Aby się kropka w kropkę nie powtarzać...
1. Są tacy, którzy uważają, że efekt ACM i WHKtK to jedynie rozszerzenie możliwości wprowadzania postaci (poza standardowe haven i home site). Wszystkie pozostałe wymagania, o ile nie pisze inaczej, muszą być spełnione:
- limit 1 postaci na turę.
- faza organizacyjna.
To, że na jednych kartach pisze, że postać wprowadzana nie liczy się do limitu, na innych nie, jest dowodem na to, że taki ogólny limit na turę istnieje.
Zdaje się nie przeszkadza to wcale w zagrywaniu Helm of Her Secrecy i wprowadzaniu Eowin oprócz innych postaci w fazie org., mimo braku takiego zastrzeżenia na karcie. Nie przeszkadza to również we wprowadzeniu dodatkowej postaci w fazie site w wyniku influence attempt.
Nie przekonuje argument o tekście nadmiarowym (jest tych kart tyle, że to nie mogą być błędy i jak na jednej karcie pisze o limicie, na innej nie, to o czymś to musi świadczyć).
To nie są błędy. Tak samo jak to:
King under the Mountain
Cytuj:
Unique. Playable on Balin, Dáin II, Thorin II, or Thráin II if his company has defeated an at home Dragon manifestation attack other than Eärcaraxë at Home. The target Dwarf receives +5 direct influence against Dwarves and Dwarf factions. The site where the Dragon was defeated becomes a Border-hold and Dwarf-hold for all purposes and has no dragon automatic attacks. Only Dwarves may play items at this site.
Skoro coś takiego pisze, to musi coś znaczyć i gdyby nie pisało, to znaczy, że jakieś dragon automatic attacks by były.
Czy to są błędy? Nie. Myślę, że faktycznie ataku smoka tam nie będzie. To, że postać wprowadzana z pomocą WHCtK nie liczy się do limitu też.
Więcej dowodów na istnienie tekstu nadmiarowego (nie wnoszącego absolutnie nic) i jego wyjaśniających (przypominających?) zalet chwilowo nie mam.
2. Są tacy (np. ja), którzy uważają, że tekst ACM i WHCtK mówi o jednorazowej akcji wprowadzenia postaci. Gdyby mówił o efekcie, byłoby np. "this turn", lub "during [next] organization phase". Zagrania kart pozwalających zagrać dodatkowy przedmiot są zazwyczaj ograniczone do fazy site (przez swój tekst). Jeśli nie ma innych wymogów, resource short-event może być zagrany w dowolnej fazie. W przypadku ACM i WHCtK takich ograniczeń nie ma.
Jest jeszcze taka trudność: o ile w przypadku resource'ów pada określenie "you may play" (na natychmiastową akcję) i "is playable" (na efekt), o tyle karty pozwalające wprowadzić postać nie mają takiego wyraźnie rozróżniającego tekstu (czy chodzi o akcje, czy efekt). Jeżeli ktoś chce widzieć taką różnicę między a "may be brought into play" , "you may bring into play" a "may be played" (odpowiednio A Chance Meeting, Thrall of The Voice, Open To The Summons), to mu nie sposób odmówić - ja nie potrafię.
P.S.
Chodzi o to, żeby w chaosie znaleźć zasadę. Tak mi się wydaje.
EDIT:
Poprawione dwie literówki.