zeby Yabree nie musiał czekac na post Gror'a ja załoze ten, w któym mam nadzieje ze inni uczestnicy turnieju (i ci z góry jak i z dołu listy) poweidza nam cos o swoich taliach
choc taki post powinna chyba zaczac talia wygrywajaca to wrzuce jednak na wstepie moja talie
pewnie zdazyly juz sie rozprzestrzenic historie o tym jaki to chory i wykorzystujacy luki w zasadach pomysl i wlasnie taki cel mialem w graniu ta talia - bysmy wszscy mogli zobaczyc jakie bezsesowne akcje mozna zrobic w MECCG i jakie 'triki' powinno sie zbanowac
talia polegala na staniu w Haven'ach, skad wbrew pozorom mozna zagrac wszystko czego potrzebujemy
Startowa druzyna to Elrond (stojacy cala gre w Rivendel i przywracajacy potrzebne mi resource'y Vilyą) i Galadriela (non-warrior diplomat z duzym Direct Influence do Hour of Need i do zagrania Phial of Galadriel - przedmiotu za 1 punkt);
fakcje zagrywalem dzieki Hour of Need - karcie z Dark Minions
Cytuj:
Hour of Need
hero resource - short-event
Playable on an untapped non-warrior, non-Wizard diplomat during the organization phase if you have a faction in your hand. Play a faction from your hand. Tap diplomat who then makes an influence attempt on this faction. Count out the number of contiguous regions from the diplomat's site to the site where the faction is normally playable (including the regions containing both sites)---subtract two plus this number from the diplomat's attempt. If the attempt is unsuccessful, discard the diplomat and faction.
karta bardzo fajna aczkowliek wymagajaca duzej ilosci dopalek do Influence'a zeby zagranie fakcji wyszlo, tak przynajmniej bylo dopóki w MELE nie pojawiła sie karta Webs of Fear & Treachery...
Cytuj:
Webs of Fear & Treachery
hazard - long-event
Except for unused general influence and unused normal direct influence (including influence modifications given in a character's card text), all modifications to each influence attempt are reduced to zero.
zeruje ona wszelkie modyfikatory do Direct Influence i wszystkie modyfikatory do Influence Attempt'ów - zostawiajac tylko normalny (czyt. nadrukowany na karcie postaci) Direct Influence i modyfikacje do niego zawarte na karcie postaci
w polaczeniu zagrywalem Galadirel'ą stojaca w Lorien: Iron Hill Dwarves, Southrons i Variags of Khand, a dla ulatwienia sobie tego dodalem jeszcze Persuasive Words (diplomat only - ma sie 2 rzuty przy zagrywaniu fakcji i wybiera sie lepszy)
to byl pierwszy element mojej talii, drugi to trik z Elf-Song'iem
Cytuj:
Elf-song
hero resource - long-event
When Elf-song comes into play, each character at a Haven may immediately remove one corruption card. While Elf-song is in play, no character at a Haven may be discarded or returned to its owner's hand for any reason.
postaice mozna wystawiac zawsze - nawet jesli nie ma sie wolnego General'a czy Direct'a do ich kontroli, najwyzej wystawiona postac wróci na reke pod koniec organizacji... i tu wchodzi Elf-song który to blokuje dzieki czemu (o ile stoje w Haven'ach) moge tyle postaci ile zechce (w ostatniej grze z Yabree na stole byli: Elrond, Galadirel'a, Cirdan, Glorfindel i Aragorn - zurzywajacy w sumie 44 General Influence'a)
bonusowy efekt Elf-Song'a to 'bonus do korupcji' - jesli rzucajac na korupcje rzuce równo lub o jeden mniej to postac jest tylko discard'owana (a minioni sie tylko tapuja)... a gdy Elf-song jest w grze postacie w Haven'ach nie moga byc z'discard'owane wiec dziala to tak jakby mieli +2 do korupcji
majac punkty za przedmioty (Phial), za fakcjie i za postacie trzeba sie jeszcze zajac ally'ami - mozna np. Elerond'a na sterydach (Vilya) wyslac Great-road'em do Old Forest po Bombadil'a
po co Great-road - jesli Elrond nie bylby w haven'ie w mojej nastepnej fazie organizacji musialby zostac zdiscard'owany ze wzgledu na brak wolnego General'a (Elf-song obejmuje tylko Haven'y)
jak na reke podszedl mag (najlepiej Radagat ze wzgledu na jego zdolnosc dociagania kart po laskach gdyby mi sie 'deck przyblokowal', zapasowym magiem byl Pallando, ale w zadnej grze go nie uzylem) to wrzucalem do tali (tapujac maga, Smoke Rings'ami lub Longbottom Leaf'ami) pare Vanishment'ów, Wizards River Horses i Noble Steed'ów, a czasem jeszcze dwa przedmioty zeby pare punktów wiecej zebrac (Orcrist i Wormsbane) a nastepnie spuszalem maga ze smyczy
talia zaplanowana dokładnie od poczatku do konca przez co jesli cos sie rypło w którymś momencie to wszystko sie waliło - jak mojej grze z Torkiem, nie dosc ze wystawil Elrodn'a to w pierwszej turze zabił Cave Worm'em Galadriel'ę (pomimo iz przegrałem tamtą gre to jestem z niej bardzo dumny bo pomimo katastrofy na samym poczatku nie poddalem sie i nie przegrałem jej 0-6 - Radagst zagrał wszystkie fakcje, oba miecze i 2 Noble Steed'y dzieki czemu udalo mi sie wywalczyc wynik 2-4)
jesli chodzi o hazard'y to poza Webs of Fear & Treachery nie bylo to nic bardzo przemyslanego i mieszczacego sie w Wielkim Planie tali - zdezydowałem sie na stworki raniace minion'ów, a tapujace hero czyli elfy i krasnoludy z Chill Them with Fear (taki Minions Stir dla elfow, krasnoludów, dunadainów i hobbitów dajacy +2 strike i power kiedy Doors of Night nie ma w grze i tylko +1 gdy sa) i dodajac 2 River'y (w ciagu 4 turniejowych gier tylko raz mialem jednego na reku...) i 3 razy Beorning Skin-changers
Cytuj:
Beorning Skin-changers
hazard - Crature or short-event
MP: 1* kill
Playable: ww
Prowess/Body: 10/-
Description: Animals. Men. Bears. Two strikes. As a creature, playable only against minion companies. May also be keyed to Anduin Vales, Western Mirkwood, Wold & Foothills; and to sites in these regions. Alternatively, playable as a short-event against a moving hero company. Unless the company contains Beorn or an untapped warrior with prowess greater than 4, it must return to its site of origin.
podsumowujac ten giantyczny post - oba triki z mojej tali powinny zostac zbanowane dla dobra tej gry - wystawianie postaci gdzy nie ma sie wystarczajaco General'a lub Direct'a by je kontrolowac, a przede wszystkim połączenie Hour of Need i Webs of Fear & Treachery
Choc z drugiej strony - czy chcemy sie zachowywac jak grajacy w Magic'a i banowac zagrania i taktyki z którymi póki co nie potrafimy sobie poradzic?