Wskazywanie, która kompania się poruszy i wybieranie dla niej nowego site to ostatnie akcje przewidziane dla fazy organizacyjnej. Karty, jak Belegaer zagrywane są na kompanię, która ma się poruszyc, po czym wybierany jest odp. site. Problem przedstawiony przez Thorina nie może tu zaistniec a errata wydaje się zbędna.
Jaded napisał(a):
W przypadku Great Ship sprawa została skopana przy erracie - ta karta była pierwotnie zagrywana na poruszająca sie kompanię, a więc w fazie M/H.
Jest taki zapis w CRF:
Cytuj:
When a company splits up, its player chooses which characters are the original company and which characters are a new company, unless otherwise directed by a card. All resource permanent-events played on the original company stay with the original company
Oczywiście nie ma mowy tu o short eventach, choć uważam, ze pierwsze stwierdzenie tak czy inaczej jest prawdziwe. Sprawę rozwiązałby zapis który jest na innych short eventach: playable at the end of the organization phase
Mimo, że nie ma tu mowy o short-eventach, jest mowa o oryginalnej kompanii (tej, od której inne się odłączają) i nowej kompanii (odłączającej się). Z pewnością przed rozdzieleniem, kompania, na którą short-event był zagrywany, była (jeszcze) oryginalną.
Jaded napisał(a):
Tak po chamsku to mozna by powiedzieć, ze żadna z tych kart nie działa, bo nie ma już druzyny na którą została zagrana.
A można przecież kulturalnie: że kompania, która się wydzieliła z oryginalnej, to zupełnie nowy twór.
Gror napisał(a):
Poza tym wybacz, ale argumentacja na zasadzie "bo nie pisze że tak nie wolno" zupełnie do mnie nie trafia.
Do mnie jak najbardziej.
P.S.
Ja tu tylko na chwilę.