Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest So gru 06, 2025 8:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 09, 2004 12:14 
Warrior/Ranger/Sage

jesli chodzi o uzywanie sideboard'u to jak najbardzierj przepraszam - pomylilem sie, faktycznie wrzucanie hazard'uw dzieki magowi/ringwraith'owi/fallen'owi/balrog'owi odbuwa sie po untap'ie przeciwnika, przepraszam ze pomylke

(ale czy jest to az taka gigantyczn ruznica to nie wiem, w organizacji najwyzej zagra postac i jakies event'y najwazniejsze wedlug mnie jest to ze nie wie sie gdzie przeciwnik idzie wiec nie wiem czy pujdzie po takiej sciezce ze bedziemy mogli zagrac jakies stworki czy nie - to tylko moje zdanie, ale oczywiście zgadzam sie Jaded'em i przepraszam jeszcze raz za swuj blad)

jesli chodzi o Wizard to Fallen-wizard conversion, faktycznie zazwyczaj sie oplaca dostac -5 MP za wyeliminowanego maga niz starcic punkty ze wszystkich zrudel, ale jesli ktos przemysli talie to mozna ja nawet uzaleznic od skorumpowania maga w trakcie gry i niekoniecznie musza to byc glupie talie,moge byc troche przekombinowane ale nie koniecznie glupie
w zasadzie chodzi o to zeby sie odpowiednio na to przygotowac wrzucajac odpowiednie stage resources to sideboard'u + trzeba miec dobry sposub na przezucenie ich do talii
uwazam powyzsza zasade za ciekawa i jesli ktos by chcial to powinien miec mozliwosc ulozyc sobie talie z uwzglednieniem tej zasady, czy to opierajac na niej cala talie czy tylko by nie dopuscic do wyeliminowania maga przez korupcje

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

PostNapisane: N maja 09, 2004 16:13 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):

Chciałbym podkreślić, że celem moich uwag jest tylko i wyłącznie polepszenie jakości rozgrywki/turnieju. Jeśli w którymkolwiek ze swoich postów zostałem odebrany inaczej - to źle zostałem odebrany :)

No co Ty, naprawde jestem wdzieczny za korekte i takze za wysilek przegladania instrukcji, spora czesc rzeczy pewnie sprawdzales aby moc je skorygowac :)

Chris

PostNapisane: Pn maja 10, 2004 9:52 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Oczywiście dopuszczalne są też karty z Challenge Decks (?)

Tak sa dopuszczalne :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 11, 2004 7:55 
Diplomat

Witam wszystkich.

Mam jedno pytanie. Wyglada na to, ze turniej bedzie w formacie general opponent tzn. mozna grac wizard/fallen/ringwraith/balrog. Na kazdym turnieju, ktory prowadzilem oznaczalo to, ze przynosi sie dwie talie tej samej przynaleznosci - jedna przeciw wizardom, druga przeciw ringwraithom (oczywiscie obie moga byc identyczne :wink: ). Przeciwko fallen mozna wybrac dowolna.
Dodam, ze tak wlasnie bylo w oficjalnych zasadach turniejowych Council of Lorien, ktorych z malymi modyfikacjami uzywalem.
No i wlasnie pytanie. Czy na tym turnieju bedzie tak samo? Czy moze przez caly czas gra sie ta sama talia, bez wzgledu na przynaleznosc przeciwnika?

Cek

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 11, 2004 13:55 
Warrior/Ranger/Sage

cekpl napisał(a):
Czy moze przez caly czas gra sie ta sama talia, bez wzgledu na przynaleznosc przeciwnika?

Raczej caly czas ta sama talia, czesc osob moze miec ograniczona ilosc zasobow (czytaj kart), jesli beda glosy za dwoma taliami to zrobimy vota, aczkolwiek jak uwazam iz powinna byc jedna, trzeba sie niezle naglowic zeby zrobic talie ktora moze sobie radzic ze wszystkimi innymi rodzajami :)

Pozdrawiam

Chris

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 11, 2004 15:02 
Diplomat

Oki. Najwyzej bedzie troche trudniej przeciwko niektorym taliom :(

Cek

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 13, 2004 15:16 
ostatnio podczas jedej z mioch licznych gier internetowych natrafilem na grupe ludzi z kturymi dosc dlugo rozmawialem z zasadzie wystawiania postaci
otuz w METW
jest napisane (part 1 section 5, page 22):
'During your organiation phase you may...
Play a character card. You must have enough general influence or direct influence available to control the character. You must place him at his home site or at any Haven site.'

a puzniej (part 2 section 5, page 54)
'After revealing your Wizard, you may use general influence to bring a character into play only if your Wizard is at the site at which the character arrives (character's home site, or a Haven).'

czy to oznacza ze po wystawieniu maga mozna zagrywac postacie pod general influence'a tylko na site'cie z nim a pod direct influence'a pod dowolna postac nie koniecznie na tym samym site'cie co mag?

W instrukcji do MELE to jest jasno napisane (part 2 section 5, page 58):
'If your Ringwraith is in play, your Ringwraith (or a character with enough direct influence to control the character to be played) must be at the site at which the character is to be played.'

a wiec czy ta zasada co jest oczywista u Ringwraith/Balrog dziala tez na Wizard/Fallen-Wizard?

i pytanie bonusowe: jak so tego ma sie karta 'A Chance Meeting';
(A Chance Meeting)
(hero short-event, resource)
(A character (even a Hobbit) may be brought into play with direct influence at any Free-hold [F], Border-hold [B], or Ruins & Lairs [R].)
Czy mag/fallen (nie wiem czy jest minionowa wersja tej karty ale jesli jest to i tak nie widze problemu bo pod DI postacie u Ringwraith'a/Balrog'a moga zawsze wystawaic postacie nie tam gdzie jest Ringwraith/Balrog) musi byc na site'cie gdzie sie wystawia postac za pomoca 'A Chance Meeting'?

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 13, 2004 15:22 
Wiedźma

no tak, chciałem też sie o to zapytać (czy zasada dla Ringwraitha obowiązuje również Wizardów i Fallen Wizardów) ale wydaje mi się logiczne że tak właśnie jest.
A ta karta widać działa w ten sposób że podmienia Home-site bohatera na frehold, border-hold a nawet (!) ruiny i jaskinie ;) i chyba tylko tyle - nadal musi być tam albo czarownik albo ktoś z wystarczającą liczbą DI :)

no to gościu, teraz tłumacz się kim jesteś :) :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 13, 2004 15:23 
i nastepne pytanie kture ruwniez wyniklo podczas gry netowej

Na wszystkich kartach fallen-wizard'a kture sprawiaja ze jego Wizardhaven jest protected jest napisane:
'Cards that give marshalling points are not playable at the site by your opponent in all cases'

czyli rozumiem ze zaden przedmiot, informacja czy ally
ale zaluzmy ze site ktury fallen-wizard zrobil sobie na protected wizardhaven ma zagrywalna fakcje, normalnie tez przeciwnik nie mzoe jej zagrac (co jest oczywiste) ale co jesli fallen-wizard sam zagral tu fakcje. Czy teraz jego przeciwnik moze pujsc na ten site i zinfluenceowac ja na swoja strone? Czy jedynie moze ja przepedzic?

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 13, 2004 15:28 
Wiedźma

osobiście to ja myśle że ani jedno ani drugie
w końcu protected to protected, straże wystawione (jakieś ochłapy orki ale zawsze) i nic sie nie da zrobić komuś takiemu.
ale może niech siem znawcy fallenów wypowiedzą.....

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 13, 2004 15:28 
i ostatnie pytanie, na kture przed chwila wpadlem

zaluzmy, ze ide druzyna: Mag, ma pod directem Elrond'a, pozatym w druzynie jeszcze Galadriel'a i Cirdan (oba pod generalem)

przeciwnik zagrywa pierwszy hazard, mag schodzi
trzeba zdiscardowac jakaz postac zeby sie wszyscy miescili pod generalem
rozumiem ze to kogo discarduje wybieram ja, ale kiedy to robie?
natychmiast o zejsciu maga, czy dopiero jak skonczy sie faza hazard'uw?

PS
powyzsze posty sa oczywiscie moje
(muglbym przysiac ze sie zalogowalem zanim je napisalem)

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 13, 2004 15:30 
Warrior/Ranger/Sage

ok
to sie robi dziwne
przed napisaniem poprzedniego posta zalogowalem sie na 1000000%
tak jak teraz jestem zalogowany

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 13, 2004 15:33 
Warrior/Ranger/Sage

kfiadeg napisał(a):
no tak, chciałem też sie o to zapytać (czy zasada dla Ringwraitha obowiązuje również Wizardów i Fallen Wizardów) ale wydaje mi się logiczne że tak właśnie jest.
A ta karta widać działa w ten sposób że podmienia Home-site bohatera na frehold, border-hold a nawet (!) ruiny i jaskinie ;) i chyba tylko tyle - nadal musi być tam albo czarownik albo ktoś z wystarczającą liczbą DI :)

ktos z wystarczajacym DI musi tam byc bo postac wystawiana za pomoca 'A Chance Meeting' mozna zagrac tylko pod czyjes DI

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 13, 2004 15:33 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Znaczy sie ze ow tajemniczym gosciem byles Ty, Rozbójniku?? :wink: :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 13, 2004 21:03 
Wiedźma

ghe he he ;)

własnie skonczylim z rootem grać przykładową turniejową rozgrywkę, i po mocno naciąganych 50 minutach to obaj mieliśmy zaledwie pół decka przełożonego, a naprawde się mocno spieszyliśmy oboje

nasze decki liczyły 70-80 kart, czyli raczej mniej niż więcej, i kuuurde - to naprawde jest nie do przeciągnięcia deck w 50 minut (no chyba że Radagast bedzie po samych lasach latał)

czy taka sytuacja jest na turnieju "normalna" czy to może my jeszcze zbyt wolno gramy? :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]