Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 13:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 9:10 
Warrior/Ranger/Sage

Na turnieju nie ma zakazu kozystania z kart regionow, tylko jest dozwolone kozystanie z samych mapek, jest to duzo prostsze w uzyciu niz wykladnia kart regionow (pozatym karty regionow beda zabieraly cenny czas :D).
Dozwolony jest rowniez starter movement, jak n/p inaczej poruszyc nazgula (jesli ktos gra minionem i nie gra na Dwaw'a?). Pamietajcie ze starter movement ma tez straszny minus, nie wybiera sie regionow po kotyrch sie idzie, zasuwasz po prostu po sciezce i koniec, niezaleznie czy jest tam dark-domain, czy wilderness. Region movement jest duzym udogodniem, ale za to chodzisz max 4 regiony (chyba ze ilosc ta zostanie zwiekszona kartami :D).
Na turnieju beda dozwolone obydwa sposoby chodzania.

Druga sprawa Voices of Malice, dzialaja tak jak napisal Highway, nie ma co na sile wprowadzac logiki go gry. Karta najpierw zrzuca event a dopiero pozniej jest korupcja, jak kolesiowi nie wyjdzie to schodzi, ale Voivces zadziala. Podobnie jest ze wszsytkimi kartami czarow, najpierw wchodzi efekt czaru pozniej jest rzut na korpucje.

Pozdrawiam

Chris

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 9:11 
Warrior/Ranger/Sage

Efgard napisał(a):
Wydaje mi się, że gdzieś się na takie info na Forum natknąłem.

Ale, niech się wypowie organizator, to wszystko będzie jasne!

Sie juz wypowiedzial, ale najwyrazniej za wolno pisze :P

:twisted: Chris :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 9:17 
Pan na Rhosgobel

... i wszystko jasne :D

Muszę poszukać jakiś map w domu. Na razie znalazłem tylko plan Krakowa :wink: :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 9:29 
Warrior/Ranger/Sage

Efgard napisał(a):
... i wszystko jasne :D

Muszę poszukać jakiś map w domu. Na razie znalazłem tylko plan Krakowa :wink: :P

Jak chcesz to sxeruje Ci moja, ale mozesz sie w niej nie polapac :D pozatym nie jest on zbyt pikna ale dla mnie uzyteczna.

Chris

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 9:34 
Pan na Rhosgobel

Chris napisał(a):
Jak chcesz to sxeruje Ci moja, ale mozesz sie w niej nie polapac pozatym nie jest on zbyt pikna ale dla mnie uzyteczna.

Będę dźwięczny :wink:

Na razie zatrzymałem się na mapie Bieszczad :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 11:00 
Wiedźma

jeśli mielibyśmy zapomnieć o starter movement to miałem na myśli aby go raczej zastąpić przez standard movement, bo zawsze można dojść po karcie przez które regiony prowadzi sitepath...

co mnie się w starter movement nie podoba to fakt dwóch tylko regionów początkowego i końcowego, to tak jakby drużyna raz znalała jakieś mega tajne ścieżki (ale tylko prowadzące do/z przystani!) a raz (gdy porusza się po regionach) ich nie znała/używała, choć przecież w obu typach ruchu uznaje się typy regionów czyli jednym słowem absurd polegający na tym, że na 2xWilderness mozna spoko na taką ukrywającą się drużynę rzucić Gianta czy jakiegos drzewowego Drake'a ale już dajmy na to Ice-Drake nie!

ale skoro takie są zasady (jest to gdzieś zapisane?) to się podporządkuję

Muszę także przyznać rację |Highwaymanowi| w związku z tym Voices of Malice - ponieważ po prostu znalazłem taki "ustęp" ;) w książeczce z zasadami :)

pozdro,
Voice of kfiad

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 11:32 
Warrior/Ranger/Sage

Znalazlem claryfikacje do starter i region movement ponizej podaje obydwie:

Example of starter movement
In the Example of movement from Bree to Thranduil's Halls on page 26, the first site path used was from Bree to Rivendell: w w. During that movement/hazard phase, Jason (Jessica's opponent) can play hazard creatures keyed to wilderness (w), double wilderness (w w), and Havens (the new site).
During the next turn, the company uses the site path from Rivendell to Lórien: w w b w. During that movement/hazard phase, Jason can play hazard creatures keyed to wilderness (w), double wilderness (w w), border-lands (b), and Havens (the new site).

Region movement can be more dangerous to use than normal movement-certain creatures can be played keyed to specific region cards.
For example, suppose you decide to move a company from Lórien to the Easterling Camp using the region cards: Wold & Foothills (w), Brown Lands (s), Dagorlad (s), and Horse Plains (s). The region types traveled through are the same as the site path used in normal movement between Lórien and the Easterling Camp (as given on the Easterling Camp site card)-so the same creatures may be played against the company based on region type. Adûnaphel (a Nazgûl) card normally can only be played keyed to dark-holds and dark-domains, but it also states that it can be played keyed to Dagorlad (and the Brown Lands). Thus, Adûnaphel could be played on this company as it moves through Dagorlad. Similarly, Indûr Dawndeath and Khamûl the Easterling could also be played.

Wniosek prosty jesli ktos uzywa starter movement nie liczy sie zaden region przez ktory dryzuna przechodzi, tylko typy regionow, w zwiazku z tym zadne kreaturki "keyed to region" nie moga byc zagrane, wyjatek to site'y koncowe. Site docelowy znajduje sie w regionie docelowym i na nim moze wyjsc kreaturka ktora jest "keyed to region and sites in ... region", wydaje mi sie iz to wszsytko wyjsania :)

Pozdrawiam

Chris

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 11:43 
Wiedźma

z tego to chyba wynika że nawet do startowych i końcowych regionów nie wolno zagrywać nic "keyed to", czy ja czegoś nie widze? :shock: :roll: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 11:51 
Warrior/Ranger/Sage

kfiadeg napisał(a):
z tego to chyba wynika że nawet do startowych i końcowych regionów nie wolno zagrywać nic "keyed to", czy ja czegoś nie widze? :shock: :roll: :wink:

Zgadza sie, tylko "keyed to sites in those regions". N/p Ktos idzie przez Northern Rhovanion ale uzywajac starter movement, nie mozesz na niego zgrac przy Doors of Night Smauga, ale wystarczy ze wejdzie do Dale i tam juz Smaug moze wyskoczyc.

Pozdrawiam

Chris

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 12:07 
Pan na Rhosgobel

Byłem przekonany, że mogą być 3 opcje ruchu:

- starter movement: patrzy się jedynie na nazwę regionu w miejscu docelowym (tak jak to opisał Chris),

-standard movement:
a) można chodzić regionami
b) jeżeli nie korzysta się z regionów - stosuje się zasadę ze starter movement.

Potwierdzeniem powyższych zasad niech będzie chociażby przykład ze strony 55 instrukcji (na dole).

Proszę o dokładne wyjaśnienie jak to jest naprawdę (jezeli się mylę).

Efgard

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 12:19 
Warrior/Ranger/Sage

Sa tylko dwie mozliwosci ruchu:

Starter - tak jak opisalem wyzej, gdzie liczy sie tylko docelowy region i to tylko i wylacznie apropo kreaturek zagrywanych na site'ach

Standart - tutaj uzywa sie regionow (max 6 - w momencie zagrania kart umozliwiajacych przejscie wiecej niz 4)

I to wszystko :)

Mam nadzieje ze teraz juz jest jasno, jesli nie to prosze o info :D

Pozdrawiam

Chris

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 12:25 
Wiedźma

no, jak dla mnie teraz wszystko jasne :)

dziemki!

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 12:26 
Pan na Rhosgobel

Zgadza się, ale jest również dopuszczalna wersja ruchu mieszanego i wówczas jeżeli ruszasz się kartami regionów np. z non-haven do non-haven to stosuje się zasady standard movement, natomiast jeżeli nie korzystasz z kart regionów (np. do powrotu z non-haven do haven - wówczas nie jest opłacalny powrót kartami regionów) to stosujesz zasady
starter movement.

Chyba, że stoisz na stanowisku, że nie można w trakcie jednej rozgrywki mieszać zasad ze starter i standard movement?!

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 12:32 
Wiedźma

zdaje sie że przed każdym ruchem (jeśli masz w ogóle wybór) musisz zdeklarować w jaki sposób się poruszasz

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2004 12:36 
Pan na Rhosgobel

Właśnie!
Przed każdym ruchem, a nie przed daną grą!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]