Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 19:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wild Horses
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 3:19 
Warrior/Ranger/Sage

Wspominał ktoś na turnieju, że ta frakcja jest o tyle fajna, "że nic nie robi". Może i tak. Ale chyba jest sposób na to, żeby robiła dwa razy więcej.

Cytuj:
Wild Horses
Playable at any tapped or untapped non-Haven site in Rohan, Southern Rhovanion, Khand, Dorwinion, Horse Plains, or Harondor if the influence check is greater than 11. Standard Modifications: Men with home sites in the regions listed above (+3). Tap this faction to allow any company with one of these regions listed above in its site path to move up to 1 additional region.

Tak dla porównania:

Cytuj:
Cram
Discard to untap bearer. Alternatively, discard during the organization phase to allow its bearer's company to play an additional region card. If you want to know what cram is...it is biscuitish, keeps good indefinitely, is supposed to be sustaining, and it is certainly not entertaining, being in fact very uninteresting except as a chewing exercise.-Hob

Cytuj:
Waybread
Only playable at Lórien. Discard to untap bearer or bearer and one other character in his company. Alternatively, discard during organization phase to play an additional region card. '...we call it lembas or waybread, and it is more strengthening than any food made by Men...' -LotRII

W przypadku Wild Horses nigdzie nie pisze, że tapnięcie musi być wykonane w fazie organizacyjnej. Można zatem, jak się domyślam, tapnąć Wild Horses dla efektu na początku fazy untap, pozwolic tej karcie się odtapnąć i tapnąć ją dla efektu jeszcze raz w fazie organizacyjnej.
(chyba, że "to move up to 1 additional region" ma kompletnie inne znaczenie niż "to play an additional region card" :?: )

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 10:04 
Warrior/Ranger/Sage

Myślę, że to "up to" ma znaczenie, inna sprawa gdy masz dwie takie frakcje w grze...

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 12:21 
Warrior/Ranger/Sage

Mógłbyś rozwinąć myśl? Bo nie kojarzę, co ma "up to" do różnicy między dwoma tapnięciami tej samej karty a tapnięciem dwóch jej kopii.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 13:21 
Warrior/Ranger/Sage

Jadedowi chodzi chyba o to ze jak by nie bylo tego zapisu "up to 1 " to mozna by to interpretowac ze za kazda taka tapnieta fakcje mozesz sie poruszac o jede dodatkowy region. A po tym zapisie nie zaleznie ile fakcji tapniesz to i tak mozesz sobie dolozyc tylko 1 region.

Tak samo mi sie wydaje ze tapniecie tego w untap phase dodaje do ruchu kompani 1 region, ale ponowne (po wczesniejszym odtapowniu) tapniecie w organizacji nie pozwala nam dolozyc kolejnego regionu bo juz jeden mamy dolozony.

Tak ja to rozumiem.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 13:43 
Warrior/Ranger/Sage

W skrócie "tap this faction to move up to one additional region", a jak masz 2 frakcje to masz dwie "this faction". Czyli nie tak jak mówi root a raczej 1 dodatkowy region za każdą frakcję. Zauważ, ze w cram i waybread nie ma mowy o limicie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 14:56 
Warrior/Ranger/Sage

To jest to jakiś limit? Rozumiem to jako "Tapnij tę frakcję, by umożliwić dowolnej kompanii z jednym z wymienionych regionów w ścieżce do poruszenia się o jeden dodatkowy region".
To zdanie bez "up":
"Tap this faction to allow any company with one of these regions listed above in its site path to move to 1 additional region." jawi mi się jako po prostu niepoprawne, albo o innym znaczeniu "do poruszenia się do jednego dodatkowego regionu". Do regionu iść nie można, tak samo jak poruszyć się o (dodatkowy) site. Stąd to "up" moim zdaniem.
Oczywiście, że drugi raz tapnięta frakcja to będzie ta sama frakcja. Ale tak samo tapnięcie drugiej kopii nie zmieni zapisu "up to 1 additional region".

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 15:51 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
To zdanie bez "up":
"Tap this faction to allow any company with one of these regions listed above in its site path to move to 1 additional region." jawi mi się jako po prostu niepoprawne[...]

To teraz ja:
To zdanie bez "up to":
"Tap this faction to allow any company with one of these regions listed above in its site path to move 1 additional region."
Teraz jest ok nie?

Cytuj:
Oczywiście, że drugi raz tapnięta frakcja to będzie ta sama frakcja. Ale tak samo tapnięcie drugiej kopii nie zmieni zapisu "up to 1 additional region".

Fakt , wcale nie jestem tego pewny, ale idąc tym tropem nie mozna byłoby już zagrać Cram czy Waybread.Dlatego właśnie sądzę, że dwie frakcje zwiększają liczbę regionów o 2.
A co do limitu to coś mi sie roi , ze wynosi on 6 :) (nie chodzi mi o kartę Wather's Tithe)

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 16:16 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
A co do limitu to coś mi sie roi , ze wynosi on 6

Dlatego zapytałem "czy jest to jakiś limit" a nie "czy jest jakiś limit". Limit do sześciu został ustanowiony w insercie The Dragons.
Noble Steed, A More Evil Hour, zawierają sformułowanie "move up to". W tym drugim wypadku łatwiej to przełożyć na polski: "The company may move up to two additional regions" - "kompania może poruszyć się o [do] dwa dodatkowe regiony". Wciąż pokracznie, ale nie aż tak, jak "o [do] jeden dodatkowy region".

Cytuj:
"Tap this faction to allow any company with one of these regions listed above in its site path to move 1 additional region."
Teraz jest ok nie?

Chyba nie, ale nieważne. Nie znalazłem takiej formy w tekstach kart. Tylko "move up to 1(two) additional region(s)" lub "to play an additional region card" lub "may play up to two additional region cards".

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]