Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 19:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 9:57 
Diplomat

Cześć!

Tak z ciekawości do zatwardziałych kolekcjonerów: Jak przechowujecie swoje karty? W zwykłych, czy jakichś specjalnych segregatorach? Czy układacie je setami (METW, METD itd), czy według rodzaju Hero items, Minion characters itp)? Jeśli setami to alfabetycznie, czy setami i rodzajami? Ile segregatorów zajmują wasze kolekcje i jak są podzielone? Ja do niedawna używałem segregatorów zwykłych, ale teraz czynię inwestycje, zeby kolekcja wyglądała godnie stanąć obok kolekcjonerskich wydań książek i kolekcjonerskiego wydania Trylogii Jacksona :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 14:13 
Warrior/Ranger/Sage

Ja narazie nie inwestuje w specjalne segregatory. Moje karty leża w zwykłych koszulkach 3x3, w segregatorach "Wally Zwiedza Świat" :D , które chyba buchnołem bratu i pozbyłem się zawartości :)

Segregatorów mam 3:
1. The Wizards + The Dragons
2. Lidlesseye
3. The Barlog, Dark Minions, Against the Shadow, White Hand

W segregatorach przyjołem nastepujacy porządek
1. Postacie
2. Zasoby
a. sprzmierzeńcy
b. frakcje
c. przedmioty (minor, major, grater, specjal)
d. eventy
3. Hazardy
a. kreatury
b. eventy
4. Lokacje
5. Regiony (w przypadku The Wizards)
Karty w poszczegolnych grupach lub podgrupach sa alfabetycznie ulożone :)

Sa małe odstępstwa od tej reguły, np wszytkie smoki ahunt i at home sa na dwoch kolejnych kartach. Tak samo nazgule.

Kiedys mialem koncepcje by poukladac je tematycznie, ale poniewaz nie moglem dla wszytkich okreslic jasnych regul to sobie odpuscilem.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 14:32 
Warrior/Ranger/Sage

wyszystko poza common'ami mam w segregatorach, ale zwykłych a nie jakichś tam specjalnych
natomiast karty dzile w ten sposób:
najpierw podział rarity - jeden segregator na rare'y i promosy, a drugi na fixed'y i uncommon'y
następnie podział na dodatki w kolejności w jakiej się ukazywały
w obrębie każdego dodatku podział na postacie, resource'e i hazardy (w tej kolejności też układam karty) (site'ów nie mam w segregatorze tylko w taliach)
następnie postacie są podzielone rasami, a w obrębie tej samej rasy wysokością mind'a a później moją subiektywną oceną jak bardzo jakąś postać lubie :P
z kolei resource'e dziele w ten sposób - najpierw przedmioty, później event'y, następnie fakcje a na końcu ally; w obrępnie każdej z tych grup karty są już układane alfabetycznie
hazardy dziele na kreaturki i event'y i w obrebie tych podgrup też układam już alfabetycznie
w dodatkach gdzie były już rózne rodzaje resource'ów układam je w takiej kolejności: hero, minion, stage, balrog specific

Od powyższych zasad zrobiłem wyjątki dla paru kart:
wszystkie postacie trzymam w segregatorze z rare'ami
niezależnie od dodatku z którego pochodza wszystkie postacie hero są na początku segregatora, nastepnie idą karty z METW, METD, MEDM
na koniec MEDM są agenci a po nich wszystkie postacie minion (niezależnie od dodatku z którego pochodzą)
postacie upadłych magów są na początku MEWH, a postacie balrog specific na początku MEBA
wyjątek zorbiłem też dla nazguli które zamiast układać alfabetycznie z innymi hazardami są ułożone kolejnością (od Witch-king'a do Uvathy) na jednej stronie segregatora - to samo sie tyczy później kart ringwraith'ów-postaci i ich kart Unleashed
podobnie jak nazgule ułozyłem smoki, at home'y, ahunt'y (to w segregatroze z uncommon'ami) i tych specjalnych 9 hazard'ów do smoków
tak samo poza kolejnością ułożone są hazardowe wersje hero postaci które ukazały się w MEAS
no i na sam koniec cały dodatek MEBA mam włożony do segregatora z rare'ami

oto co mój chory umysł wymyślił odnośnie segregowania kart :D

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 16:27 
Shadow of the East

przedstawiając graficznie:

1 segragator (hero)
-Postacie
-Przedmioty
-Ally
-Frakcje
-Resource

2 segragator
-Hazard Creatures
-Hazard Events
-Postacie minion i agenci

3 segregator jak 1 tylko,że zawiera
-Minion
-Fallen

W planach są jeszcze 2 klasery -> jeden na rary na wymianę bo na razie leżą w pudełku z daleko od commonów :P oraz taki już typowo kolekcjonerski na niektóre ciekawe karty, które posiadam np japońkie wersje Mouth of Sauron oraz Wild Fell Beast ( nie to żebym się chwalił, choć w sumie gdzie jak nie tu 8) ) ;)

ps oczywiście wszystko alfabetycznie :oops:

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 17:14 
Warrior/Ranger/Sage

Ja mam karty w segregatorach 3x3 dobrej jakości ;)
Sity "luzem" w koszulkach podzielone ze względu na typ.
Reszta kart podzielona na grupy.
Pierwszy segregator - postacie, stage i balrog specific
drugi - hazardy, podzielone na grupy (smoki undeady, environment itp)
trzeci - wszystkie pozostałe resources podzielone na grupy rodzajowe (ally, item , faction itd), wewnątrz tych grup układam według wartości punktowych. Eventy dzielę na grupy tematyczne (poruszanie się, wprowadzanie frakcji, walka) w hero resources jest tyle grup, ze czasami się gubię :)
Generalnie podzieliłem karty pod kątem gry , a nie kolekcjonowania.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 18:56 
Diplomat

To i ja trochę opowiem :)

W tej chwili mam trzy dziadowskie segregatory, które taszczyłem jeszcze przed laty na turnieje i po sklepach/punktach gdzie grałem. Karty ułożone były z podziałem na 1 klaser - Minion (postacie, przedmioty itp) + Balrog (tez postacie i Balrog specyfic; 2 segregator - Hazardy podział na kreaturki i eventy); 3 segregator - Hero (podział na poszczególne rodzaje) i Fallen. Karty ułożone według widzimisię, a część po prostu jak leci. Ponieważ ułożone sa dwustronnie to zdarzają się miejsca gdzie jest 6 kart.
Sity w specjalnie ręcznie przeze mnie zrobionych sztywnych pudełkach (może kiedyś walnę fotkę, bo w sumie to nawet ładne te pudełka zrobiłem :) ).

Obecnie wszystkie karty będą w segregatorach (sity i regiony też). Wkładane w grube koszulki 3x3 jednostronnie. Mam dwie koncepcje, ale pierwsza jest chyba ciekawsza.
> Planuję podzielić według rodzajów w następujący sposób (tu przykład): > Układam alfabetycznie postacie z METW, potem na kolejnej karcie postacie z METD, potem z MEDM itd.
> Wszystko alfabetycznie w ramach danego dodatku.
> Poszczególne rodzaje kart rozdzielone przekładkami z wydrukowanym tytułem - np Hazards event, Hero sites itp.
> Od razu z góry każda karta będzie miała zaplanowane miejsce ( ostatecznie może nawet podpisane na koszulce u dołu za pomocą samoprzylepnych paseczków z takiej małej drukarki), w miejsca tych kart których jeszcze nie mam mam wydrukowane kolorowe skany tak, żeby było widać jakich kart brakuje, ale zarazem, żeby można było oglądając czuć przedsmak ostatecznego wyglądu. Nowe karty będą po prostu podmieniały scany. Korzyścią będzie też to ze nie będzie potrzeby robić osobnego spisu.

Druga koncepcja to po prostu ułożenie ze ścisłym podziałem na poszczególne dodatk/sety i w ramch tych setów ułozenie kart wedłóg rodzaju, ale też alfabetycznie (czyli nie tak, że wszystkie Wysokie Elfy sa obok siebie - zresztą gdy układa się te karty właśnie nie obok siebie to cikawiej się ogląda kolekcję, bo co chwila coś sie wzrokiem wyławia :shock:)
Co do samych segregatorów to nie łatwo znaleźć coś godnego uwagi. Segregatory sprzedawane w sklepach handlujących grami nie podobają mi się - z jednej strony zero klimatu Śródziemia, a z drugiej nie wyglądają jakoś tak kolekcjonersko i "prestiżowo". W chwili obecnej znalazłem dla siebie trzy mozliwości:

1. Piękna teczka - segregator z ekoskóry - myslę, ze mozna u producenta na grzbiecie wykonać napis: "Middle Earth CCG, a na dole ICE"

http://www.kaletnictwo.pl/pl/teczki/tec ... d_193.html

2. Segregatory ze skórzaną ozdobną aplikacją na grzbiecie z Wytłoczonym tytułem. - Dosyć droga impreza.

http://www.republika.pl/pracownia_intro ... wny.3.html

3. Ładny segregator w oprawie półskórkowej z interesująco wyglądającym grzbietem (dół strony, druga pozycja od dołu po lewej):

http://www.pimax.republika.pl/gal/gal.htm

I to by było na tyle :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 22:30 
Warrior/Ranger/Sage

jak masz kase to mozesz kupic segregatory u Gwaihir'a na www.gwaihir.net
są po 12 euro ale z artwork'iem z Śródziemia

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 16, 2007 8:59 
Pan na Rhosgobel

Hmmm ... może wstyd się przyznawać, ale poza jednym zwykłym segregatorem, gdzie karty są ułożone dodatkami (METW, MEAS itd.) a podgrupę stanowi rodzaj kart (hazardy, postacie itd.), wszystkie pozostałe karty leżą wymieszane w cały świat w 6 pudłach do przechowywania żywności i 2 skrzynkach na narzędzia. :D
Ale nikt mi nie może zarzucić, że o karty nie dbam - wszystkie są w koszulkach a pudła i skrzynie są czyste i hermetycznie zamknięte! :P

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 16, 2007 11:00 
Diplomat

No tak, na takie segregatory to można by się skusić po jednym warunkiem... gdyby na stronie było ich zdjęcie! Kupowanie czegoś tak absolutnie w ciemno to nie dla mnie.

Swoją drogą ja się zastanawiam: ICE nie drukuje kart od paru lat, a na rynku ciągle są nieotwarte boxy i generalnie wszystko można nówki kupić... Co do Gwaihira to skąd ten koleś ma takie dostęp do każdej karty, pełnych boxów, setów itd itp.... Sam to drukuje???

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 16, 2007 11:16 
Warrior/Ranger/Sage

Ja teoretycznie karty mam w 3 segregatorach. 1: postacie, miejsca i agenci, 2: resourcy, 3: hazardy. Minionowych i fallenowych kart nie mam za wiele, wiec walaja sie gdzies po koncach segregatorow.
Wewnatrz segregatorow podzial ze wzgledu na typy a nie na rzadkosc czy wartosc rynkowa karty (przyznam sie, ze szczerze mowiac nie jestem w tym nawet zbyt dobrze zorientowany).
To bylo teoretycznie.
A w praktyce wyglada to tak, ze karty ktorymi gram sa caly czas w koszulkach i znajduja sie w paru pudelkach po dyskietkach.
Jak skladam nowego decka to karty z segregatora wyciagam, koszulki zmieniam, ale juz z wkladaniem z powrotem do segregatora to roznie to bywa ;-). No i co by tu sie oszukiwac, jest wieczny bajzel.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 16, 2007 15:36 
Warrior/Ranger/Sage

Termi napisał(a):
No tak, na takie segregatory to można by się skusić po jednym warunkiem... gdyby na stronie było ich zdjęcie! Kupowanie czegoś tak absolutnie w ciemno to nie dla mnie.

Swoją drogą ja się zastanawiam: ICE nie drukuje kart od paru lat, a na rynku ciągle są nieotwarte boxy i generalnie wszystko można nówki kupić... Co do Gwaihira to skąd ten koleś ma takie dostęp do każdej karty, pełnych boxów, setów itd itp.... Sam to drukuje???

napisz do Gwaihir'a to na pewno bedzie w stanie ci podesłać zdjecia tych segregatorów lub dać liniki da jakichs ich fotek na necie

co do ilosci dostepnych kart - wystarczyło miec jakies kontakty w sklepach i hurtowniach gdy MECCG sie skonczył - wszyscy sie wtedy pozbywali boxów i innych rzeczy zwiazanych z MECCG, a wydaje mi sie ze Gwaihir handlował już kartami jeszcze za życia naszej karcianki wiec mógł miec sporo zapasy własne plus dużo kontaktów...

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]