Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 19:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Alatar
PostNapisane: Śr cze 14, 2006 21:16 
Dwarf

Grając Alaterem mozemy skorzystać z jednej z jego specjalnych zdolnosci:

Cytuj:
[...]If in a haven when a hazard creature is played on another company, he may join that company and face one of the hazard creature's strikes; he must make a corruption check immediately following the attack, and, if untapped, he must tap. Home Site: Edhellond

Sprawa jest prosta w przpadu ataku z wielona strike-ami bo przyjmie jeden z nich i po krzyku, komplikuje sie w momeci jak jest tylko jeden strike np. Assassin albo Abductor.

Pytanie moje wygląda następująco:

1. W przypadku ataku Assassina przyłączony Alatar:
- będzie się bił z jednym atakiem, a pozostałe 2 pójdą w wybrana postać,
- nie może dołączyć,
- może dołączyć, ale nie będzie się bił
- całkowicie przejmie 3 ataki na siebie
- a może jeszcze inaczej?

2. Co będzie w przypadku ataku Abductora - tu nie ma nawet czym dzielić :) (przy Assassinie przynajmniej było czym)??

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 14, 2006 22:15 
Warrior/Ranger/Sage

Alatar łączy się z kompanią i przyjmuje jeden strike.
Gdzie jest mowa o jakimś dzieleniu? Skąd przypuszczenie, że Alatar musi się z kimś podzielić strike'ami? Nie musi, jeśli strike jest jeden. I nie musi, jeśli jest ich więcej i zastosuje np. Many Foes He Fought.

Jest cały fragment CRF na temat przydzielania strikes.

CRF, Turn Sequence, Combat, Attack
Cytuj:
There are three levels of cards which reassign strikes. Alatar is the top level, and overrides any other conflicting card which changes the assignment of strikes. Cards which say they "always" or "in all cases" change the assignment of strikes are the next level, and override any other conflicting effects except Alatar. Cards which say they change the assignment of strikes "regardless of ..." certain factors are the third level, and are overridden by all other effects from conflicting cards. If two effects on the same level conflict, the resource overrides the hazard.

Zdolność Alatara ma więc priorytet nad tekstem Assassina, jeśli chodzi o przydzielanie strikes. Reszta pozostaje bez zmian. Wszystkie trzy ataki, po jednym strikes każdy przyjmuje ta sama postać. Nie trzeba dodawać, że w tym wypadku pada na Alatara.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 14, 2006 23:48 
Warrior/Ranger/Sage

Mam tu pewne wątpliwości, czy przypadkiem Alatar nie dokonuje zmiany przydzielenia strike ("reasign"). Jeśli postać jest atakowana trzykrotnie to wydaje mi się, że przyjmowanie strike nie zmienia parametrów innych ataków. Co jeśli Alatar postanowi teleportować się do trzeciego ataku?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 15, 2006 0:13 
Warrior/Ranger/Sage

Myślę, że w przypadku drugiego i trzeciego ataku nie ma już przydzielania strikes. Tak samo, jak nie ma takiego etapu przy Lucky Search. I Sojourn In Shadows też wtedy nic nie zmieni.
Czy Alatar może się wtedy dołączyć? Myślę, że tak. Druga akcja (przyjęcie strike'u) jest niewykonalna, tak jak cc przez ally'iego, co nie przeszkadza przecież Tomowi Bombadilowi użyć Marvels Told.

Dodane:

Przychodzi mi na myśl jeszcze sytuacja, kiedy kompania bez rannej postaci przyjmuje atak Carion Feeders i dołącza się (również nieranny) Alatar. Też nie ma żadnych strikes do przydzielenia.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 15, 2006 8:22 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Mam tu pewne wątpliwości, czy przypadkiem Alatar nie dokonuje zmiany przydzielenia strike ("reasign"). Jeśli postać jest atakowana trzykrotnie to wydaje mi się, że przyjmowanie strike nie zmienia parametrów innych ataków. Co jeśli Alatar postanowi teleportować się do trzeciego ataku?

Według mnie te wątpliwości akurat rozwiewa tekst zdolności Alatara:

"when hazard creature is played" co według mnie jest jednoznaczne z "before strikes are assigned"

Wyklucza to również możliwość użycia tej zdolności po pierwszym ataku stworów typu Slayer/Assassin.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 15, 2006 8:49 
Warrior/Ranger/Sage

Taaak...
"when hazard creature is played" - kolejna ciekawostka etymologiczna, która chyba wymknęła się erracie. Też dopiero zauważyłem.
"Played" jest w momencie deklaracji. Nie jest nawet powiedziane, że "creature" się rozwiąże.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 15, 2006 9:18 
Warrior/Ranger/Sage

Bo widzicie, ja korzystam z tekstu fallen Alatara gdzie jest (jak sądzę poprawione) "when a creature attacks company" co by oznaczało, że może się teleportować do dowolnego ataku.

Przykład z Lucky Search jest o tyle nietrafiony, że tam nie ma ataku, a tu są więc nie widzę powodu, zeby nie było "strike assignment"

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 15, 2006 10:55 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Bo widzicie, ja korzystam z tekstu fallen Alatara gdzie jest (jak sądzę poprawione) "when a creature attacks company" co by oznaczało, że może się teleportować do dowolnego ataku.

W takim układzie chyba istotnie może się teleportnąć do drugiego ataku.
Niemniej jednak stoję na stanowisku, że dotyczy to tylko Upadłego Alatara.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 15, 2006 12:48 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):

Przykład z Lucky Search jest o tyle nietrafiony, że tam nie ma ataku, a tu są więc nie widzę powodu, zeby nie było "strike assignment"

Jak to, nie ma ataku w Lucky Search? Podobnie jak w Stabbed Him in His Sleep, strike od razu przydzielony do scouta.

Tekst z nieupadłego Alatara "when hazard creature is played" ciężko zastosować ściśle. Bo niby jak? Zaraz po/przy zagrywaniu kreatury, zanim się ona rozwiąże?
Przypominam też, że niektóre kreatury mogą zatakować, nie będąc zagrywane - te umieszczone off to the side wraz z Bring Our Curses Home i Foes Shall Fall.
Istnieją też hazard creatures attacks, gdzie żadna kreatura nie atakuje - te powodowane przez Dragon Ahunt. Przy tych atakach, ani upadły, ani nieupadły Alatar dołączyć się nie może, biorąć ściśle teksty ich kart.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 15, 2006 19:21 
Warrior/Ranger/Sage

Z tym Lucky Search to coś pokręciłem :)
Niemniej jednak ciągle nie widzę powodu dla którego nie ma "strike assignment" w Assassinie i czemu Alatar nie mógłby wziąć tylko jednego z tych atack/strike.
Cytuj:
CRF:
Alatar overrides all other effects pertaining to the assigning of strikes.

Czyli jak sądzę , także wymóg atakowania tylko jednej postaci

Przecież Ahunty są "considered hazard creature attack", więc nie wiem czemu nie.
Tekst na nieupadły jest faktycznie do dupy i dlatego sądzę, że ten z Falen Alatara jest po prostu poprawką, a nie inną właściwością.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 15, 2006 19:26 
Warrior/Ranger/Sage

Krótkie, naprowadzające (:)) pytania. Czy strikes z drugiego i trzeciego ataku Assassina są w ogóle przydzielane, bez względu na Alatara? Co się stanie, jeśli w wyniku pierwszego ataku, atakowana postać zostanie odrzucona/wyeliminowana?

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 16, 2006 15:03 
Warrior/Ranger/Sage

Pozostałe są "considered succesfull"

Jest jeszcze:
An Assassin can never assign strikes to more than one character

Ale jak wiemy Alatar jest "top level" więc ne widzę przeszkód

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 16, 2006 16:06 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
Ale jak wiemy Alatar jest "top level" więc ne widzę przeszkód

Alatar jest pierwszy w kolejce do przydziału. Sęk w tym, że czasem kolejki już, albo w ogóle, nie ma. Nawet nie ma się gdzie wepchać i pytanie "kto pierwszy" jest tu bez znaczenia.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 16, 2006 17:25 
Warrior/Ranger/Sage

Nie odbiegasz od tematu?

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 16, 2006 18:03 
Warrior/Ranger/Sage

Jeśli tematem jest "czy Alatar może być przydzielony do drugiego, czy trzeciego strike'u Assassina i dlaczego nie, skoro jego zdolność ma priorytet nad nad innymi efektami zmieniającymi przydzielenie?", tak - odbiegam.
Przeformułowuję pytanie.
Czy Alatar, albo cokolwiek innego, może zmienić przydzielenie, które już nastąpiło?
To zachodzi w przypadku kolejnych ataków Assassina/Slayera.
Nie może. Zdolność Alatara ma priorytet nad np. Motionless Among The Slain, czy Cloudless Day. Ale priotytet w tym samym - zmianie przydzielenia strikes. Skoro one nie mogą czegoś zmienić, to zdolność Alatara również.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]