Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 14:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 19, 2005 17:25 
Warrior/Ranger/Sage

Jakem MOD, powykrajam, co się da i przeniosę do innego tematu a wszelkie posty poruszające tematy niezgodne z tytułem wątku automatycznie (i karnie) będę przenosić do nowego tematu, pod samodzielnie wymyślonym tytułem.
P.S. "(bez urazy)". Jaka uraza? To zaszczyt podejmować dotychczas nieporuszane kwestie dot. przepisów. Zresztą, może z obawy przed śmiesznością, mało kto się podejmuje.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 19, 2005 17:32 
Wiedźma

ok :) to w takim razie możesz wykroić też "(bez urazy)" ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 19, 2005 22:24 
Diplomat

No to next pytanie nowicjusza.
Jak sie zagrywa karty hazardu ktore sa Long-Event, a mianowicie mi chodzi o "te wielkie smoki". Bo na nich jest napisane "moving in...." i nie wiem jak to traktowac.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 20, 2005 0:57 
Warrior/Ranger/Sage

No to znowu postaram sie szybko i skrótowo odpowiedziec.

Ahunty smocze zagrywasz normalnie jak kazdy inny hazarard, czyli w fazie movement hazard przeciwnika. Dodatkowo na karcie sa wszyczegolnione regiony przez ktore musi poruszac sie kompania. I to juz w sumie wszystko. Zaznaczam poprostu ze kompania moze sie nie ruszac jednoczesnie bedac w danym regionie. Smoka mozesz zagrac, ale poniewaz nie bedzie spelnionego drugiego warunku to zwyczajnei kompania nie stawi czola atakowi storzonemu przez karte smoka polujacego.

Aby skuteczenie przylozyc komus smokiem polujacym kompania musi sie ruszac i przechodzic przez wystarczajaco jeden z wyszczegolionych regionow.

Teraz jak czytam to co napisalem to nie wiem czy jest to takei jasne, ale ciezko mi to innaczej ujac. Najwyzej reszta forumowiczow pomoze. [/b]

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 20, 2005 9:10 
Warrior/Ranger/Sage

root napisał(a):
Ahunty smocze zagrywasz normalnie jak kazdy inny hazarard, czyli w fazie movement hazard przeciwnika. Dodatkowo na karcie sa wszyczegolnione regiony.
Aby skuteczenie przylozyc komus smokiem polujacym kompania musi sie ruszac i przechodzic przez wystarczajaco jeden z wyszczegolionych regionow.

Pocięłem i teraz jest chyba jaśniej.
Jest taka zasada w MECCG, ze nie można zagrać karty, która nie ma żadnego wpływu na grę (tylko po to , zeby ją wyrzucić z ręki). Wyjątkiem są wszystkie karty Long-event (i część permanent-event). Karty hazard long-event zagrywasz w dowolnym momencie movement-hazard phase z nadzieją , że a nuż zadziała.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 21, 2005 20:22 
Diplomat

Pytan cd.
Co znaczy dokladnie "keyed" na kartach hazardu, tzn musi na karcie byc napisane na jakich regionach mozna zagrywac karte, czy chodzi o "ikonki" ?
oraz
Czy Cancelowanie atakow jest liczone jako zabicie potwora. Np. Karta ma 2 ataki, a ja 2 ataki scanceluje przez dwie jakies karty shrot-evento itp. To czy zabilem potwora i dostaje MP, czy tez nie ? Czy po prostu musze wszystkie ataki, ze tak powiem, zripostowac ? :)
thx z gory

Tytuł:
PostNapisane: So paź 22, 2005 0:31 
Warrior/Ranger/Sage

"Keyed to", "played keyed to" oraz "played at" znaczy to samo - "przypisane do", "zagrywalne na". Kreatura może być przypisana do ścieżki, którą idzie kompania, lub zagrana na nowy site kompanii, ten do którego kompania idzie. Niektóre kreatury można zagrywać na kilka sposobów, np. Orc-Watch na :darkhold: , :shadowhold: , :shadowland: , :darkdomain: . Jeśli na ścieżce kompanii występuje kilka regionów i/lub site, na które można zagrać kreaturę, trzeba zadeklarować, do czego się ją przypisuje. Ma to znaczenie, bo pewne inne karty mogą oddziaływać na ataki przypisane do site'u, jeszcze inne na przypisane do ścieżki. Dodatkowo po zagraniu kreatury np. na :shadowhold:, gracz może odpowiedzieć zagraniem karty, która zmieni :shadowhold: na :ruinslairs: . W takim wypadku kreatura, która została zagrana na :shadowhold: nie wejdzie nawet do gry (zostanie odrzucona).
Podobnie może zdarzyć się z kreaturą zagraną na ścieżkę.

Anulowanie ataku nie liczy się jako pokonanie go. Jest sposobem na jego uniknięcie.
"Np. Karta ma 2 ataki, a ja 2 ataki scanceluje przez dwie jakies karty shrot-evento itp."
Zależy czy mówisz o atakach, czy o strikes. Niektóre kreatury, np. Slayer, Assasin mają rzeczywiście kilka ataków. Większość ma jeden, który składa się z jednego lub kilku strikes. Można anulować zarówno ataki, jak i strikes, każde kartami/efektami odpowiedniego typu, czyli jeżeli karta pozwala na anulowanie ataku, nie można jej użyć do anulowania strike'u ani odwrotnie.
Aby pokonać atak, trzeba pokonać wszystkie jego strikes - żaden nie może zostać anulowany, ani niepokonany. Jeśli kreatura ma kilka ataków, wszystkie muszą zostać pokonane, aby kreatura została pokonana.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 29, 2005 13:58 
Scout

Mam takie małe pytanko:
czy obniżenie body dla hazard creature z broni np. Wormsbane działa na wszystkie strike, czy tylko na ten wymierzony w osobnika z bronią.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 29, 2005 14:01 
Warrior/Ranger/Sage

Wedlug mnie tylko ten wymierzony na z osobnika z bronia, ale nie popre tego w tej chwili zadnymi zasadami, wiec poczekamy na reszte opiniodawcow ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 29, 2005 14:40 
Warrior/Ranger/Sage

W przypadku WormsBane'a to akurat proste: "...and -2 to strike's body against against Dragon or Drake strike)."

W przypadku Aiglosa - nie wiem. "-2 to target's body". Nie mam pojęcia kogo, czy co targetuje Aiglos. Posiadacza, strike, atak? Nie zamierzam wymyślać zasad na poczekaniu. CRF milczy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 29, 2005 17:29 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
W przypadku WormsBane'a to akurat proste: "...and -2 to strike's body against against Dragon or Drake strike)."

W przypadku Aiglosa - nie wiem. "-2 to target's body". Nie mam pojęcia kogo, czy co targetuje Aiglos. Posiadacza, strike, atak? Nie zamierzam wymyślać zasad na poczekaniu. CRF milczy.

na logike to tak samo jak Wormsbane...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 30, 2005 7:11 
Warrior/Ranger/Sage

Nie wiem, czy to zabawne, ale...
CRF-Rulings by Term-Targets:
Cytuj:
A card that is played on a card continuously targets the card it is on.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 30, 2005 15:04 
Warrior/Ranger/Sage

Z pewnością nie posiadacza - chwilę wczesniej daje mu przecież +1 do body. Stawiam na strike (choćby po to by uniknąć nieporozumień przy CvCC)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 30, 2005 15:38 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
A card that is played on a card continuously targets the card it is on.

Żartowałem. Zupełnie poważnie - nie sądzę, żeby przedmiot był kartą "played on bearer", przynajmniej nie w normalnym wypadku. Raczej "played with bearer", jak to jest ujęte w Fealty Under Trial. Choć na karcie "Goblin Earth Plumb" z tego samego dodatku, tak właśnie pisze - "Playable only on Orc or Troll." , albo na Great Bats - "Cannot be duplicated on a given company." a nie "in a given company" (Regiment of Black Crows) - tak jakby ally mógł być zagrany na kompanię.

Wszystkie (może poza Regimentem) karty, jak i Aiglos są przykładem tego samego niedbałego stylu opisywania kart. Aiglos nie ma żadnego targetu, nie można z jego pomocą zadeklarować jakiejś akcji, jak z pomocą np. Ancient Black Axe.

Macie - Tworek i Jaded rację, mówiąc "na logikę" i "stawiam", bo w tym wypadku zasady nic nie powiedzą. Można stosować je ściśle i doszukiwać się niuansów, tam gdzie są precyzyjnie napisane. Niestety nie tu.
Do czasu pojawienia się bardziej precyzyjnych oficjalnych przepisów, też obstawiam, że chodzi o modyfikację body strike'u, który przyjmuje posiadacz Aiglosa.

PostNapisane: N gru 18, 2005 0:12 
Ranger

myślę o zagraniu Gollum's Fate i zniszczeniu The One Ring ale nie wiem jak mam to zrobić skoro wcześniej jak tylko Gollum jest tam gdzie Jedyny to są obaj discardowani... chyba nie kumam tego

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]