Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 23:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 897 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 8:31 
Pan na Rhosgobel

- Teraz, Dunledingu - ozwał się król - masz do czynienia tylko z Helmem, sam i bez oręża. Ponieważ jednak przedtem wieleś już powiedział, więc teraz kolej na mnie. Wraz z kałdunem urosła też twoja głupota Freco. Wspomniałeś o podporze! Helm nie znosi kiedy mu się wciska koślawą podporę, a rozgniewany może ją złamać! Masz! Z tymi słowami Helm uderzył Frecę tak mocno, iż ten padł bez zmysłów na ziemię i wkrótce ducha wyzionął.

Helm Kamienna Dłoń zwany Helmem Młotem był dziewiątym władcą Rohanu.
Freca był jednym z jego poddanych - bogaty i potężny, posiadał ziemie po obu brzegach rzeki Adorn, u której źródeł wybudował potężną warownię i mało sobie robił z władzy królewskiej.

Król zapraszał go na posiedzenia swojej rady do Edoras. Freca obrósł w piórka i odwarzył się przybyć na jedno z posiedzeń rady w otoczeniu zbrojnych i zażądał ręki córki Helma dla swego syna, Wulfa.
Wówczas Helm przemówił: - Małżeństwo twego syna to rzecz błaha: Helm i Freca zajmą się tym później, a na razie niechaj król i jego rada zajmą się sprawami nie cierpiącymi zwłoki.
Następnie wezwał Frecę na rozmowę na osobności ... i w tym miejscu odbył się dialog, który zacytowałeś w języku wyspiarzy.

Wkrótce po śmierci poddanego król jego synów i najbliższych krewnych ogłosił nieprzyjaciółmi - ci zaś czym prędzej musieli uchodzić, gdyż natychmiast silny hufiec ruszył za nimi na zachód. Opustoszałą warownię przy rzece Adorn siły Helma zdobywszy zrównały z ziemią, ale o Wulfie, synu Frecy, wszelki słuch zaginął.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 10:51 
Warrior/Ranger/Sage

Efgard napisał(a):
-

Helm Kamienna Dłoń zwany Helmem Młotem był dziewiątym władcą Rohanu.
Freca był jednym z jego poddanych - bogaty i potężny, posiadał ziemie po obu brzegach rzeki Adorn, u której źródeł wybudował potężną warownię i mało sobie robił z władzy królewskiej.

Król zapraszał go na posiedzenia swojej rady do Edoras. Freca obrósł w piórka i odwarzył się przybyć na jedno z posiedzeń rady w otoczeniu zbrojnych i zażądał ręki córki Helma dla swego syna, Wulfa.
Wówczas Helm przemówił: - Małżeństwo twego syna to rzecz błaha: Helm i Freca zajmą się tym później, a na razie niechaj król i jego rada zajmą się sprawami nie cierpiącymi zwłoki.
Następnie wezwał Frecę na rozmowę na osobności ... i w tym miejscu odbył się dialog, który zacytowałeś w języku wyspiarzy.

No, milej by było jakbyś odpowiedział "swoimi słowmi" :o ale odpowiedź jest oczywiście poprawna . Gratulacje Efgard, Twoja kolej...

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 11:52 
Pan na Rhosgobel

Fenks! :)
Od czego mamy google :twisted:
U mnie nie będzie tak prosto 8) - już na pewno będzie trzeba zajżeć do książki (podpowiedź: tą książką jest Władca Pierścieni :wink: )!!!
Zagadka składa się z 2 punktów. Żeby przejść dalej trzeba odpowiedzieć na obydwa punkty!

1. "Nie ufaj czarodziejom bo są chytrzy i skorzy do gniewu" (ew. wg. innego tłumaczenia: "Nie wtrącaj się do spraw czarodziejów bo są chytrzy i skorzy do gniewu").
Kto to powiedział, do kogo i w jakiej sytuacji, oraz (tadam!) w której księdze WP i na której stronie można znaleźć powyższy cytat (proszę podać wydawnictwo, rok i nr wydania) ! :twisted:

2. "Nie mieszaj się do spraw hobbitów, co wyżej niż ty stoją, bo napytasz sobie kłopotów za wielkich na twoją głowę" .
Kto to powiedział, do kogo i w jakiej sytuacji, oraz (tadam!) w której księdze WP i na której stronie można znaleźć powyższy cytat (proszę podać wydawnictwo, rok i nr wydania) ! :twisted:

P.S. Posiadam w swojej kolekcji wszystkie wydania WP od 1963 r. (no może z wyjątkiem tych kilku ostatnich po ukazaniu się filmu Jacksona - ale te można jeszcze znaleźć w księgarni :D ), dlatego sprawdzenie czy ktoś nie blefował z zaglądaniem do książki nie będzie trudne!!! :twisted: :P

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 12:26 
Warrior/Ranger/Sage

Uważam że to dyskryminacja osób czytających w oryginale :evil:

1) "Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger"

Oczywiście powiedział to Gildor Inglorion do Froda w :

Harper Collins edition 1999
p. 111 , Book I

wersji polskiej nie znam, i na googlach nie znalazłem

2) " Don't go mixed up in the buisiness of your betters, or you'll land in a trouble too big for you"
Gaffer o rozmowie z Samem do słuchających go hobbitów w gospodzie The Ivy Bush

wydawnictwo i rok ten sam

Book I, p. 31

co do polskiej wersji drugiego cytatu to:

Drużyna Pierścienia, księga I rozdział 1 str 43

wydawnictwo MUZA SA

No cóż moze starczy tego choć na pół odpowiedzi, ale po księgarniach mi się nie chce ganiać :oops:

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 12:42 
Pan na Rhosgobel

Powiem szczerze, że takiej opcji nie przewidziałem, a że w języku angielskim mam tylko Kuchnię Polską :wink: , więc nie pozostaje mi nic innego jak Ci zawierzyć ! :D
Jedziesz dalej Fram!

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 12:56 
Warrior/Ranger/Sage

Efgard napisał(a):
Powiem szczerze, że takiej opcji nie przewidziałem, a że w języku angielskim mam tylko Kuchnię Polską :wink: , więc nie pozostaje mi nic innego jak Ci zawierzyć ! :D
Jedziesz dalej Fram!

a WY dwaj jak na zagadki macie czas to moze byscie tak na turniej przyjechali co? :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 13:14 
Warrior/Ranger/Sage

Ok, nie mam za duzo czasu bo za 10 in wyjezdzam na weekend wiec moje pytanie jest takie :

Jakie są losy wszystkich 13 Krasnali z biby u Bilba ?? Prosze pisac w punktach (np: 1.Ori itp) Oraz podać z której księgi dane o każdym z nich pochodzą( o wydawnictwo i rok wydania nie będę was męczył)

mam nadzieje ze tym razem google zawiodą i trzeba bedzie w książkach szukać... :twisted:

do zobaczenia w Niedziele 8)

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 13:50 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Ja chcialbym tylko zauwazyc zeby pytania o strony itd. nie zadawac. To jest konkurs wiedzy a nie konkurs kto szybciej kartkuje ksiazke.
Generalnie jest tak:
Thorin II - zginal w boju (Hobbit)
Fili i Kili - zgineli broniac Thorina (Hobbit)
Balin - zginal od strzaly orka w Morii (I tom)
Oin - zabil go Czatownik przy bramie Morii (I tom)
Bombur - przytyl tak ze trzeba mu bylo pomagac chodzic. (I tom)
Reszta ekipy zostala u Daina, tj.
Nori, Ori, Dori, Bifur, Bofur, Gloin i Dwalin (I tom)

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 21:43 
Warrior/Ranger/Sage

Nori nie był z Balinem?

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 11, 2005 20:22 
Scout/Sage

No co jest panowie :!: :?:
Gdzie autor pytania, proszę nie spać. Weekend za nami mości Framie pora się do roboty brać.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 11, 2005 20:53 
Warrior/Ranger/Sage

sorki sorki, zagapilem sie :oops: odpowiedz jak najbardziej poprawna. Next plase :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 26, 2005 23:28 
Warrior/Ranger/Sage

Halo Framie, ale kto ma zadac pytanie, Jaded czy Gyg ???? Cos nikt sie chyba nie kwapi do tego... :-/

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 27, 2005 0:31 
Warrior/Ranger/Sage

wg mnie Gyg

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 27, 2005 15:26 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Sorry chlopaki zapomnialerm sie...
Pytanie bardzo trudne:
Kto zdradzil Sauronowi gdzie lezy Shire?

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 27, 2005 16:05 
Warrior/Ranger/Sage

Zdaje się, że niejaki Gollum.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 897 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]