Konrad Klar napisał(a):
|Highwayman| napisał(a):
mozna zmienic, o jelsi chodzi o typ regionnu to nadal idziemy przez Rohan którego typem jest

; natomiast jesli istaniał by hazard który zmienia region z nazwy to taka zmiana nie miałaby efektu
Czyli jak Twoim zdaniem bedzie to w sytuacji:
Faza untap (albo organizacyjna, albo long-event) - zagrywane jest Master of Wood, Water, or Hill przy użyciu sage'a w kompanii w Lorien. Zmieniany jest typ regionu Rohan z

na

. Następnie ta kompania porusza się metodą startową do Isengardu. Wiadomo, że nie przechodzi przez Rohan, ale jak będzie wyglądać jej site path:

czy

?
P.S. Nic nie sugerując: skąd wiadomo, że trasa wędrówki tej kompanii ma cokolwiek wspólnego z Rohanem?
bedzie to

dlaczego? ponieważ drużyna idąca po ścieżce z Lorien do Isengardu nie przechodzi przez Rohan, a jedynie przez Wold & Foothills (:wi:) -bezimienny-

i Gap of Isen (:bl:), wiec zmiana typu regionu przez który druzyna nie idzie nic nie zmieni
co innego gdybyś zagrał Master of Wood, Water, or Hill juz po odkryciu site'u po prostu na jeden z typów regiuonów które sa wypisane na Isengardzie - wtedy ten środkowy bezimienny region mozesz zmienić z typu
takie jest moje zdanie
troche to glupie, bo przeciez "wiemy" ze z Lorien do Isengardu idzie sie przez Rohan - ale karty o tym nie wiedzą...
Nierozumiem dlaczego starter movement tak bardzo niektórym przeszkadza:
- jasne wprowadza troche zamieszania jesli sie gra jednoczesnie na starter i na region movement
- jasne mozna w ten sposób przejść w łatwy sposób wiecej regionów niż normalnie jest to dozwolone
- no i oczywiście starter jest o tyle bezpieczniejszy ze jesli chodzi o regiony z nazwy to liczy sie ze poruszamy sie tylko przez region z którego zaczynamy i region w którym kończymy
ale- bez mozliwości chodzenia po regionach jest to bardzo upierdliwy sposób poruszania sie (ponieważ trzeba wracać do haven'u po każdym ruchu)
- choć unikamy niektórych regionów z nazw to ścieżka regionów podana na site'cie często nie jest najbezpieczniejszą jaką moglibyśmy znaleźć
- no i trzeba pamietać jaki site jaki ma nearest haven (ja np. czesto zapominam ze Mount Gundabad ma Lorien a nie Rivendel, nie mówiąc już o site'ach minion'owych, których ścieżki sa dla mnie zupełnie niezrozumiałe)
tak wiec wszystko ma swoje "zady" i "walety" i należy je umieć wykorzystywać (zarówno jak my gramy i jak zagrywamy hazard'y

)