Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 14:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 9:47 
Warrior/Ranger/Sage

Efgard napisał(a):
Gdyby Gror dokonał losowania dzisiaj i okazałoby się, że jesteśmy z Kfiadem w jednej grupie to moglibyśmy to dzisiejsze spotkanie potraktować jako pierwsza z gier o pierścień Khamula! :D

Nie ma tak dobrze :twisted:

A z drugiej strony dobrze, że już praktykujesz :P

A losowanie zrobię najpóźniej jutro, bo już pewnie nikt się nie zgłosi. Dzięki temu w weekend mogłyby pójść pierwsze konie po betonie :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 9:53 
Wiedźma

tylko żeby mi to było sprawiedliwe losowanie! bo inaczej przejade się do Kędzierzyna i z małą pomocą Stacha i Wojtka (którzy i tak cie nie lubią, przyznajmy to szczerze ;) ) - NAKOPIEMY CI DO TYŁKA ŻE CI SIĘ PIERWSZA KOMUNIA ODBIJE! ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 13:03 
Pan na Rhosgobel

Fajnie by było gdyby większość uczestników turnieju o pierścień Khamula miała zainstalowanego Skypa (http://www.skype.com/) oraz słuchawki z mikrofonem do dyspozycji!

Ja (o Lenie nie wspomnę :wink: ) słabo jeszcze znam intefejs i skróty klawiaturowe a przez Skypa można szybko coś wyjaśnić, zareagować!

Poza tym, przy takich długich grach jest to prawie niezbędne bo odchodzi konieczność mozolnego wbijania przycisków na klawiaturze celem wyjaśnienia co się robi.

Mając Skypa, to jakbyś na prawdę z kimś grał, tylko go nie widział!
Ale reklama programu ... :wink: :D :wink: (sam się zbrehtałem)!

Przykład działania (brnę dalej :wink: ): rozegraliśmy z Kfiadem partyjkę - ok. 40 min. W tym czasie zakupiliśmy starterki, boosterki, wybraliśmy karty za (bagatela) 50 $ i zaczęliśmy grę. W tym czasie każdy z nas przebrnął przez ponad połowę swojego decka! Szybko, prawda?!
Pomyślcie o Tym. To przyśpieszy znacznie te rozgrywki.

Chciałbym wiedzieć wcześniej, które osoby będą grały w ten sposób, więc proszę o info ...
Gdyby ktoś mnie szukał to jestem w Skype jako Efgard (ale oryginalnie :wink: ). Czekam na zgłoszenia.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 16:21 
Warrior/Ranger/Sage

kfiadeg napisał(a):
tylko żeby mi to było sprawiedliwe losowanie! bo inaczej przejade się do Kędzierzyna i z małą pomocą Stacha i Wojtka (którzy i tak cie nie lubią, przyznajmy to szczerze ;) ) - NAKOPIEMY CI DO TYŁKA ŻE CI SIĘ PIERWSZA KOMUNIA ODBIJE! ;)

Stacha w podstawówce kładłem (a teraz przewaga wagi tylko wzrosła :mrgreen: ) a na Wojtka mam lepszego haka, więc będzie niczym miś pod szczotką.
A losowanie będzie publiczne, zresztą jak zwykle Wojtka (albo innego ochotnika :?: ) zrobię niewidomą sierotką :twisted:

Mimo to Cieszę się, że duch bojowy jest taki bojowy :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 16:33 
Przez Grora zawsze wszystko jest dobrze zorganizowane i wszystko gra, znaczy się jest dobrze zorganizowane.
I nic złego nie można powiedzieć, o nie.
I losowanie zawsze są sprawiedliwe i dobrze zorganizowane i jest "sierotka" (którą jakoś dziwnie jest Wojtek) i są sprawiedliwe. Te losowania
I wszystko jes zawsze super zorganizowane przez naszego Grora.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 16:35 
Warrior/Ranger/Sage

Łubu dubu, łubu dubu, niech żyje nam, prezes naszego klubu, niech żyje nam :!: :!: :!:
To byłem ja, Wojtek.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 16:53 
Warrior/Ranger/Sage

No widzicie jak mnie wszyscy lubią! :D :twisted: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 17, 2005 8:50 
Warrior/Ranger/Sage

Gror napisał(a):
A losowanie zrobię najpóźniej jutro, bo już pewnie nikt się nie zgłosi.

Dobra, wczoraj nie miałem czasu, ale dziś już jest jutro :? :roll: :o :wink: więc przystąpmy do ceremonii losowania...

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 17, 2005 9:00 
Warrior/Ranger/Sage

No i wylosowane:

Grupa A

Jaded
Efgard
Konrad
Gror

Grupa B

Highwayman
Lena
Kfiadeg
Ciachu

A tutaj dokumentacja wraz z podpisami komisji losującej:

http://acts.warhorsesim.com/dynamic/journal.asp?id=9845

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 17, 2005 9:28 
Warrior/Ranger/Sage

OK, no to można się umawiać na pojedynki.

Drobna kwestia organizacyjna: alignment przeciwnika ma być znany przed złożeniem decku. Ale może powstać pytanie kto ma podać swój jako pierwszy? Dlatego też w razie jakichkolwiek trudności na tym gruncie proponuję przed konkretną grą wysłać swój alignment do osoby trzeciej (dla grupy B będę to ja, dla grupy A Highwayman jeśli nie ma nic przeciwko).
Przykładowo:
Umawiam się na grę z Jadedem, obaj czaimy się kim tu grać.
Wtedy ja wysyłam informację do Highwaymana, że gram Fallen Wizardem, a w tym samym czasie Jaded wysyła informację, że gra Balrogiem.
Po otrzymaniu obydwu informacji Highwayman informuje każdego z nas czym gra przeciwnik.

Problem może się pojawić jeśli obaj gracze będą chcieli grać Upadłymi Czarodziejami. Wtedy jeden z nich wybiera sobie dwóch (przykładowo Alatara i Radagasta), z których dokona wyboru. Przeciwnikowi pozostaje trzech z których wybiera swojego Avatara i analogicznie informują "powiernika".

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 17, 2005 10:38 
Warrior/Ranger/Sage

nie bardzo wiem o co ci chodzi z tymi wyborami kiedy okaze sie ze obaj gracze graja upadłymi - na turniejach niczego takiego nie ma, jet po prostu fallen i tyle, jesli sie okaze ze obaj gracze zdecydowali sie na tego samego fallen'a to bedzie to raczej wyscig o wystawienie maga i ten kto wygra ten wysicig pewnie tez wygra gre, ale nie koniecznie - tak czy saik, nie ma tu zadej taryfy ulgowej ze mozna zmienic maga czy deck jak sie okaze ze gramy z identycznym fallen'em

i pytanie co do Blarog'a - z tego co sie orientuje to na siwatowych turniejach nie ma podzialu na ringwraith/sauron minion i balrog minion jest tylko minion, czyli przy deklaracji gry jakims charakterem sa do wyboru hero, mionion i fallen (przy czym 'minion' moze ale nie musi oznaczac ze ktos gra Blarogiem)
a jak my to robimy?

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 17, 2005 10:57 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
nie bardzo wiem o co ci chodzi z tymi wyborami kiedy okaze sie ze obaj gracze graja upadłymi - na turniejach niczego takiego nie ma, jet po prostu fallen i tyle, jesli sie okaze ze obaj gracze zdecydowali sie na tego samego fallen'a to bedzie to raczej wyscig o wystawienie maga i ten kto wygra ten wysicig pewnie tez wygra gre, ale nie koniecznie - tak czy saik, nie ma tu zadej taryfy ulgowej ze mozna zmienic maga czy deck jak sie okaze ze gramy z identycznym fallen'em

Chodzi o to, że deklaruje się grę Fallenem ogólnie, a nie konkretnego Wizarda (czyli: "gram Fallenem", a nie: "gram Fallen Alatarem"). W momencie gdy zetkną się dwaj Falleni wtedy dopiero dokonuje się wyboru. I ten algorytm jest właśnie po to, żeby uniknąć "gier do jednej bramki" na zasadzie "kto pierwszy wystawi". Trochę szkoda w ten sposób "marnować" trzydeckówkę.

|Highwayman| napisał(a):
i pytanie co do Blarog'a - z tego co sie orientuje to na siwatowych turniejach nie ma podzialu na ringwraith/sauron minion i balrog minion jest tylko minion, czyli przy deklaracji gry jakims charakterem sa do wyboru hero, mionion i fallen (przy czym 'minion' moze ale nie musi oznaczac ze ktos gra Blarogiem)
a jak my to robimy?

A co to jest Blarog?
Ale tak poważnie to rzeczywiście możemy uznać, że w pojęciu minion zawierają się wszystkie możliwe manifestacje (Ringwraith/Sauron/Balrog). Oczywiście ewentualna gra Sauronem wiąże się z innymi ograniczeniami (tylko przeciwko W lub FW).

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 17, 2005 11:20 
Pan na Rhosgobel

Co bym żył w pełnej świadomości!
Gra kończy się gdy każdy z graczy po raz 3 przewinie deck
czy
wystarczy aby tylko jeden z graczy przewinął deck 3 raz
a może
któryś z graczy może zwołać radę, przy uzyskaniu określonej liczby pkt.?!

Gram m.in. z Jaded i Grorem, czyli mały rewanż za poprzedni turniej.
Wówczas wynik był Kędzierzyn-Kielce 1:1.
Teraz wreszcie wspiera mnie Lena, więc mam nadzieję, że wynik będzie korzystny! :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 17, 2005 11:47 
Warrior/Ranger/Sage

Efgard napisał(a):
Co bym żył w pełnej świadomości!
Gra kończy się gdy każdy z graczy po raz 3 przewinie deck
czy
wystarczy aby tylko jeden z graczy przewinął deck 3 raz
a może
któryś z graczy może zwołać radę, przy uzyskaniu określonej liczby pkt.?!

Radę można zwołać gdy przewinie się deck dwukrotnie i ma się 30 MP lub gdy przewinie się deck trzykrotnie. Rada zwoływana jest automatycznie w momencie gdy drugi gracz przewinie trzeci deck.
Z doświadczenia jednak wiem, że zastosowanie ma prawie zawsze ta pierwsza opcja.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 17, 2005 12:10 
Warrior/Ranger/Sage

Właśnie, 30MP? Nie za mało?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]