał udział w głosowaniach COE - ale póki co odmawiałem im mówiąc, iż po pierwsze nie mamy rady a jedynie forum, po drugie mamy zbyt różne zdania na temat niektórych zasad, po trzecie chyba nie miałbym tyle czasu zeby się tym porządnie zająć

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 16:45 
Warrior

Co do kwestii warunkujacych mozliwosc i sens istnienia Polskiej rady ja to widze mniej wiecej tak.

-strona internetowa:
pod wzgledem swtorzenia takowej nie jest to chyba wiekszy problem. na naszym forum jest kilka osob, ktore zajmuja sie juz podobnymi rzeczami i na pewno znaja sie na rzeczy, wiec przy odrobinie wspolpracy naszych fachowcow od webmasteringu byloby to wykonalne.
kwestia aktualizacji itp. to tez chyba nie jest wielki problem, bo jak widac na przykladzie naszego forum spolecznosc jest dosyc aktywna, sensem strony jest informowanie o wydarzeniach, ew. postanowieniach dot. zasad, wiec samej ilosci newsow nie bedzie duzo, a przy dzisiejszej technologii (jakiestam systemy wiki, php...) kazdy 'uprawniony' bedzie potrafil dodac informacje, wkleic linka itp. :)

-lacznik:
z tego co sie zdazylem zorientowac rada nie obraduje zbyt czesto, ale pewnie naet nie w tym rzecz. Przy takiej ilosci graczy byloby to chyba nawet dobrze widziane przez dobrze poinformowanych milosciwie nam panujacych czlonkow CoE ;) zeby ktos z 'naszych' pelnil role lacznika. Wiekszosc z nas studiuje lub pracuje, podobnie jak i inni gracze na swiecie. Bycie tylko lacznikiem chyba nie jest az tak zobowiazujaca rola, zeby wymagala jekichs dodatkowych mozliwosci i byla bardo trudna do spelnienia. Wiekszosc z nas zaglada przynajmniej raz na to forum, a spory procent jeszcze na kilka zagranicznych, wiec to by bylo nihil novi.
No ale chyba pora dojsc do sedna: zadady...

-kwestia zasad:
tu rzeczywiscie jest pewien problem. ale to tez sila naszego srodowiska. tacy spece jak Konrad, Jaded i badzmy szczerzy rowniez Ty |Highwayman| tworzycie bardza ciekawa przeciwwage dla wiekszosci naszych zagranicznych towarzyszy, ktorzy na zasadzie wyroczni przyjmuja interpretacje Zary lub Manuela.
takie podejscie mogloby oczywiscie wprowadzic nieco zamieszania na posiedzeniach rady, ale i wplynac na jej postanowienia.
Co do samych nieporozumien wewnarzkrajowych, to przeciez piekno tej gry wynika rowniez z jej zlozonosci, a to co pewien stopien zlozonosci juz osiaga moze dawac pole do interpretacji, ktore moga byc rozne. Majac rozne podejscie dointerpretacji zasad wcale nie nieszczycie przez to naszego wizerunku, ani, jak sadze, nie psulibyscie naszego narodowego interesu na obradach CoE.

krotko mowiac: mozna pomyslec ;)

aaa... jeszcze jedno. Highway wspomniales, ze wlasnie nie chcesz, zeby nasz council wygladal jak Czeski, Japonski, czy inny. Ale wlasnie juz nie wylada, choc go jeszcze nie ma. Ja sie zastanawialem skad sie tamte w ogole wziely, skoro nie ma kogokolwiek, kto by instnial na arenie miedzynarodowej (chocby forach)... no dobra, moze jest jeden Czech: Kuba Krchak? :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 26, 2007 0:53 
Warrior/Ranger/Sage

podobno i Czechy i na pewno Japonia miały kiedyś dużo aktywnych graczy - w przypadku Japonii świadczy o tym choćby to że MECCG był wydawany po japońsku i że były tam organizowane sponsorowane przez ICE event'y

co sie stało z tymi graczami - nia mam pojecia; wiem że na LURE'a przyjeżdza co roku conajmniej jeden japończyk wiec trzeba by sie jego zapytac co jest grane

Tytuł:
PostNapisane: N sty 28, 2007 19:16 
Wiedźma

|Highwayman| napisał(a):
- przydałoby się zalożyć oficjalną stronę naszej rady której częścią by było obecne forum (lub nowe jesli nie da się przenieść zawortości tego) co znaczy ze potrzebny by był ktoś kto by taką stronę zrobił i nią zarządzał, ewentualnie nauczył pare innych osób jak zajmować się jakimiś drobniejszymi sprawami

ja tylko na chwilkę - w kwestiach technicznych. Elfy na pewno (no, na 90%) zgodzą się na rozbudowę naszej społeczności o taką stronę, albowiem kiedyś rozmarzaliśmy się wspólnie jakby tu rozbudować Centrum MECCG (tak miało się to chyba nazywać docelowo).
Co do obsługi takiej strony, to nie sądzę, żeby miał być z tym jakikolwiek problem, ponieważ dostępne są (za darmo, dodajmy) takie produkty do tworzenia mini-portali, które nie wymagają absolutnie żadnej wiedzy na temat PHP czy nawet HTML. Obsługa takiego czegoś jest równie prosta jak postowanie na forum :)

No i trzymam kciuki, żeby ten pomysł wypalił! Widzę, że nie gadacie po próżnicy, więc tym bardziej mnie to cieszy :)

Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 16:47 
Warrior/Ranger/Sage

czuję się coraz bardziej molestowany w kwestii naszej rady...

dobrą stroną tego jest propozycja jaką złożył mi Mark w imieniu COE:
jesli przed/na każadym naszym turnieju zbierzemy od wszystkich uczestników po 1 Euro i prześlemy na konto COE to przyślą nam 'darmowe' nagrody:
Mark Alfano, aka: Zarathustra napisał(a):
For example, german promos, french promos, boosters, cards signed by the artist, pins made from card art....

i poraz chyba piąty zostałem zapytany jak sie nasz Council nazywa - odpowiedzi ze nie ma jeszcze żadnego Council'a zdają się do nich nie trafiać... bo przecież ustalamy zasady, organizujemy turnieje itp.... :?

wiec zeby dali mnie wreszcie spokój to może spróbójmy jakoś sie nazwać?

moje Balrog'owe zboczenie podpowiada mi żeby nazwać nas Council of Moria (nie Khazad-dum, tylko Moria) :P:P:P

natomiast wpadł mi jeszcze do głowy taki (według mnie) fajny pomysł żeby nazwać się od jakiejś grupy zbuntowanych stworków z Middle Earth'a, jako że jeszcze przed oficjalnym powstaniem polskiej rady już sie buntujemy przeicw niektórym decyzjom zagranicznych speców od zasad i COE - wiec specjaliści od Śródziemia - mamy na składzie jakieś zbuntowane elfy/krasnoludy/maiar'ów czy coś innego? :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 17:27 
Warrior

No i widzisz Highway, preznie dzialamy, w sposob dosyc zorganizowany, wiec mentalnie juz rada jestesmy ;) i inni tak nas widza.

mysle, ze nazwa na dobry poczatek moze tez zmobilizowac do podjecia innych dzialan, ktore pozwola nam sie ukonstytuowac.
Mnie po glowie chodzily raczej 'dobre' nazwy, np. Council od Dale, Council of Bree :) ale pomysl z ta buntowniczoscia jest niezly. moze dobre byloby Council of Isengard (albo of the Two Towers :D ), no albo cos bardziej ekstremalnego?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 18:03 
Shadow of the East

Mi przyszły 2 pomysły do głowy apropos nazwy rady..jedna wydaje mi się być dosyć oryginalna tzn Council of Númenor.. a druga propozycja odnosi się do pomysłu Highwaymana odnośnie zbuntowanych tzn Council of Noldors, w końcu zbuntowali się przeciwko Valarom i wrócili na kontynent ;)

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 18:39 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Jedni Balrog, drudzy elfy...coraz lepiej. To wyraznie antykrqasnoludzki spisek. Ja nie wiem jak na to Chris pozwalasz. :P
Cos jak przez mgle kojarze ze mielismy sie nazywac jakos Council of Angmar czy cos.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 18:46 
Warrior/Ranger/Sage

Khazd-dum jest, Moria , Isengard też.Jako ciekawostka - chyba większość rad ma jakieś "złe" korzenie :) Raczej kulturowo brak związków z Polską w książkach Tolkiena czy ICE.
Osobiście najbardziej podoba mi sie Angmar Arises :) ale też na przykład Nan Anduin albo Erebor (trzeba by uaktywnić bardziej Kraków, ostatecznie może być Góra św Anny koło Kędzierzyna :) )

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 19:01 
Warrior/Ranger/Sage

Gyg napisał(a):
Jedni Balrog, drudzy elfy...coraz lepiej. To wyraznie antykrqasnoludzki spisek. Ja nie wiem jak na to Chris pozwalasz. :P
Cos jak przez mgle kojarze ze mielismy sie nazywac jakos Council of Angmar czy cos.

Chris forum czyta tylko jak mu 'zasugeruje' bu ty zajżał :P
Jaded napisał(a):
Raczej kulturowo brak związków z Polską w książkach Tolkiena czy ICE.

możemy sie spróbowac podczepić pod Pukel-man'ów, pamietam że 'podobał' ci się ten pomysł :P

fakt kiedyś Jaded rzucił Council of Angmar, ale mnie jakoś do gustu nie przypadła...

Tak w ogóle, jesli mam cos do powiedzenia w tej sprawie to chciałbym żeby nasz Council nazywał sie nie od miejsca (Angmar, Numenor, Moria itp.) tylko od jakiejś postaci lub grupy - jest mnóstwo Council'i które nazywają się od miejsc w Śródziemiu bądźmy orgninalniejsi i nazwijmy sie inaczej

cos w stylu zaproponowanego przez Muad'Dib'a Council of Noldor... tylko zeby było bardziej złowieszcze :evil: :twisted: :evil:

przecie naszym forum zażądza Wielka Wiedźma, Konrad został kiedyś wrogiem numer jeden na zagranicznym forum (ze sowimi post'ami wobec których obcokrajowcy byli bezradni :P) ja i Jaded czas czasem stajemy ością w gardle zagranicznych speców - wyraźnie jesteśmy żli :twisted: :P

albo możemy pojechać po kapciach i nazwać się Council of Eru i tym samym też pokażemy jacy malutcy są dla nas wszyscy inni :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 19:16 
Warrior

Tylko nie Pukel-mani!! :evil:
Mnie osobiscie podobaja sie propozycje Numenor, Noldor, Erebor... idea zwiazana z nazwaniem sie od jakiejs 'grupy' tez jest niezla, bo w koncu u Tolkiena byl Council of Elrond :)
tylko dlaczego mielibysmy byc od tych zlych... to takie pretensjonalne :lol:
a tak na powaznie, to chodzi mi o to, ze wszystko istniejace councile maja cos zlego w nazwie: Council of the Isles of the Dead that Live, Dark (/Black?) Council of Barad-dur itd.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 19:33 
Shadow of the East

e tam Eru..on jakiś taki bezbarwny, nie to co nasze Jahwe,który jak się wkurzył to niczym Ulme wzburzył wody :P Jeśli ma byc mrocznie to można z grubej rury "Council of Morgoth" (w końcu jakby nie patrzeć Czarny Nieprzyjaciel Świata, co krwi nie omieszkał napsuć :P )..takich stricte złych to jakoś sobie nie przypominam,ale można by ewentualnie nawiązać do Feanora i jego synów oraz ich przysięgi bądź do Nauglamiru (naszyjnik krasnoludów -> żeby zadowolić Gyga :P ) ,który stał się w pewnym momencie kością niezgody między krasnoludami oraz elfami i doprowadził do wielu śmierci ( krótko mówiąc Council of Nauglamir). Albo dotykając zboczenia Highwaymana "Council of Valaraukar" :D.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 19:37 
Shadow of the East

tox napisał(a):
tylko dlaczego mielibysmy byc od tych zlych... to takie pretensjonalne :lol:
a tak na powaznie, to chodzi mi o to, ze wszystko istniejace councile maja cos zlego w nazwie: Council of the Isles of the Dead that Live, Dark (/Black?) Council of Barad-dur itd.

od dawna wiadomo,że człowieka ciągnie do złego :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 23:32 
Warrior/Ranger/Sage

A może to? http://pl.wikipedia.org/wiki/Hildórien (jak oni zrobili ten znaczek?)
Hildórien to kraina we wschodniej części Śródziemia. Hildórien było miejscem, gdzie przebudzili się pierwsi ludzie. Część z nich udała się na zachód (to do wsþółczesnej Polski pasuje :) )do Beleriandu, a część z nich została na wschodzie. Niedaleko Hildórien leżała kraina Kuiviénen, gdzie obudziły się pierwsze elfy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]