Pytanie pierwsze:
Cytuj:
czy to oznacza ze po wystawieniu maga mozna zagrywac postacie pod general influence'a tylko na site'cie z nim a pod direct influence'a pod dowolna postac nie koniecznie na tym samym site'cie co mag?
Tak.
Cytuj:
W instrukcji do MELE to jest jasno napisane (part 2 section 5, page 5:
'If your Ringwraith is in play, your Ringwraith (or a character with enough direct influence to control the character to be played) must be at the site at which the character is to be played.'
a wiec czy ta zasada co jest oczywista u Ringwraith/Balrog dziala tez na Wizard/Fallen-Wizard?
Tak, działa identycznie, w instrukcji do wizarda jest trochę nieprecyzyjnie sformułowana.
Cytuj:
i pytanie bonusowe: jak do tego ma sie karta 'A Chance Meeting';
Czy mag/fallen musi byc na site'cie gdzie sie wystawia postac za pomoca 'A Chance Meeting'?
Nie musi. Jak pisze Kfiad, ta karta ułatwia zagranie postaci "byle gdzie".
Pytanie drugie:
Cytuj:
... ale co jesli fallen-wizard sam zagral tu fakcje Czy teraz jego przeciwnik moze pujsc na ten site i zinfluenceowac ja na swoja strone? Czy jedynie moze ja przepedzic?
Według mnie ani jedno ani drugie ponieważ: (MELE str.65)
"you may only influence an opponent's faction if the influencing character is at one of the sites where the faction __is playable__."
A wiemy, że nie jest "playable".
Pytanie trzecie:
Cytuj:
zaluzmy, ze ide druzyna: Mag, ma pod directem Elrond'a, pozatym w druzynie jeszcze Galadriel'a i Cirdan (oba pod generalem)
przeciwnik zagrywa pierwszy hazard, mag schodzi
trzeba zdiscardowac jakaz postac zeby sie wszyscy miescili pod generalem
rozumiem ze to kogo discarduje wybieram ja, ale kiedy to robie?
natychmiast o zejsciu maga, czy dopiero jak skonczy sie faza hazard'uw?
Dopiero na końcu twojej nalbliższej "organization phase" (CRF):
? A character removed from the control of direct influence outside the organization phase does not need to be controlled by general influence until that player's next organization phase.
ale:
? Changes to general influence take place immediately, with a minimum of zero free general influence.
Czyli, że "Call of home" będzie jak znalazł