Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 19:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So wrz 02, 2006 20:20 
Warrior/Ranger/Sage

chodzi mi konkretnie o 3 sytuacje, ale jak jest jakiś ogólny przepis to będzie jeszcze lepiej:

1) Houses of Healing
Cytuj:
Playable on a Free-hold [F]. Site becomes a Haven [H] for purposes of healing. Discard Houses of Healing when the site is returned to the location deck or discarded.

czy jeśli karta jest w grze (zagrana przeze mnie) to mój przeciwnik może wejść na takiego sajta i skorzystać z możliwości uzdrowienia?

2) Legendary Hoard
Cytuj:
Playable on an at home Dragon manifestation. Target Dragon's automatic attack cannot be canceled. Rotate this card 90° each time a manifestation of target Dragon is played. If the site receiving the Dragon's automatic-attack is untapped, a number of items may be played there do not tap the site: not rotated: 1 item; rotated once: 2 items; rotated twice or more; 3 items. If target dragon is required to be discarded or removed from play, invert dragon on table until this card is discarded or removed from play. Discard this card when any item is played at target Dragon's lair that taps the site. Can not be duplicated on a given Dragon.

czy mój przeciwnik może też zagrać większą ilość przedmiotów, a jeśli tak to czy wyczerpują one także mój limit (znaczy się 1,2 albo 3 razem czy każdy)?

3) King under the Mountain
Cytuj:
Unique. Playable on Balin, Dáin II, Thorin II, or Thráin II if his company has defeated an at home Dragon manifestation attack other than Eärcaraxë at Home. The target Dwarf receives +5 direct influence against Dwarves and Dwarf factions. The site where the Dragon was defeated becomes a Border-hold and Dwarf-hold for all purposes and has no dragon automatic attacks. Only Dwarves may play items at this site.

pytanie trochę czepialskie, tzn. w tekscie nie ma "all versions of the site become" więc czy karta działa tylko na mój sajt czy na każdą inną jego wersję też?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 11:51 
Warrior/Ranger/Sage

Generalna zasada brzmi:
A permanent-event played on a site affects only the copy of the site it is played on, unless otherwise specified. A permanent-event not played on a site affects all versions of affected sites.

...co daje odpowiedź na pytania nr 1 i 3
Gorzej jest z Legendary hoard - to mega pogięta karta. Z zacytowanego fragmentu wynika, ze każdy może zagrywać te przedmioty, ale to podejrzane ;)

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 12:40 
Warrior/Ranger/Sage

Co do Legendary Hoard - przedmioty każdy zagrać może - hero lepiej, minion gorzej (cytowany przez Jadeda przepis zawiera dalej: "Hero events cannot target or affect minion sites, and vice versa. News of the Shire is an exception.")

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 15:04 
Warrior/Ranger/Sage

faktycznie... nigdy tego nie zauważyłem ale wygląda na to że wszyscy gracze mogą korzystać z efektu Legendary Hoard, alingment moze byc jedynym problemem

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 20:00 
Warrior/Ranger/Sage

czyli:

HoH - działa tylko na mojego sajta
KutM - na wszystkie wersje sajta

LH - j.w. tylko jeszcze: czy bez tapnięcia KAŻDY może zagrać dodatkowo 1,2 lub 3 przedmioty, czy WSZYSCY GRACZE RAZEM :?:

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 20:19 
Warrior/Ranger/Sage

King under the Mountain i Legendary Hoard działają na wszystkie hero kopie site'u.

LH: WSZYSCY GRACZE SPOŁEM :!:

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 04, 2006 18:57 
Warrior/Ranger/Sage

Śliczne dzięki! [choć, jak się niestety spodziewałem, sprawy nie poszły po mojej myśli :( trudno :P ]

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 10, 2006 20:27 
Warrior/Ranger/Sage

ale nie...

jak wejdę na sajta i zagram przedmiot to inny gracz może przecież wejść na swoją wersję sajta i też coś zagrać (jego sajt nie jest tapnięty). więc dlaczego LH miałby być wspólny? coś mi wyjrzy że raczej KAŻDY. ale specem nie jestem i porządne argumenty przeciw/za chętnie przyjmę :?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 10, 2006 21:34 
Warrior/Ranger/Sage

Jest pewna liczba przedmiotów, których zagranie nie powoduje tapnięcia site'u (szczegóły na karcie). Nie pisze "dla każdego gracza", ani "w każdej fazie site".
Tak to działa w tej grze. Gracze maję swobodę co do sposobu wykorzystania skutków karty i spełniania warunków zagrywalności, jak długo trzymają się ściśle tekstu karty.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 22:11 
Warrior/Ranger/Sage

TZN :?:
bo nie zrozumiałem czy absolutnie tylko i wyłącznie wszyscy razem tyle przedmiotów ile akurat pozwala karta czy interpretacja należy do gracza pod warunkiem że trzyma się tekstu.
czy więc jest odstępstwem od treści karty zagranie dodatkowej ilości przedmiotów przez każdego z graczy jeśli normalnie każdy może zagrać po jednym :?:

drążę, ale chcę mieć jasność - sorki

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 23:32 
Warrior/Ranger/Sage

Nie, nie chodzi o swobodę interpretacji. Tekst karty jest niekiedy bardzo ogólny i to stwarza duże pole manewru/możliwości. W tym wypadku tekst sprowadza się do tego, że zagranie określonej ilości przedmiotów nie tapuje site'u. Kropka.
Pole możliwości/manewru to sposób w jaki ten limit zostanie wykorzystany - w kilku turach, czy w jednej, przez kilku graczy, czy przez jednego. Nie jest powiedziane, że resource, który zagrywa gracz, musi mu dać jakiekolwiek korzyści. Może posłużyć przeciwnikowi, albo wręcz zaszkodzić któremuś z graczy.
Tak może być i w tym wypadku - ekstra przedmioty może zagrać przeciwnik, automatyczny atak z manifestacji smoka nie będzie mógł być anulowany, co może utrudnić grę wszystkim stronom.
Nie wiem, czy dokładnie trafiam w wątpliwości. Jeżeli to pozostawia niejasności, to proszę drążyć dalej.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 13, 2006 16:49 
Warrior/Ranger/Sage

jeśli więc dobrze rozumiem, to to, jaki efekt będzie miał LH zależy od okoliczności? i może się okazać ze resource'a zagranego przez jednego z zawodników wykożysta inny?
ale w takim przypadku nie rozumiem kiedy LH przestaje działać - gdy zostanie zagrana odpowiednia (1,2 lub 3) ilość przedmiotów czy gdy jeden z graczy wykożysta limit (dajmy na to przy możliwych 2 jeden zagra 1 a drugi 2 przedmioty)?

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 13, 2006 16:55 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
Discard this card when any item is played at target Dragon's lair that taps the site.

Gdy zostanie odrzucona, przestaje działać.

Cytuj:
Can not be duplicated on a given Dragon.

I nie będzie mogła zgrana być ponownie na tego samego smoka.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 14, 2006 22:19 
Warrior/Ranger/Sage

dobra to inaczej:

w tekscie jest że (w zależności od sytuacji) [1, 2 lub 3] przedmioty zagrane na sajcie go nie tapują.
nie ma natomiast (przynajmniej wprost) tego czy mają to być [1,2 lub 3] przedmioty ogółem (wtedy kolejny zagrany tapuje sajta i powoduje odrzucenie LH)
czy [1,2 lub 3] przedmioty zagrane przez jednego gracza (wówczas wszyscy mogliby teoretycznie zagrywać taką samą ilość nie tapujących przedmiotów pod warunkiem, że nikt wcześniej nie zagrałby tego, który stapuje sajta i spowoduje odrzucenie LH; ergo pierwszy gracz, który zagrałby [1,2 lub 3] +1 przedmioty (stapował swojego sajta) spowodowałby, że LH przestaje działać i nikt już nic nie zagra, przynajmniej na tym smoku).

pytanie: która z interpretacji jest właściwa/dopuszczalna, wziąwszy, że obie są zgodne z tekstem na karcie?

PS. KK - czytać to ja potrafię... gorzej z interpretowaniem... :wink: :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 14, 2006 22:58 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):

Cytuj:
Can not be duplicated on a given Dragon.

I nie będzie mogła zgrana być ponownie na tego samego smoka.

to jest chyba zle - karty nie maja chyba pamieci na tyle zeby pamietac ze jakas karta byla juz keidys w historii danej gry zagrana na nia - wydaje mnie się iż to Can not be duplicated on a given Dragon ma po prostu za zadanie niedopuscic zeby ktos zagral wiecej niz jedno Legendary Hoard na raz na danego smoka by nagle sie nie okazało ze moze zagrac np. 10 przedmiotów na site'cie zanim ten sie tapnie...

natomiast jesli chodzi o to kto te przedmioty moze zagrac to powiedziałbym ze ponieważ karta nie okresla jasno kto, to działa jak kazdy permanent-event czyli na wszystko i wszystkich i kazde zagranie przedmiotu na danym site'cie przez dowolnego z graczy w danej grze bedzie sie liczyło do limitu

takie moje zdanie

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]