Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 15:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 15, 2006 9:40 
Warrior/Ranger/Sage

Thorin napisał(a):
Gror - ja nie uważam za logiczne przenoszenie zasda przynależnych dla permamentów na short eventy - to są troszke inne rodzaje kart i w zasadach ani w crf nie ma o czymś takim mowy. Ja nie upieram sie przy swojej wersji tylko chce pokazac jak można wywinąc wała tymi kartami i nic nie możesz poradzić osobie chcącej tak grać, bo nie przedstawisz na to dowodów że nie ma racji. Tak dla przykładu popatrz sobie na PATH OF THE DEAD i próbuj tam zabraniac komuś grania tej kary w wiadomo jaki(nieładny) sposób i argumentuj mu to logiką :)

Natomiast co do wypowiedzi Highweya i poparcia jej przez Ciacha to ja też jestem za tym - ale to jest nasza wersja.

No ale przecież tak naprawdę konkluzja jest z zasadzie taka sama.
Poza tym wybacz, ale argumentacja na zasadzie "bo nie pisze że tak nie wolno" zupełnie do mnie nie trafia.
Ja osobiście nie korzystam nidgy z tego typu przekrętów i jak mam jakiekolwiek nazwijmy to moralne wątpliwości to wolę pewnego tricku po prostu nie zagrywać. I generalnie bardzo się cieszę, że nasza społeczność nie idzie w kierunku interpretacji zachodnich, bo wtedy pewnie już przestałbym się w to bawić.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 15, 2006 11:16 
Warrior/Ranger/Sage

Więc w tym momencie mamy co najmniej trzy opcje:
1. Zmieniamy text tych kart z "during the organization phase" na "at the end of the organization phase"
(de facto errata)
2. Rozszerzamy regułe dotyczącą permanent-eventów na short eventy
(trzeba mieć na uwadze, ze w przypadku Great Ship może dojść do sytuacji, że postaci , która tapowała sie do zagrania tej karty może nie być w drużynie korzystającej z Great Ship)
3. Przyjmujemy, konkretne rozwiązania dla kart: Great Ship działa na drużynę w której jest tapnięta postać, a Belegaer (Rhun, Harad,Forod) na wybraną drużynę.
(znowu problem z Great Ship - tapnięta postać może później spalić corruption check i wogóle jej nie będzie, a nie ma powodu sądzić, że efekt przestanie działać)

Tytuł:
PostNapisane: N paź 15, 2006 13:14 
Warrior/Ranger/Sage

jeslibysmy wybrali opcje numer 1 to tez bedzie pytanie czy Great Ship przestaje działać gdy ten kto go odpalił odpadnie z duruzynki... ale nie widze powodu by tak miało być - statek zbudowany, mozna płynąć, budowniczy juz nie jest potrzebny :P
ja nie boje sie robic errat, a juz na pewno wolę robic erraty niz dopisac kolejną klaryfikację do zasad która obejmie 3 moze 4 karty...
jestem za bramką numer 1 :)
co prawda errata sprawi ze juz po zagraniu jednej z tych kart nie bedzie mozna zrobic niczego co w organizacji zrobic mozna (np. nie bedzie mozna zagrac Great Ship, następnie Favour of the Valar i wystawic dociągniętą postać czy Fellowship'a), ale to chyba nie jest takie straszne... (tylko zagranie z Favour of the Valar przychodzi mi do głowy jako cos co przestanie działać)

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

PostNapisane: N paź 15, 2006 16:02 
Scout/Sage

Thorin napisał(a):
- czy obie karty działaja na obie drużyny po podzieleniu - bo w fazie organizacji kiedy je zagrywałem te 5 postaci stanowia jedna druzyne

Moim zdaniem działają i nie ma tu mowy o jakimś nadurzyciu, czy nadinterpretacji.
W CRF znalazłem zapis który wprost zezwala na taką zagrywkę:
Cytuj:
Effects that are played during the organization phase, and depend on the site or site path of a moving company, create an effect which is not declared until the new site is revealed. If the site or site path is not of the appropriate type when the effect resolves, the resource has no effect. If the company has multiple movement/hazard phases on the same turn, the card applies separately to each phase, having an effect only if the correct conditions are met.

Jeżeli zatem każda drużyna opuszczająca site of orygin spełnia wymagania stawiane przez wspomniane karty, uprawnienia każdorazowo jej przysługują.

PostNapisane: N paź 15, 2006 16:34 
Warrior/Ranger/Sage

Yabree napisał(a):
Thorin napisał(a):
- czy obie karty działaja na obie drużyny po podzieleniu - bo w fazie organizacji kiedy je zagrywałem te 5 postaci stanowia jedna druzyne

Moim zdaniem działają i nie ma tu mowy o jakimś nadurzyciu, czy nadinterpretacji.
W CRF znalazłem zapis który wprost zezwala na taką zagrywkę:
Cytuj:
Effects that are played during the organization phase, and depend on the site or site path of a moving company, create an effect which is not declared until the new site is revealed. If the site or site path is not of the appropriate type when the effect resolves, the resource has no effect. If the company has multiple movement/hazard phases on the same turn, the card applies separately to each phase, having an effect only if the correct conditions are met.

Jeżeli zatem każda drużyna opuszczająca site of orygin spełnia wymagania stawiane przez wspomniane karty, uprawnienia każdorazowo jej przysługują.

Akurat cytowny przez Ciebie fragment dotyczy różnych faz M/H ale danej dryżyny ("the company"). Chodzi tu o efekty typu Carambor, Forced March czy Healing of Nimrodel.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 20:16 
Warrior/Ranger/Sage

Wskazywanie, która kompania się poruszy i wybieranie dla niej nowego site to ostatnie akcje przewidziane dla fazy organizacyjnej. Karty, jak Belegaer zagrywane są na kompanię, która ma się poruszyc, po czym wybierany jest odp. site. Problem przedstawiony przez Thorina nie może tu zaistniec a errata wydaje się zbędna.

Jaded napisał(a):
W przypadku Great Ship sprawa została skopana przy erracie - ta karta była pierwotnie zagrywana na poruszająca sie kompanię, a więc w fazie M/H.

Jest taki zapis w CRF:
Cytuj:
When a company splits up, its player chooses which characters are the original company and which characters are a new company, unless otherwise directed by a card. All resource permanent-events played on the original company stay with the original company

Oczywiście nie ma mowy tu o short eventach, choć uważam, ze pierwsze stwierdzenie tak czy inaczej jest prawdziwe. Sprawę rozwiązałby zapis który jest na innych short eventach: playable at the end of the organization phase

Mimo, że nie ma tu mowy o short-eventach, jest mowa o oryginalnej kompanii (tej, od której inne się odłączają) i nowej kompanii (odłączającej się). Z pewnością przed rozdzieleniem, kompania, na którą short-event był zagrywany, była (jeszcze) oryginalną.

Jaded napisał(a):
Tak po chamsku to mozna by powiedzieć, ze żadna z tych kart nie działa, bo nie ma już druzyny na którą została zagrana.

A można przecież kulturalnie: że kompania, która się wydzieliła z oryginalnej, to zupełnie nowy twór.

Gror napisał(a):
Poza tym wybacz, ale argumentacja na zasadzie "bo nie pisze że tak nie wolno" zupełnie do mnie nie trafia.

Do mnie jak najbardziej. :)

P.S.

Ja tu tylko na chwilę.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 22:13 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
Wskazywanie, która kompania się poruszy i wybieranie dla niej nowego site to ostatnie akcje przewidziane dla fazy organizacyjnej. Karty, jak Belegaer zagrywane są na kompanię, która ma się poruszyc, po czym wybierany jest odp. site.

Myślałem o tym ostatnio i choć nie znalazłem stwierdzenia, ze to ostanie akcje (a co najwyżej na końcu tury), to to rozwiązanie wydaje się być sensowne.

Cytuj:
Mimo, że nie ma tu mowy o short-eventach, jest mowa o oryginalnej kompanii (tej, od której inne się odłączają) i nowej kompanii (odłączającej się). Z pewnością przed rozdzieleniem, kompania, na którą short-event był zagrywany, była (jeszcze) oryginalną.

Tak, tylko nigdzie nie ma mowy, że efekt przechodzi na oryginalną kompanie.

Cytuj:
P.S.
Ja tu tylko na chwilę.

Szkoda.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 18, 2006 22:57 
Warrior/Ranger/Sage

Nie mam instrukcji pod ręką, ale przynajmniej w podsumowaniu tury tak to jest przedstawione - akcje podejmowane w fazie organizacyjnej (w dowolnej kolejności), następnie decyzja o poruszeniu/pozostaniu kompanii.

Na kompanię oryginalną nic nie przechodzi. To wciąż ta sama kompania, choć w odmienionym składzie. Nazwa "oryginalna" o czymś mówi. Pytanie raczej, dlaczego efekt, któremu podlega, miałby zniknąć? Bo jakaś postać/postacie się od niej odłączyły?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 18, 2006 23:06 
Warrior/Ranger/Sage

Jeśli to jest ostatnia akcja to co powiesz o Stealth - jest ostatniejsze?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 18, 2006 23:37 
Warrior/Ranger/Sage

Stealth nie jest akcją przewidzianą dla fazy organizacyjnej, podobnie jak test korupcji z Lure of Senses nie jest akcja przewidzianą dla fazy untap.

Wszystkie akcje/karty zagrywane na początku/końcu fazy, zagrywane są właśnie przed/po wykonaniu wszystkich akcji przewidzianych dla danej fazy (inaczej mówiąc: specyficznych dla danej fazy).

Tytuł:
PostNapisane: N lis 19, 2006 0:14 
Warrior/Ranger/Sage

Chyba niechcący odniosłem się do instrukcji zamiast do twojego postu:
Cytuj:
A company wanting to move to a new site plays a new site card face down beside its current site card by the end of its organization phase

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 17, 2007 20:25 
Dwarf

Nic chcąc tworzyć nowego tematu zapytam tu bo pytanie sie odnosi jednej z nadmienionych kart.

Czy po zagraniu GREAT SHIP gracz moze skancelować zagranie takiej karte jak LONG WINTER albo SNOWSTORM czy tylko efekt cofnięcia drużyny (oczywiście jak zajda ku temu warunki), a karty te nadal zostają w grze??

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 18, 2007 0:02 
Warrior/Ranger/Sage

cóż, stwierdzono ze Bombadil i Leaflock kasują cały hazard (czyli slą go do discard'u a nie tylko chwilowo kasują jego efekty w przypadku long- i permanent-event'ów) a zarówno na Tomie, Leaflock'u jak i na Great Ship pisze ze kasuje sie "effects of one hazard"

wiec przez analogie to tych kart uważam ze zostanie skasowany cały hazard a nie tylko jego aktualny efekt

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 18, 2007 4:28 
Warrior/Ranger/Sage

Long-events nie targetują kompanii, nie targetują niczego.

...żeby nie było bandyctwa, żeby nie było niczego!

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 18, 2007 22:34 
Dwarf

No to wkońcu jak - spada czy nie spada do discardu?? i czemu long-eventy nie targetują niczego - to co w końcu jest z nimi??

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]