Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 19:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 11:39 
Warrior/Ranger/Sage

Ja też we wszystkie te gry grałem, większość mam, jeśli nie mam , to ma je Gror. Co do M&M to przesadzacie z tą długością rozgrywki. Graliśmy kilka lat temu przy piwku (pudelka z grą leżą u mnie do dziś), zeszło nam raptem parę godzin. Zaletą tej gry jest jej prostota, przez co można sobie spokojnie pogadać/napić się i jeszcze wygrać. Od tej gierki zaczęła się moja przygoda z RPG, ale to długa, stara i trochę pokręcona historia.

P.S
Czyżbyś Wojtek zrzucił jarzmo (żeby nie użyć słowa 'pantofel') i wybierał się do Warszawy?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 17:17 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Dla zainteresowanych MiM:
Mowie o Wiosce, Przedpolach Piekiel, Pustyni i Lodowej Krainie i Zapomnianych Pustkowiach.
Wiekszosc z nich to polskie tlumaczenie zachodnich dodatkow do Talizmana.
Wiekszosc jest opisana na
http://magiaimiecz2003.prv.pl/
Tylko plansze do nich sa trudne do zdobycia.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 22:09 
Warrior/Ranger/Sage

Efgard napisał(a):
Grałem w MiM ale mnie nie zachwyciła, dlatego nigdy nie powstał w mojej głowie pomysł jej kupna.
W tamtym czasie byłem zdecydowanym fanem planszówek firmy Encore i ich pochodnych, t.j Gwiezdny Kupiec, Bitwa na polach Pelennoru, Bogowie Wikingów, Dreszcz, Labirynt Śmierci, Ratuj Swoje Miasto, Odkrywcy Nowych Światów, Wojna o Pierścień (to jest zajefajna gierka dla fanów Tolkiena, tylko że samo układanie żetonów trwa z godzinę! :) ) oraz ich odpowiedników osadzonych w realiach II wojny światowej - Kreta, Ardeny, Bzura i wiele innych.

Z resztą mam wszystkie wymienione wyżej gry w swojej kolekcji do dzisiaj, tylko nie ma za bardzo z kim grać! :(
Czasem uda się namówić żonę lub brata na partyjkę w Bogów Wikingów, tylko i wyłącznie dlatego, że dają najkrótszą rozgrywkę (od 15 min do 1 godziny).
A jak sobie chcę pograć w coś sam to biorę Dreszcza - to paragrafowa gra dla jednej osoby - mniodzio! :)

Grał ktoś z Was, w którąś z ww. gier?!
Podpowiedź, te gry były dostępne na rynku w latach 1985-1995, teraz dosyć często można je spotkać na allegro.
W 1995 r. jak przestali wydawać moje ulubione planszówki to postanowiłem się przerzucić na karcianki. Traf chciał, że był to METW, resztę już znacie ... :D

Ano grał ktoś, nawet we wszystkie wymienione. W instrukcji Bogów Wikingów był błąd. Pisało, że jasna strona (Asgardu) rozpoczyna grę na wschodniej krawędzi mapy, czyli zaraz przy jedynym przesmyku, przez który na pole bitwy wychodziły żetony przeciwnika. Stronie Asgardu wystarczyło postawić kilku bramkarzy przy przejściu i jeżeli jej gracz nie miał na starcie kilku z serii pechowych wyrzutów, to zazwyczaj wystarczało dla jego zwycięstwa. Ale grało się i czytało instrukcję bezkrytycznie i nikt się nie zastanowiał, czy może Asgard powinien zaczynać od zachodu. Bo poza grami Encore i Dreszczem, i Goblinem (wydrukowanymi w czasopiśmie "Razem") były tylko w sklepach Eurobusiness i gry w opakowaniach zastępczych. Większość gier Encore też z tego powodu kupiłem wysyłkowo. Erratę do Bogów znalazłem dopiero po latach, już nie pamiętam gdzie.
Moloch - "Wojna o Pierścień" nie zachwycił mnie. Gra się zapadała pod własnym ciężarem. Wiele oddziałow Saurona (np. z Morii czy z Dol Guldur) robiło tylko za dekorację. Powiernikowi pierścienia wystarczyło pruć w stronę Mordoru - to była najskuteczniejsza metoda na zwycięstwo. Ryzyko złapania niewielkie, a jeśli już został złapany, szanse uwolnienia się wręcz przeciwnie - ogromne. Kostka rządziła niepodzielnie nad jakimkolwiek planowaniem.
MiM - euforia trwała chyba dwa miesiące wśród moich znajomych. Potem powracaliśmy do gry, w momencie gdy udało mi się kupić kolejne rozszerzenie. Producenci nie mają umiaru w odcinaniu kolejnych kuponów od sukcesu. "Kosmiczna Otchłań" (a może "W Kosmicznej Otchłani" - nie pamiętam) to było tematyczne przegięcie - Wróżka w Skafandrze nikomu się nie podobała i zrezygnowaliśmy w Wałbrzychu z tego dodatku. Przy okazji wprowadziliśmy swoje "house rules", np. po to by w ogóle opłacało się schodzić do Podziemi, czy Jaskini (bo kto chciałby inaczej zostawić u wejścia 2 Muły z całym dobytkiem?).

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 12:41 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
. Pisało, że jasna strona (Asgardu) rozpoczyna grę na wschodniej krawędzi mapy

Było coś takiego. Mysmy zdaje się doszli do wniosku , że "tam" strony świata sa "na odwrót" :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 10:11 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Czyżbyś Wojtek zrzucił jarzmo (żeby nie użyć słowa 'pantofel') i wybierał się do Warszawy?

O patrzcie jaki cwaniak :!:
Wybieram się do Warszawy.

Co do gier Encore to jeszcze mam Gwiezdnego Kupca - ach te żetoniki popytu i podaży i jaka fajna "tekturka".

A w MiMa to musimy zagrać (Jaded, Gror i ktokolwiek kto ma ochotę) koniecznie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 10:36 
Warrior/Ranger/Sage

Efgard napisał(a):
Grałem w MiM ale mnie nie zachwyciła, dlatego nigdy nie powstał w mojej głowie pomysł jej kupna.
W tamtym czasie byłem zdecydowanym fanem planszówek firmy Encore i ich pochodnych, t.j Gwiezdny Kupiec, Bitwa na polach Pelennoru, Bogowie Wikingów, Dreszcz, Labirynt Śmierci, Ratuj Swoje Miasto, Odkrywcy Nowych Światów, Wojna o Pierścień (to jest zajefajna gierka dla fanów Tolkiena, tylko że samo układanie żetonów trwa z godzinę! :) )

Też miałem wszystkie i nadal mam (prawie wszystkie). Osttanio nawet namówiłem kogoś na partyjkę Wojen Napoleońskich.
Magia i Miecz to świetna lajtowa gierka towarzyska. Klimat "przy piwku i w 15 osób" to sceneria wprost wymarzona :D A dodatkiem najbardziej przegiętym i najmniej udanym było według mnie Miasto. A konkretnie postać Arcymaga :evil:
W Bogów Wikingów też dość często grywaliśmy. I rzeczywiście doszliśmy do wniosku, że przecież Azowie (Asowie?) muszą zaczynać za rzeką. Zresztą wtedy pozycja Heimdalla byłaby zupełnie bez sensu.
Wojna o Pierścień była dla mnie totalnie niezbilansowana. Ciemna strona praktycznie nie miała szans na zwycięstwo :(
Teraz ponownie kusi mnie Gwiezdny Kupiec. Ciekaw jestem jak by się grało będąc już prawdziwym rekinem międzynarodowej finansjery :lol:

Wszystkie wymienione gry były naprawdę dobre od strony koncepcyjnej. W porównaniu z tym co dziś dostępne jest na rynku (niekoniecznie polskim) widać jednak pewne braki pod kątem samego wykonania ich elementów. Ale i tak się łezka w oku kręci :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 12:12 
Warrior/Ranger/Sage

Gror napisał(a):
Teraz ponownie kusi mnie Gwiezdny Kupiec. Ciekaw jestem jak by się grało będąc już prawdziwym rekinem międzynarodowej finansjery :lol:

Dla chcącego: http://gilar.mogiel.net/gk/gra/s/gkserv.log.gry

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 20:14 
Warrior/Ranger/Sage

Hmm rozbudziliście moją ciekawość :D Widziałem tego dużo na Allegro ale tam każdy twierdzi że sprzedaje "Magie i MIecz" + wszystkie dodatki a jak się wejdzie w opis aukcji to słowo "wszystkie" nabiera przeróżnego oblicza Mógłby mi kto uczynny wypisać nazwy wszystkich dodatków? Prosiłbym o zarówno te po polsku jak i zagraniczne bo wacham się czy nie kupić wersji oryginalnej.

A co do planszówek to grałem we Władcę, ale nie pamiętam nazwy.. Chodziło się takimi kartonikami i z tyłu one miały podane statystyki, a na okładce gry była Eowina walcząca z NAzgulem

P.s.
Jak już jesteśmu przy planszówkach to to wygląda ciekawie :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82874997

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 21:07 
Warrior/Ranger/Sage

Dodatki:

Podziemia
Jaskinia
Miasto
Smoki
Kosmiczna Otchłań

Z tych oficjalnych.
Angielski pierwowzór to "Talisman" (albo "The Talisman"). Widziałem kiedyś zdjęcie z rozgrywki: wzory kart przygód były kolorowe a nie czarnobiałe, zaś postacie nie były po prostu kartonikami, ale wyciętymi z tektury ludkami (nie mam lepszego określenia - za płaskie by nazwać je figurkami). Wątpliwe też aby były tam Strzygoń czy Południca. Licencjobiorca - Sfera - zadbał we własnym zakresie o bardziej przaśne klimaty.

Władca Pierścieni (jeśli dobrze kojarzę Eowinę i Nazgula na okładce, o to chodzi) to miała być uproszczona wersja fabularnego Śródziemia. Nie miałem przyjemności z tą grą się zapoznać. Wiem, że była tam plansza, ale przeliczniki atrybutów ze Śródziemia (pomiędzy WP, MERP i innymi systemami) wskazują raczej, że nie była to planszówka. Tak samo dodatki do MERP - wszystkie do zastosowania również we Władcy Pierścieni.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 22:05 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
Władca Pierścieni (jeśli dobrze kojarzę Eowinę i Nazgula na okładce, o to chodzi) to miała być uproszczona wersja fabularnego Śródziemia. Nie miałem przyjemności z tą grą się zapoznać. Wiem, że była tam plansza, ale przeliczniki atrybutów ze Śródziemia (pomiędzy WP, MERP i innymi systemami) wskazują raczej, że nie była to planszówka. Tak samo dodatki do MERP - wszystkie do zastosowania również we Władcy Pierścieni.

Tak to to :D Pamiętam że były tam również takie małe karty postaci... Ech <rozmarzenie> to był pierwszy RPG z jakim miałem styczność - 6 klasa podstawówki... łezka się w oku kręci

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 8:58 
Pan na Rhosgobel

Gror napisał(a):
W Bogów Wikingów też dość często grywaliśmy. I rzeczywiście doszliśmy do wniosku, że przecież Azowie (Asowie?) muszą zaczynać za rzeką. Zresztą wtedy pozycja Heimdalla byłaby zupełnie bez sensu.
Wojna o Pierścień była dla mnie totalnie niezbilansowana. Ciemna strona praktycznie nie miała szans na zwycięstwo
Teraz ponownie kusi mnie Gwiezdny Kupiec. Ciekaw jestem jak by się grało będąc już prawdziwym rekinem międzynarodowej finansjery

Fakt, łezka się w oku kręci. Tamte gry (może nie wszystkie :wink: ) wymagały pewnego zaangażowania i logicznego myślenia, tak jak MECCG.
Może dlatego nigdy mnie nie interesowały prostackie gry typy MTG. Mam przeczucie, że gry planszowe fantasy, które obecnie pojawiają się na rynku należą niestety do tej drugiej grupy! :evil:
Dlatego wolę, również przez sentyment, wrócić od czasu do czasu do gier z epoki Encore - dla niewtajemniczonych: http://republika.pl/gryencore/sg.html
lub
http://www.republika.pl/nest/
Co do Bogów Wikingów to dla mnie od początku logiczne było to co napisał Gror o rozstawieniu wojsk. To był jedyny mankament tych gier - niekiedy miały błędy redakcyjne!
Acha, też ostatnio grałem w Wojny Napoleońskie! :P

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 9:52 
Warrior/Ranger/Sage

Efgard napisał(a):
Może dlatego nigdy mnie nie interesowały prostackie gry typy MTG. Mam przeczucie, że gry planszowe fantasy, które obecnie pojawiają się na rynku należą niestety do tej drugiej grupy! :evil:

Noo, tu chyba jesteś trochę niesprawiedliwy. Chociaż świat Magica nigdy mnie nie kręcił, to grę uważam za świetną. Niestety problemy zaczęły się kiedy pokazały się przegięte dodatki. Ale samą grę jako taką uważam za bardzo dobrą. Bez najmniejszej nutki emocji.
Co współczesnych gier niekoniecznie dobre wykonanie musi iść w parze z porażką koncepcyjną. Niektóre gry (choć raczej nie mówię tu o fantasy, bardziej o strategicznych w szerokim znaczeniu) są całkiem niezłe. Często nie będąc przy tym bardzo skomplikowanymi.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 9:56 
Pan na Rhosgobel

Gror napisał(a):
Co współczesnych gier niekoniecznie dobre wykonanie musi iść w parze z porażką koncepcyjną. Niektóre gry (choć raczej nie mówię tu o fantasy, bardziej o strategicznych w szerokim znaczeniu) są całkiem niezłe. Często nie będąc przy tym bardzo skomplikowanymi.

Może! Napisałem, że mam jedynie przeczucie, nie wiedzę, więc mogę się mylić! :twisted:
Oby tak było! :P

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 25, 2006 11:58 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Gror napisał(a):

Dla chcącego: http://gilar.mogiel.net/gk/gra/s/gkserv.log.gry

To nie to samo co "na żywca". Mam kompletną, więc kiedyś też możemy nad tym siąść.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 06, 2006 17:36 
Warrior/Ranger/Sage

Ja ostatnio (zreszta i Highway i szilian) mielismy przyjemnosc zapoznac sie z gra Sahdows over Camelot. Wcielasz sie w jednego z rycerzy Okroglego Stolu, lub tez w samego Artka i grasz z reszta graczy przeciwko grze :!:
Tak, tak Panowie kombinuje sie razem jak nie zostac skopanym przez mechanike gry. Gra zawiera questy po Swietego Graala, po Excalibur, bitki z Piktami i Saxonami, pojedynki z Czarnymi Rycerzami ... ale zeby nie bylo za latwo wsrod rycerzy moze byc zdrajca .... :D Odjechana zabawa dla max 7 osob, chociaz moje doswiadczenia wskazuja ze oprymalnie jest okolo 5, jak gra sie w 7 i nie ma zdrajcy to gra z graczami duzych szans nie ma :twisted:

Jesli sie uda zrobic wieczorek zapoznawczy to moze nawet sie skusze zeby ja przyniesc :)

Pozdrawiam

Chris

PS. Fanom gier polecam www.rebel.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]