najpierw Gyg - przygotowanie dodatkowych 10 hazardów przeciwko zwyklemu wizard'owi nie jest opcją, poniewaz uznalem ze standardowo wszystkie talie będą najbardziej nastawione na wizard'a i przeciwko fallen'owi i minion'owi tylko sie wymienia 10 kart
to musza tez byc z góry przygotowane i przez cały turniej niezmienne 10 hazard'ów na fallen'a i 10 hazard'ów na minion'a
Jesli buduje się talie któta w założeniu aktywnie korzysta z sideboard'u to masz w talii Smoke Rings/Weigh All Things to a Nicety (i moze też Longbottom Leaf) plus avatara który powiedzmy co druga ture coś wrzuca; do tego jeszcze dochodzą Outpost'y i wrzucanie hazard'ów z sideboard'u do talii
wtedy w trakcie gry jedno-deck'owej mozna wrzucic około 10-15 kart
oczywiście jaka jest szansa ze z nich faktycznie skorzystamy ciężko powiedziec - zalezy to od tego ile kart mamy w tali, jak szybko przewijamy deck i przede wszystkim od szczescia
Podkreślam że póki co organizujemy turniej w formacie
jedno-deck'owym (25 MP i mozna zwoływać radę), jesli coś się zmieni to damy znać (nie wiem póki co jaką ilością czasu będą dysponować ci którzy dojeżdżają do Warszawy a od tego głównie będzie zależny format turnieju)
W kwesti tego by te 10 wymienialnych od razu przed rozgrywką hazard'ów bylo tylko przeciw minion'owi - uwżam że Fallen bardzo nie ucierpi jesli karty przygotowane na niego będą od razu w talii, a nie w sideboard'zie - znowu to czy przeciwnik je dostatecznie szybko dociągnie zalezy i od szybkosci przewijania talii, ilosci kart i znów od szczęścia; fallen potencjalnie ma najwieksze mozliwosci kombinowania i zrobienia nietykalnych talii które potrafią jednak uzbierać punkty by wygrac i osobiscie dlatego uwazam The White Hand za najmniej zbalanswowany dodatek;
zaznaczam tez ze nawet po wymianie tych 10 kart od razu z talia tuz przed gra - reguły skladu talii musza pozostac nie naruszone - 12 kreaturek, i identyczna ilosć resource'ów co hazard'ów (gdyby ktoś np. sie pomylił i wymienił z talii Twilight'y które wczesniej liczył jako resource'y);
Jesli dobrze zrozumiałem pytanie Konrada to, generalnie tak, jesli skladajac talie planuesz uyzywanie sideboard'u nie sporadycznie czy tylko w szczególnych sytuacjach, lecz dosc czesto to mozna zlozyc talie tak by na czas wyciagnac z sideboard'u wszystko co ci potrzebne (oczywiscie w granicach rozsadku)
obstawanie za opcja w ankiecie o dodatkowych 10 hazard'ach na minion'a do sideboard'u (plus stara zasada o 10 hazard'aach na fallen'a) ma jeszcze ten plus ze nie powinna wydluzyć czasu turnieju, gdzie choc jak mówiłem wczesniej nie sądze by byly to dlugie opóźnienia, to jednak przekladanie kart bezposrednio do tali przed gra (i później wyjęcie ich po grze) rozciagnie turniej w czasie
Konrad odkrył wreszcie przed wszystkimi moja tajemnicę - że jestem nie zbalansowany - miedzy rzeczywistością a ułudą, balansując na krawendzi szaleństywa

Generalnie dość duża rozbierzność zdań w kwesti sideboard'u sprzyja temu by zrezygnować z jakich kolwiek zmian w tej kwestii; zmieniając coś tu nie zbliżylibyśmy się nawet o krok do zasad miedzynarodowych tylko tworzyli kolejne zasady unikalne tylko dla Polski
zobaczymy gdzie dalej zaprowadzi nas dyskusja na ten temat ale zaczynam przypuszczać ze najprawdopodobniej na turnieju zagramy po staremu ze wzgledu na rozbierznosci w opiniach róznych osób - nie chciałbym zeby ktos zrezygnował z turnieju dlatego ze wprowadzimy zasady które mu nie pasują