może pochwaliłby się ktoś czym grał, hę?
szczególnie mnie interesuje jaką/jakie talie miał Andrzej - Mag; bo mimo wspólnej ponad 3 godzinnej drogi powrotnej do Warszawy zapomniałem przepytać go czym grał....
to moze ja zaczne:
grałem upadłym magiem,
vs. hero był to AlatarStart w Ettenmoors, 1 tura ruch do Framsburg'a z którego nie wychodziłem już raczej do końca gry; w talii było pare minor'ków zeby tapnąć site a następnie zagrać sobie Hidden Haven co by było bezpiecznie we Framsburg'u stać, i wykopywać major item'y za pomocą Bounty of the Hoard i Hoard Well-searched.
Jak Framsburg był już protected Wizardhaven (albo przez Guarded Haven albo Wizard's Trove+The White Tree) to zagrywałem An Untimely Brood i 1 lub 2 ally (Great Bats i/lub Regiment of Black Crows).
W talii punktów niewiele, fakcji żadnej (w sideboard'zie były 2 co prawda - Bairanax Roused i Beornings - ale w żadnej grze nie zdążyłem/nie miałem okazji ich zagrać)
Gigantyczną przewagę punktową uzyskiwałem dzięki The Great Hunt, najpierw zagrywałem na drużynę Wizard's Flame x2 zeby wszystkie stworki miały -4 power'a a następnie biłem z pomoca zagranych major'ów (Glamdring i Durin's Axe). Najwięcej punktów zawsze liczyłem ze uda sie zdobyć na Nazgulach wiec miałem w drużynie mega-babsztyla, czyli Peath która z Glamdring'iem w łapie vs. nazgul ma 12 co w zupelności wystarcza kiedy wszystkie nazgule mają power -4 za moje Wizard's Flame'y, a do tego połowi ich body. Dla pewności ze wyjdą body check'i na stworki miałem Black Arrowx2 w startowej drużynie i Arrows Shorn of Ebonyx2+Scabbard of Chalcedonyx2 w talii....
No i gwoźdź programu polegał na tym ze po zagraniu The Great Hunt i zabiciu 5 stworków, discard'owałem go (bo Fallen moze z'discrad'ować 1 stage resource na ture w trakcie fazy organizacji) i zagrywałem drugiego i polowałem jeszcze raz na kolejne 5 stworków
w 4 grach kiedy grał przeciw hero, 3 razy udało mi sie zapolowac (raz mój brat zdołał doweiźć Jedynego na Mount Doom i wygrać grę zanim ja byłem gotowy na Greath Hunt'a) i zyskiwałem dzięki temu od 15 do 20 punktów za zabite stworki
Hazardy stanowili 'mrożeni agenci' (czyli elficcy, krasnoludzcy, dunedaińscy i hobiccy agenci z Chill Them with Fear) którzy dzięki Nobody's Friend mogli być praktycznie wszędzie po 1 ruchu i albo bili by zabić albo łapali za pomoca To Get You Away
natomiast
vs. minion grałem upadłym Gandalefm
Talia opierała się na pomyśle by to moja (hero) drużyna biegała za minion'ami i spuszczała im łomot w company vs. company combat.
Zeby mieć jakieś szanse z silnymi minion'owymi drużynami postanowiłem zagrać na An Unexpected Party - czyli zalać przeciwnika masą krasnoludków.
Problem polegał na tym że Party wymaga krasnala z mind'em wiekszym niż 5, zaczynałem więc z Gimliego którego zagrywałem za pomoca Thrall of the Voice przez co miał mind'a 5. Następnie, już w trakcie gry, korzystałem z możliwosci z'discard'owania 1 stage'a w organizacji i pozbywałem sie Thrall'a dzieki czemu Gimli miał wystarczająco wysokiego mind'a by przewodzić An Unexpected Party
Przedmioty w talii miałem 4 - Durin's Axe, Zwergenaxt x2 (German special promo - Dwarven Axe) i Glamdring
Bardzo ważnym elementem strategii był sam Gandalf i jego pierścionek - Narya, który to fallen Gandalf moze wracać sobie co turę na rękę za pomocą stage resource Ring of Fire. Dzięki Nary'i zagranej tuż przed company vs. company combat miałem zawsze wszystkich odtapowanych, co w połączeniu z hazard'ami nastawionymi na tapowanie przeciwnika dawało mi duże szanse na to że to ja bede wybierał kto z kim bedzie walczył w cvcc
Oczywiście w talii znalazły się tez Fellowship'y zeby troszke podnieść prowess moich postaci i w drużynie miałem 2 Potion of Prowess jako startowe minor'ki by w razie potrzeby jeszcze podnieść power'a wszystkim
Dodatkiem był też mój ulubiony (a przez Root'a znienawidzony) minion resource - No Better Use, by zamiast w cvcc rzucać na body kluczowym postaciom przeciwnika złapać je i odnieśc do Shelob'y
No i jeszcze by Fellowship i bande krasnali zagrywalo się łatwiej w talii miałem Hidden Haven, Chambers in the Royal Court i Mischief in a Mean Way by zrobić sobie haven'a tam gdzie akurat byłem
to by było tyle o moich taliach, czekam na opisiki innych