Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 14:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 21:08 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Gror napisał(a):
A jakiś namacalny problem który mógłby z tego wyniknąć? Bo jakoś nic mi nie przychodzi do głowy.
Chyba, że z założenia miała to być dyskusja akademicka :lol: :wink:

Czy FW może zagrać Padding Feet? (10 pkt za frajer)

Nie taki znów "frajer". Na mocy erraty:
Cytuj:
@ Card Erratum: Replace the first sentence with: "Playable during the site phase on a lone scout minion (no other characters or allies in his company) at the same site as an opponent hero company containing a hobbit."

Nie wystarczy postawić dwóch kompanii w WizardHaven - jednej z samotnym orkiem-scoutem, drugiej z hobbitem. Ta druga musi być przeciwnika (i hero, żadnych wron). Do tego jeszcze 2x Wizard's Trove, jeśli ma to być 10MP a nie 2 MP.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 21:33 
Warrior/Ranger/Sage

A to przepraszam, nie dostrzegłem tego "opponent" w erracie. Co nie zmienia faktu, że ta kwestia (minion, czy nie?)jest w kilku miejscach istotna.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 21:57 
Warrior/Ranger/Sage

Tak samo jak z tego, że kompania nie jest hero, nie wynika, że jest minion, tak i w tym wypadku jest powiedziane, że postacie nie będące orkami, lub trollami są postaciami hero, zaś status orków i trolli nie został określony. Spore niedopowiedzenie.
Powiedziałbym, że są to postacie minion, ale uczciwie: nie jestem w stanie znaleźć odpowiedniego fragmentu w White Hand.
Wstęp do WH mówi:
Cytuj:
When you play a Fallen-wizard, assume that your Fallen-wizard is a METW “Wizard.” All of the normal METW rules apply except for the specific exceptions outlined in these rules. The MELE rules that concern Wizards also apply to Fallen-wizards.

METW nie porusza tematu orków i trolli jako postaci, zasady z MELE dotyczące Wizarda również. Jeśli jest to istotne, wypadałoby umówić się na coś (bo ustalić można na podstawie czegoś, a tu tego "czegoś" brakuje), choćby po to by wiadomo było, jak grać.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 22:23 
Warrior/Ranger/Sage

Chociaż...
Cytuj:
Characters
You may use both hero and minion characters. However, you may only use a
character if his mind attribute is 5 or less. All of your non-Orc/Troll characters are considered to be hero characters. You may only use up to two of each non-unique character.

Skoro można używać postaci minion (więc ta kategoria postaci jest w WH przewidziana) i hero a nie-orkowie i nie-trolle są hero, to można powiedzieć, że orkowie i trolle są minionowymi postaciami. Ponieważ ICE nie zdefiniowała tego bezpośrednio a zwykła zdroworozsądkowa logika w tej grze nie zawsze się sprawdza, więc można (a nawet trzeba) się bawić w dochodzenie. God bless academic discussions.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 26, 2005 13:20 
Warrior/Ranger/Sage

rozmawialem wczoraj troche przez GCCG na temat pól-orków... jedyne co mi sie udalo osiagnac to zimeszanie paru osób w tej kwestii

odnioslem jednak wrazenie ze wiekszosc sie opowiada za tym iz druzyna fallen'a jest albo overt albo hero, a ze pól-orki nie sprawiaja ze druzyna jest overt to pozostaje ona hero (choc ze wzgledu na posiadanie pół-orka w skladzie nie mozna na tak druzyne zagrywac hero resource'ów w stylu Fellowship)

mój tok rozumowania jest taki - w instrukcji do MEWH nie jest zaznaczone ze fallen moze miec minion covert company, jest tylko powiedziane ze moze miec hero lub overt company

wedlug mnie bez dodatkowych klaryfikacji czy przepisów, z tego co mamy blizej jest wlasnie do interpretacji gdzie druzyny z pól-orkami pozostaja hero o ile nie maja normalnych orków lub troli
dlaczego?
poniewaz pół-ork nie czyni druzyny overt, nie wiemy czy sa inne rodzaje druzyn dla fallena niz hero i overt company, wiec latwo mozemy rozszerzyć (lub zawęzić) interpretacje slów "However, for all other purposes a Half-orc is an Orc." na taką iż 'all other' dotyczy wlasnie wszystkiego poza zmianą typu druzyny z bazowego hero company

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: So lis 26, 2005 13:24 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Popieram Highwaymana;
druzyna zlozona z half-orcow i ludzi jest traktowana jako hero company.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 26, 2005 13:49 
Warrior/Ranger/Sage

Chciałby tu jesze podać kilka przypadków, dla których dyskusja ma znaczenie, a instrukcja z WH niewiele wnosi:

resources działające na minion company:

orc-mail
power against the shadow

resources działajace na minion character:

sack over the head
Padding feet
tokens to show
treason the greatest foe
use your legs

hazardy działające na minion character:

covetous thoughts
fealty under trial
ride against the enemy

Tytuł:
PostNapisane: So lis 26, 2005 14:35 
Warrior/Ranger/Sage

ok, wedlug mnie wygladaloby to tak - druzyna jest hero, ale pól-orki w niej sa minion character

czyli Power Against the Shadow
- nie mozna zagrac (choc w praktyce bedzie mozna zagrac poniewaz zeby zaatakowac hero company nasza fallen'owa druzyna z pół-orkiem to nasze druzyna musi stac sie minion - czy przez ally'a czy normalnego orka lub trola);
- natomiast w druga strone (kiedy nasz fallen'owa druzyne z pół-orkiem atakuje jakas minion company) zagrac mozemy, ale pół-orki , zwykle orki i trole nie dostana bonusu

(ta karte mozna naswet zagrac gdy ktos atakuje nasza fallen'owa overt company z normalnymi orkami i trolami - wtedy równiez tylko wszstkie nie-orkowe i nie-trolowe postacie dostana modyfikator)

Orc-mail
- jedyne opcje jakie widze przy tej karcie z udzialem pół-orka sa takie: druzyna która chcialaby zaatakowac chroniona przez Orc-mail druzyne zawiera pół-orka, ale sam pół-ork nie sprawi ze druzyna bedzie overt (a z godnie z tekstem Orc-mail karta dziala tylko na overt minion companies) wiec o ile nie mamy czegos/kogos innego co zapewni nam status overt to Orc-mail nie dziala; drugie 'uzycie' pół-orka tu to przy szansie zdjecia Orc-mail i oczywiscie jako minion character wlicza sie on do rzutu

jesli mnie pamiec nie myli to wszystkie postacie wystawione przez fallen'a moga byc liczone jako minion jesli chodzi o zagrywanie resource'ów

Sack Over the Head
- szczerze nie mam pojecia co ma pół-ork do tej karty; mozna ja zagrac tylko na Trola który zawsze bedzie minion, a karta ta dziala przeciwko hero company z krasnoludem lub hobbitem a pół-ork nie moze byc w druzynie z krasnoludem, hobbitem, elfem czy dunedainem (z racji bycia orkiem) wiec nie wiem jak ja chciales zastosowac Jaded

co do Padding Feat, Tokens to Show, Treason the Greatest Foe i Use Your Legs - pół-ork wszedzie jest minion'em

i co do hazard'ów - również wszedzie bedzie minion character (z racji bycia orkiem a orki u fallena sa zawsze minion characters)

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: So lis 26, 2005 15:48 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
rozmawialem wczoraj troche przez GCCG na temat pól-orków... jedyne co mi sie udalo osiagnac to zimeszanie paru osób w tej kwestii

Też jestem zmieszany, choć nie wiem, czyje zmieszanie lepsze i czy w ogóle jest to jakieś kryterium.

|Highwayman| napisał(a):
mój tok rozumowania jest taki - w instrukcji do MEWH nie jest zaznaczone ze fallen moze miec minion covert company, jest tylko powiedziane ze moze miec hero lub overt company

Niezupełnie. Jest zdefiniowana hero company i overt company. Kompania z półorkiem nie odpowiada pierwszej definicji i nie musi drugiej.

Jakby kto nie wierzył WH, to może uwierzy CRF?

(Rulings by Term-Company)
Cytuj:
A hero company is Wizard player's company, or a Fallen-wizard's company that has no Orcs or Trolls. A minion company is a Ringwraith player's company, or a Balrog player's company. An overt company is a company with Orcs and/or Trolls in it. Note that some allies can make a company overt, but Half-orcs do not.

Zgadza się natomiast, że kompania FW nigdy nie jest minion (na ogólne potrzeby).

Ale do rzeczy. Co mnie zastanawia w zapisach?

White Hand wspomina:

Cytuj:
All of your non-Orc and non-Troll characters are considered to be hero characters. Thus, a company consisting of only such characters is treated as a hero company. Such a company is covert for the purposes of playing minion resources.

Covert na potrzeby zagrywania minion resources. Na żadne inne? Zatem, kompania hero FW (nawet bez półorków) musi przyjmować automatyczne ataki w minion :borderhold: i :freehold: jako niewstrzymujące. Całkiem odwrotnie, niż kompania minion, nawet kompania w identycznym składzie. Wstrzymujące są te ataki wobec covert, ale już nie wobec hero. (Kompania hero FW może znaleźć się na takich site'ach na skutek Heart Grown Cold, lub Plotting Ruin.)
Napomknąłem o Not Slay Needlessly.
Na kompanię hero (ale nie covert) zadziała ta karta tak, jak na kompanię overt.

Co ciekawe jednak, wbrew zapisom WH, ale też i wbrew |Highwaymanowi| inny zapis CRF mówi:
(Turn Sequence-Site Phase-Company vs. Company Combat)
Cytuj:
@ Minion and hero companies can attack each other. Hero companies may not attack each other. A Fallen Wizard covert company is considered a hero company.

Domyślam się (może niesłusznie), że "A Fallen Wizard covert company is considered a hero company." umieszczone w tym miejscu oznacza, że na potrzeby CvCC. Bez względu na to, czy tylko na potrzeby CvCC, czy w ogóle, to ni stąd ni z owąd pojawia się taki twór jak "covert company". A przecież rzekomo nie istnieje na inne potrzeby niż zagrywania minion resources.
Acha - pytanie poza konkursem. Po co w ogóle ten zapis, skoro non-overt FW company miałaby być automatycznie hero?

Wnioski?

1. Taka ilość wewnętrznych sprzeczności daje każdemu moralne prawo do czynienia własnych ustaleń. Do czasu wydania poprawionej wersji CRF, wypadałoby jednak powiedzieć uczciwie, że są prywatne i nie szukać na siłę podbudowy ideologicznej w instrukcji, skoro takiej tam nie ma.
Sam starałem się w tej kwestii być jak najbardziej zgodny z literą przepisów. Skoro zauważyłem w nich jednak niekonsekwencje, nie mogę tego (w tym miejscu) kontynuować. Są błędy i zdaje się jeden z nich został teraz wykryty.

2. Gdybym miał to poskładać w całość, powiedziałbym, że:
- Kompania FW, która nie jest overt, jest covert na wszelkie potrzeby.
- Kompania overt FW nigdy nie może być hero, ani odwrotnie (definicja z instrukcji WH dopuszczałaby taką możliwość, w przypadku gdy w kompanii hero pojawiłaby się postać z Freeze The Flesh)
- Kompania covert FW jest hero na potrzeby CvCC

Nic więcej, w imię zasady niestwarzania bytów ponad potrzeby. Tylko tyle, aby to, co już istnieje, miało prawo działać w jasny dla graczy sposób.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 26, 2005 16:05 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
czyli Power Against the Shadow
- nie mozna zagrac (choc w praktyce bedzie mozna zagrac poniewaz zeby zaatakowac hero company nasza fallen'owa druzyna z pół-orkiem to nasze druzyna musi stac sie minion - czy przez ally'a czy normalnego orka lub trola);

Nie za bardzo rozumiem ten fragment, ale z resztą się zgadzam. Status postaci i kompanii to osobne sprawy.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 30, 2005 9:11 
Warrior/Ranger/Sage

Taka jeszcze ciekawostka (może kogoś zbulwersuje - na logikę powinna).

Zasada, która dotyczy kompanii z orkami i trollami w składzie:
Cytuj:
You may not play a hero resource permanent-event on a company with an Orc or Troll in it.

Tak w ogóle nie ma przeszkód, aby zagrać Fellowship na kompanię overt FW, jeśli nie ma ona takich ras (niekoniecznie postaci) w swoim składzie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 30, 2005 12:09 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
Taka jeszcze ciekawostka (może kogoś zbulwersuje - na logikę powinna).

Zasada, która dotyczy kompanii z orkami i trollami w składzie:
Cytuj:
You may not play a hero resource permanent-event on a company with an Orc or Troll in it.

Tak w ogóle nie ma przeszkód, aby zagrać Fellowship na kompanię overt FW, jeśli nie ma ona takich ras (niekoniecznie postaci) w swoim składzie.

Czyli na przykład kompanię z Great Bats?
Sprytne, sprytne.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 30, 2005 14:13 
Warrior/Ranger/Sage

Albo nawet z Sheloba czy Barlogiem :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 16, 2006 20:26 
Warrior/Ranger/Sage

Chcialbym powrocic troszke do dyskusji... Highwayman swego czasu napisal cos, co nie daje mi spokoju:

|Highwayman| napisał(a):
karty agentów w talii Fallena i minion'a (zwyklego) licza sie jak postacie a nie jak hazardy, ale nadal obowiązuje ograniczenie z MEDM ze suma mind'ów agentów w twojej talii (i sideboard'dzie i druzynie startowej) nie moze przekraczac 36

natomiast agenci w talii zwyklego wizard'a i Balroga licza sie jako hazardy (jako 1/2 kreaturki)

Mozesz mi powiedziec, na jakiej podstawie tak sadzisz ? Jest do tego jakas erraty czy cus... ? :roll:

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 16, 2006 20:53 
Warrior/Ranger/Sage

Hmmm, moze to:

CRF:
Cytuj:
Fallen-wizards use minion rules for agents, except where specified by the White Hand rules insert

Teraz nie wiem, czy dobrze rozumiem wszystkie implikacje, jakie sie z tym wiaza... Agenci w talii Fallena sa traktowani jako postacie... Czyli ze musze do decku wrzucic 12 INNYCH creatur, bo agenci nie licza sie jako 1/2 creatury... Dobrze mysle ?

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]