Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 19:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 17:17 
Warrior/Ranger/Sage

Gror napisał(a):
Mablungiem można całkiem fajnie pograć. Choć pożadana jest daleko posunięta specjalizacja, bo jak to mówią górale z Gór Białych: "jak łon bez łeb dostanie to ino roz".
Jedynymi zaletami Wacho są jego skille. Czasem może się przydać.
Rzeczywiście Barliman jest knotem nad knoty. Jedynym jako takim zastosowaniem dla niego, które udało mi się wymyśleć jest to, które zaraz wrzucę do ekstremalnych sztuk walki.
Z innych postaci bardzo marnych trzebaby chyba wymienić Galdora, Branda i Galvę.

Wacho jest super, sage z mindem 2 i body 8 ? Superzasta postac ! Mablung to chyba jedyny skaut z mindem 1 , rowniez czesto wykorzystywany przeze mnie. Barilman sie przydaje do noszenia Black Arrow (dopoki zyje, hehe).
Galdora i Branda nigdy nie uzywalem, Galve mi sie zdarzalo. Mam slabosc do sage'ow i Riddling talkow.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 19:41 
Warrior/Ranger/Sage

JA z uslug pani Galvy czesto korzystalem. Moj ulubiony trik z nia to kopanie sie Lucky Searchem do itemu w decku. 9 body zapewnialo dostateczna ochronke heheh. I wszystko w zasadzie byloby cacy, gdybym sie nie dowiedzial na tym forum o tej wstretnej erracie na Lucky Search :-(
Ale ja cos jeszcze wymysle ;-) A wtedy drzyjcie na turnieju hehehe :twisted:

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 19:47 
Warrior/Ranger/Sage

a cóz to za errata? Na moim Lucky Searchu pisze ze jak postac woundnieta to nie moze itemka wziasc. czy o to chodzi?

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 19:48 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Ja tam Boromira lubie (chociaz uwielbiam rzucac dwie 1 jak on walczy). Z jakowas tarcza jest juz calkiem trudny do ubicia. Ja mu daje SoIBA. Korupcji na 2 punkty ale kto bedzie chciaz korumpowac postac za w sumie 1MP?
Duzym plusem B. jest to ze dunedanem i ma 1 DI. Dzieki temu wcale niezle moze zagrywac frakcje gondorskie. A poza tym 6 prowessa to 6 prowessa.
Co do kosci/kubka Yabree: dzieki niemu rzucilem 12 na jeden body check...Byl to body check na Yabrowego Gandalfa...

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 19:55 
Warrior/Ranger/Sage

Ja uzywam takich kostek wzietych z gry planszowej RYZYKO i sa naprawde jakies opetane lub zaklete. Ile razy(a w kazdym razie w wiekszosci przypadków) jak rzucam na prowess Thorina II to nie ma jak ale nie wyjdzie mi ponad 6. Zas jak prubuje udupic Glorfindela lub Arwene(ku wscieklosci mojego kumpla) to nagle wychodza BARDZO czesto wyniki 11,12. I to jest naprawde notoryczne :? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 20:02 
Warrior/Ranger/Sage

Fram Framson napisał(a):
a cóz to za errata? Na moim Lucky Searchu pisze ze jak postac woundnieta to nie moze itemka wziasc. czy o to chodzi?

Dokladnie o to chodzi. Jesli postac jest wounded to nici z nagrania itemu. Lookniij sobie tu: http://meccg.tolkien.com.pl/forum/viewtopic.php?t=283

A tak przy okazji: skad masz Lucky Searcha z uwzgledniona na nim errata ??? :shock:

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 20:06 
Warrior/Ranger/Sage

z czalencz deka(taki srebrno ramkowy) w nich wszystkie karty sa juz po wielu erratach wiec mozna je traktowac jako wyrocznie. Np mój river rozstrzyga wasz spór o niego bo jest tam na karcie napisane ze ranger moze sie tapnac równiez w site phasie

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 20:17 
Wiedźma

na Wizardach słabo sie znam (zapomniałem :P) ale ten Gothmog mnie wkurzył. Mam nadzieję, że to po prostu jego następca, bo w książkach do MERP znalazłem opis, że Gothmog to nie byle troll (o kant dupy potłuc, 1 strike - pffrhh) ale Balrog! Tak tak, panie i panowie...
Był on podobno potężniejszy nawet od zioma z Morii, podobnie był wyposażony (bicz) no i siedział w Angmarze (czy gdzieś tam na północy po prostu)... A tu w kartach mamy taką kiszkowatą kreaturę (wole Cave Drake, daje słowo)...

O ile pamiętam zawsze lubiłem Thranduila (ktoś już tu to mówił), to porządny elf. Widać że jest silny. A taki Glorfindel (czyżby z ang. "Glory Finder"? ;) ) Micheal Jackson na pomalowanym atramentem z Chin koniu.
Ale ogólnie postaram się kiedyś przeciwstawić wszystkim szlagierom i zagram zwykłymi ludźmi (tymi z body max 6) i wygram! ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 20:23 
Warrior/Ranger/Sage

jeden z balrog'ów w pierwszej erze tez nazywal sie Gothmog (chyba byl to nawet przywódca balrog'ów)

Sauron wiele nazw sciagnal od swojego pana Morgoth'a

np. Grond - slynny taran którym robijano wrota Minas Tirith, nazwa wzieta od młotu Morgoth'a

jest cala masa takich przykladów

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 22:27 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
jeden z balrog'ów w pierwszej erze tez nazywal sie Gothmog (chyba byl to nawet przywódca balrog'ów)

Zabił go Glorfindel. Kiedyś na pewnej liście mailingowej długo się spieraliśmy, czy to ten sam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 22:32 
Warrior/Ranger/Sage

to nie ten sam. :D Bo tamten zginal w walce z balrogiem a tego przeciez spotkali w Druzynie pierscienia przed rivendell

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 19, 2005 22:33 
Warrior/Ranger/Sage

A tak poza tym, to Glorfindel II jest Glorfindelem na czesc tego pierwszego, co mu sie poleglo w walce z barlogiem ( chyba sie nie myle...).

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 20, 2005 2:50 
Warrior/Ranger/Sage

to jest ten sam Glorfindel

czytajac Niedokonczone Opowiesci mozna sie to tym dowiedziec, plus na necie jest pare stronek gdzie sa opublikowane rózne notatki Tolkien'a na rózne tematy

z tego co wyczytałem Valarowie wyslałi Glorfindela z powrotem do Śródziemia w czasie wielkiej potrzeby jaka bylo odrodzenie sie Sauron'a i bliskie ponowne pojawienie sie Jedynego

Tolkien w swoich notatkach zdaje sie zmieniac zdanie na ten temat, jednak w jednej z nich pisze ze Valarowie czesto odsyłali wielkich i szlachetnych elfów do Śródziemia w ciezkich czasach

PS
w koncu myslicie ze byle jakis tam Noldor mógłby byc silniejszy od Elrond'a czy Cirdan'a (jedni z najstarszych elfów w Śródziemiu)? w MECCG jest to fajnie pokazane jak sie przyjzec - Glorek jest jedyna postacia która bez niczego ma szanse z Balrog of Moria (prowes 8 do 20, czyli na 12 remis) i ma szanse pokonac kazdego innego stworka czy to nazgul czy smok (oczywiscie wylaczajac Witch-king'a z powodu jego body)

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 20, 2005 7:47 
Pan na Rhosgobel

Jestem świeżo po ponownej lekturze Silmarilionu i to co napisaliście powyżej się zgadza - nasz Gothmog to jedynie imiennik tego wielkiego wodza Balrogów a Glorfindel to ten sam Glorfindel. :)

Co do Galvy - to jej dużym plusem jest bonus do Nazguli.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 20, 2005 10:22 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):

PS
w koncu myslicie ze byle jakis tam Noldor mógłby byc silniejszy od Elrond'a czy Cirdan'a (jedni z najstarszych elfów w Śródziemiu)?

No Elrond to najstarszy akurat nie był. A "prowess" to raczej waleczność niż siła :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]