Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 13:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 17, 2005 18:07 
Warrior/Ranger/Sage

Muerte napisał(a):
Jak to jest dokaldnie z Marshalling Points?

Punkty Zwyciestwa dostajesz, jak sam zauwazyles, przez nagrywanie kart zasobow, przy czym musisz te karty utrzymac w grze. Jesli wystawisz jakas postac, to otrzymujesz tyle punktow, ile dana postac Ci daje. Np. wystawiajac Elrohila dostajesz 1 MP. Tak samo jest w przypadku wszystkich innych kart zasobow, czy sa to przedmioty, frakcje, ally'owie. Jednakze w momencie, gdy przestaniesz kontrolowac dana karte, wtedy tracisz uzystane przez nia punkty. Dla przykladu, gdy ktos zabije Ci Elrohila jakas creaturka, to ten 1 MP z Elrohila odejmuje sie od sumy Twoich MP. Gdyby dodatkowo taki Elrohil mial przy sobie jeszcze kilka przedmiotow (np. Orcrista i Scroll of Isildur) to wtedy stracisz punkty nie tylko za odpadniecie Elrohila, ale takze za strate przedmiotow.

Tutaj taka mala uwaga: przedmioty mozesz tracic nie tylko w wyniku smierci postaci, ktora je nosila. Twoj przeciwnik moze probowac odebrac Ci te przedmioty. Taki manewr w grze nazywamy wplywaniem na przedmiot przeciwnika. Zaznaczam, ze wplywac mozna w zasadzie na dowolna karte zasobu, ktora daje Ci punkty: postac, przedmiot, frakcje, ally'aja. Nie da sie natomiast wplywac na eventy, ktore daja Ci punkty (chocby wspomniane przez Ciebie Rescue Prisoners).

W momencie, gdy przeciwnik zabije Ci jakas postac, ktora niosla duza liczbe przedmiotow, wowczas JEDEN z tych przedmiotow mozesz automatycznie przekazac do dowolnej innej postaci w tej samej kompanii. Ale o tym chyba wiesz... ;-)

Kolejna uwaga tyczy sie smierci waznych bohaterow, np. Aragorna lub Elronda. W momencie, gdy ktos ubije Ci taka postac, tracisz nie tylko tyle punktow MP, jakie postac Ci dawala (dla Aragorna sa to 3 MP), ale dodatkowo musisz od sumy zebranych wczesniej punktow zwyciestwa odjac okreslona wartosc. Owa wartosc widnieje w opisie waznego bohatera (np. za zabicie Aragorna tracisz 3 MP - bo taka cyferka wydrukowana jest w lewym, gornym rogu karty - ale dodatkowo musisz odjac kolejne 3 punkty od swej sumy MP. Zauwaz tekst na Aragornie: "-3 marshalling points if eliminated").

A teraz sprawa z Rescue Prisoners...

Cytuj:
RESCUE PRISONERS - Permanent-event (C)
[MP: 3]
Playable at an already tapped Dark-hold or Shadow-hold during the site phase. The company faces a spider attack (2 strikes with 7 prowess). If no characters are untapped after the attack, discard Rescue Prisoners.
Otherwise, you may tap 1 character in the company and put Rescue Prisoners under his control. That character may not untap until Rescue Prisoners is stored at a Haven, Border-hold, or Free-hold during his organization phase. Cannot be duplicated at a given site.

Przede wszystkim zauwaz, iz jest to Permanent-Event, czyli takie zdarzenie, ktore raz zagrane pozostaje w grze do momentu jej zakonczenia lub usuniecia danego zdarzenia z gry (np. przez inne zdarzenia). W momencie, gdy spelnisz warunki opisane na karcie (czyli stawisz czola atakowi spidersow na Dark-holdzie lub Shadow-holdzie, po ataku bedziesz mial przynajmniej 1 niestapowana postac), to kladziesz ta karte pod postac, tapujesz postac, a nastepnie taka ztapowana postacia musisz dojechac do Havenu. Gdy juz sie tam znajdziesz, w nastepnej fazie organizacji storujesz Rescue Prisoners wlasnie w Havenie. Storujesz - czyli wykonujesz postacia, ktora "niosla" Rescue Prisonersow test korupcji. Po udanym tescie odkladasz Rescue Prisoners na bok i od tej pory otrzymujesz te 3 MP ;-)

Mam nadzieje ze jasno to wytlumaczylem... ;-)

(ufff, chyba jeszcze nie pisalem tak dlugiego jednego postu na forum... ;-) 8) )

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 17, 2005 20:46 
Warrior/Ranger/Sage

Ciachu napisał(a):
W momencie, gdy przeciwnik zabije Ci jakas postac, ktora niosla duza liczbe przedmiotow, wowczas JEDEN z tych przedmiotow mozesz automatycznie przekazac do dowolnej innej postaci w tej samej kompanii. Ale o tym chyba wiesz... :wink:

Dzięki Ciachu, że podjąłeś się, nie takiego łatwego znów, zadania tłumaczenia podstaw, ale tu jest nieścisłość.

Lidless Eye-Transfering Items:
Cytuj:
ˇ If a character is eliminated due to failing a body check, one item can be immediately transferred to each unwounded character in his company; but the rest of his items are discarded.

Czyli po jednym przedmiocie do każdej nierannej postaci. Sam początkowo nie doczytałem i tak grałem, aż kiedyś ktoś mnie poprawił.

Druga sprawa: nieszczęsny przepis z The Balrog.

Cytuj:
Defeating a Permanent-event
Certain hazard permanent-events indicate that they give “kill” marshalling points (e.g., Dragon “At Hunt” and “At Home” cards, the “Spawn” hazards from ME: The Balrog, etc.). Each of these cards has an attack associated with it. If such an attack is defeated, treat the associated card as a defeated creature.

Jest o tyle podle napisany, że mówi o hazard permanent-events, a w przykładach podane są long-events, na dodatek z niepoprawną pisownią ("At Hunt" zamiast "Ahunt"). Jak na uściślenie, które miałoby być stosowane dosłownie, samo wymaga zbyt wielu uściśleń.
Spider of The Morlat może więc chwilowo spać spokojnie. :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 17, 2005 21:46 
Diplomat

Dzieki Ciachu, przy okazji dobrze zes mi wytlumaczyl ta karte, bo troszku sie gubilem, a przy okazji nauczylem sie co to "stored" ;) A wogole to powinnienem dokladniej karty czytac ;)
A wracaja co zagrywania kart, dobrze przeczytalem ze jak sie zagrywa item na jakims site to site sie bowuje i pod koniec tury discarduje a co za tym idzie juz nie wejdzie do gry ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 17, 2005 22:28 
Warrior/Ranger/Sage

Szybka moja odpowiedz.

Po zagraniu czegos (przedmiot, fakcja, ally itp) faktycznei tapujesz miejsce. Jesli ruszysz się kompania z tego miejsca to leci ono do discard, ale moze jeszcze wejsc do gry. Jesli przewiniesz caly deck to potem wyjmuje sie z nigo wszytkie miejsca gdzie byles i cos zagrales i znowu mozna je odwiedzic. Jest to jednak troszke czasochlonne.

Jest kilka sposobów na odtapowanie juz stapowanego miejsca. Nie znam natomiast sposobu by wyciągnąć zdiscardowany site z dicard pile. Moze takie sposoby sa - Konrad powiniens sie wypowiedzieć :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 17, 2005 23:39 
Warrior/Ranger/Sage

root napisał(a):
Jesli przewiniesz caly deck to potem wyjmuje sie z nigo wszytkie miejsca gdzie byles i cos zagrales i znowu mozna je odwiedzic. Jest to jednak troszke czasochlonne.

Drogi Roocie, teraz to chyba cos pomieszales. Od kiedy ztapowane site'y po przewinieciu decka wracala znow do decku lokacji ?????? Czyzbym ja znow nie wiedzial o czyms ???

A tak pozatym, to...
Konrad Klar napisał(a):
Czyli po jednym przedmiocie do każdej nierannej postaci. Sam początkowo nie doczytałem i tak grałem, aż kiedyś ktoś mnie poprawił.

Hmmm, czlowiek uczy sie cale zycie ;-) Dzieki Konrad.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 1:13 
Warrior/Ranger/Sage

Ciachu napisał(a):
root napisał(a):
Jesli przewiniesz caly deck to potem wyjmuje sie z nigo wszytkie miejsca gdzie byles i cos zagrales i znowu mozna je odwiedzic. Jest to jednak troszke czasochlonne.

Drogi Roocie, teraz to chyba cos pomieszales. Od kiedy ztapowane site'y po przewinieciu decka wracala znow do decku lokacji ?????? Czyzbym ja znow nie wiedzial o czyms ???

Pytanie co prawda adresowane do Roota, ale sam jestem ciekaw, o co w nim chodzi.
Czyżby odrzucone site'y miały już nigdy nie wrócić do rozgrywki? :? :?:

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 1:24 
Warrior/Ranger/Sage

OK, przepraszam wszystkich, znow wychodza moje dziury w znajomosci zasad :-/ Do tej pory myslalem, ze odrzucone site'y ZAWSZE juz pozostaja odrzucone... Dopiero post Konrada zmusil mnie do poszukania w zasadach. No i znalazlem w instrukcji do Challenge Decka (akurat taka mialem pod reka): site'y po przewinieciu calego decka faktycznie wracaja do decku lokacji...

Cofam zatem moje powyzsze pytanie skierowane do Roota ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 1:31 
Warrior/Ranger/Sage

Tytuł wątku już chyba pozostanie taki, jak jest - "Pytania nowicjusza".

( :shock: :shock: :shock: )

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 1:35 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
Tytuł wątku już chyba pozostanie taki, jak jest - "Pytania nowicjusza".

( :shock: :shock: :shock: )

Oj Konrad, co sie czepiasz ;-) Ja jeszcze nigdy w zyciu nie gralem wielodeckowki, wiec nawet nie myslalem co sie dzieje z kartami lokacji po przewinieciu decka ;-) Dopiero teraz to wyszlo :roll:

Jakkolwiek nie patrzec, dzieki za oswiecenie mnie :P :P :P

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 1:56 
Warrior/Ranger/Sage

Jednodeckówki. Tak właśnie pomyślałem. Bo inne wypowiedzi świadczą o całkiem dobrej orientacji (3/4 drogi do doskonałości :) ) . Sam kiedyś grałem na osobny discard pole dla site'ów i pozostałych kart i byłem zaskoczony, że może być inaczej. Potośmy tu razem, aby się wzajemnie korygować. Czasem przybiera to brutalne formy. :)
Na poprawienie humoru zalecam lekturę: Pytanie o recycling , zwłaszcza postów między 15 a 16 maja br. . :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 16:59 
Diplomat

No i teraz pytanie co do Itemow.
Kazdy item ktory ma jakis MP trzeba "storowac" czy tylko takie na ktorych jest to napisane ? (pytam bo w instr. bylo cos o store cards i juz sam zglupialem).
I pytanko co do karty "Lure of Nature"? Jaki jest sens tapowac postac w fazie organizacji i pozbywac sie Lura, jak mozna byc po prostu nie tapnietym ? No chyba ze po odrzuceniu "Lure" postac traci te "zdobyte" pkt coruption.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 17:13 
Warrior/Ranger/Sage

Większości items nie trzeba składać, aby dawały punkty. Niektóre mają podane dwie wartości punktowe, jedną z nich w nawiasie, albo tylko wartość w nawiasie. Ilość punktów w nawiasie można osiągnąć spełniając warunki opisane na karcie, np. Book of Mazarbul daje 1(5) MP. Jeden punkt uzyskuje się kontrolując kartę, 5 gdy złoży się ją w Dwarf-Holdzie. Earth of Galadriel's Orchard daje (2) MP. 2 MP tylko wtedy gdy złożona w Bag End. Niekiedy punkty w nawiasie uzyskuje się z innych powodów niż złożenie przedmiotu.
Obie wartości, w nawiasie i poza, nie sumują się.
W pozostałych przypadkach złożenie przedmiotu jest względnie pewnym sposobem na zabezpieczenie się przed jego utratą i na pozbycie się punktów korupcji, które daje. Oczywista wada: nie można już z niego korzystać.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 17:17 
Warrior/Ranger/Sage

Muerte napisał(a):
I pytanko co do karty "Lure of Nature"? Jaki jest sens tapowac postac w fazie organizacji i pozbywac sie Lura, jak mozna byc po prostu nie tapnietym ? No chyba ze po odrzuceniu "Lure" postac traci te "zdobyte" pkt coruption.

Oczywiście, że traci. Po to się właśnie lury pozbywasz, żeby tych pkt nie mieć. Nawiasem mówiąc, to Lure of nature jest jedną z wredniejszych kart w rękach kogoś kto ma szczęście w kościach :twisted: . Jeden niewinny rzucik i czarodziej idzie wąchać kwiatki, co prawda nie od spodu, ale zawsze :).

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 19:00 
Warrior/Ranger/Sage

Jeszcze jedno male sprostowanko co do Lura. Normalnie, gdy chcesz odrzucic dowolna karte korupcji lezaca na postaci, to postac musi sie stapowac i wyrzucic na kosciach wiecej od wymaganej liczby (ktora podana jest na danej karcie). Jednak mozesz nie tapowac postaci do proby zdjecia karty korupcji. Wtedy aby zdjac ta karte, nalezy "poziom trudnosci testu" zwiekszyc o 3. Np. gdy stapujesz postac przy probie sciagniecia Lure of Nature, wychodzi Ci to gdy wyrzucisz wiecej niz 4. Ale gdy nie tapujesz postaci musisz juz wyrzucic wiecej niz 7.

PS. W swietle toczacej sie ostatnio dyskusji na temat spolszczenia zasad do MECCG przepraszam szanownych forumowiczow za nagminne uzywanie przeze mnie terminu "korupcja". Jakos to juz do mnie przylgnelo i chyba bedzie mi sie ciezko przestawic na cos innego, chocby "deprawacje" :oops:

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 19, 2005 17:06 
Wiedźma

ADMIN/MOD: bardzo proszę chłopaki aby temat się nie rozbujał znowu do jakiś kwestii typowo-Konradowych (bez urazy) - niech pozostanie na forum jako "Pytania nowicjusza" bo będzie mi trzeba wasze dysputy przenieść gdzieś osobno, a mi się po prostu nie chce .... ;) ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]