|Highwayman| napisał(a):
rozmawialem wczoraj troche przez GCCG na temat pól-orków... jedyne co mi sie udalo osiagnac to zimeszanie paru osób w tej kwestii
Też jestem zmieszany, choć nie wiem, czyje zmieszanie lepsze i czy w ogóle jest to jakieś kryterium.
|Highwayman| napisał(a):
mój tok rozumowania jest taki - w instrukcji do MEWH nie jest zaznaczone ze fallen moze miec minion covert company, jest tylko powiedziane ze moze miec hero lub overt company
Niezupełnie. Jest zdefiniowana hero company i overt company. Kompania z półorkiem nie odpowiada pierwszej definicji i nie musi drugiej.
Jakby kto nie wierzył WH, to może uwierzy CRF?
(Rulings by Term-Company)
Cytuj:
A hero company is Wizard player's company, or a Fallen-wizard's company that has no Orcs or Trolls. A minion company is a Ringwraith player's company, or a Balrog player's company. An overt company is a company with Orcs and/or Trolls in it. Note that some allies can make a company overt, but Half-orcs do not.
Zgadza się natomiast, że kompania FW nigdy nie jest minion (na ogólne potrzeby).
Ale do rzeczy. Co mnie zastanawia w zapisach?
White Hand wspomina:
Cytuj:
All of your non-Orc and non-Troll characters are considered to be hero characters. Thus, a company consisting of only such characters is treated as a hero company. Such a company is covert for the purposes of playing minion resources.
Covert na potrzeby zagrywania minion resources. Na żadne inne? Zatem, kompania hero FW (nawet bez półorków) musi przyjmować automatyczne ataki w minion

i

jako niewstrzymujące. Całkiem odwrotnie, niż kompania minion, nawet kompania w identycznym składzie. Wstrzymujące są te ataki wobec covert, ale już nie wobec hero. (Kompania hero FW może znaleźć się na takich site'ach na skutek Heart Grown Cold, lub Plotting Ruin.)
Napomknąłem o Not Slay Needlessly.
Na kompanię hero (ale nie covert) zadziała ta karta tak, jak na kompanię overt.
Co ciekawe jednak, wbrew zapisom WH, ale też i wbrew |Highwaymanowi| inny zapis CRF mówi:
(Turn Sequence-Site Phase-Company vs. Company Combat)
Cytuj:
@ Minion and hero companies can attack each other. Hero companies may not attack each other. A Fallen Wizard covert company is considered a hero company.
Domyślam się (może niesłusznie), że "A Fallen Wizard covert company is considered a hero company." umieszczone w tym miejscu oznacza, że na potrzeby CvCC. Bez względu na to, czy tylko na potrzeby CvCC, czy w ogóle, to ni stąd ni z owąd pojawia się taki twór jak "covert company". A przecież rzekomo nie istnieje na inne potrzeby niż zagrywania minion resources.
Acha - pytanie poza konkursem. Po co w ogóle ten zapis, skoro non-overt FW company miałaby być automatycznie hero?
Wnioski?
1. Taka ilość wewnętrznych sprzeczności daje każdemu moralne prawo do czynienia własnych ustaleń. Do czasu wydania poprawionej wersji CRF, wypadałoby jednak powiedzieć uczciwie, że są prywatne i nie szukać na siłę podbudowy ideologicznej w instrukcji, skoro takiej tam nie ma.
Sam starałem się w tej kwestii być jak najbardziej zgodny z literą przepisów. Skoro zauważyłem w nich jednak niekonsekwencje, nie mogę tego (w tym miejscu) kontynuować. Są błędy i zdaje się jeden z nich został teraz wykryty.
2. Gdybym miał to poskładać w całość, powiedziałbym, że:
- Kompania FW, która nie jest overt, jest covert na wszelkie potrzeby.
- Kompania overt FW nigdy nie może być hero, ani odwrotnie (definicja z instrukcji WH dopuszczałaby taką możliwość, w przypadku gdy w kompanii hero pojawiłaby się postać z Freeze The Flesh)
- Kompania covert FW jest hero na potrzeby CvCC
Nic więcej, w imię zasady niestwarzania bytów ponad potrzeby. Tylko tyle, aby to, co już istnieje, miało prawo działać w jasny dla graczy sposób.