passive effekt
(tm) najwidoczniej zrodzil sie sam jako moje okreslenie dla kart bedacych juz w grze i majaca na nia jakies efekty niezaleznie od zadnych 'conditions' - sa to wedlug mnie wszystkie nie-short-event'owe dopalki do stworków i inne karty jak np Bane of the Ithil Stone czy The Will of Sauron
efekty aktywne to dla mnie karty które wlasnie wchodza do gry i dzialaja od razu (czyli wszystkie short-eventy i np. dopalki do stworków zagrane juz po zagraniu stworka a jeszcze przed faktyczna walka z nim)
Konrad Klar napisał(a):
Cytuj:
Annotation 9: If a card specifies that an action is to occur as a result of some specific passive condition, this action becomes automatically the first action declared in the chain of effects to immediately follow the chain of effects producing the passive condition.
Jeśli więc w grze była The Will of Sauron i zostało zagrane Long Winter, efekt Longwinter nastąpi dopiero w kolejnym COE. Marvels Told na The Will of Sauron w odpowiedzi na deklarację efektu Long Winter, skutecznie go anuluje.
Cytuj:
A card causing an action as a result of a passive condition must be in play when the action resolves, or else the action is canceled.
Szczególnie że:
Cytuj:
Annotation 9a: If a card is required to be discarded by some passive condition, the card is discarded immediately when the condition resolves, not in the following chain of effects.
to generalnie jest parafraza moich slów... albo ja czegos nie lapie
zeby bylo jasniej to dokladniej przyklad który omawialem wczesniej
Doors of Night i The Will of Sauron w grze
COE1 -
pierwsza karta COE: Long Winter
druga karta COE: Marvels Told w The Will of Sauron
koniec COE, rozwiązywanie - Marvels Told wchodzi do gry, The Will of Sauron schodzi z gry (razem z wszystkimi hazard long-event'ami), Long Winter wchodzi do gry
COE2 -
zaczyna dzialac Long Winter, mozna na niego teraz jakos odpowiedziec zanim jeszcze zatapuje site'y, jak nie ma jak go 'powstrzymac' to wszystiek site'y w grze spelniajace passice condition LongWinter sie tapuja
i drugi przypadek tej sytuacji jest taki:
COE1 -
pierwsza karta COE: Long Winter
koniec COE, rozwiazywanie - Long Winter wchodzi do gry
COE2 -
zaczyna dzialac Long Winter
w odpowiedzi Marvels Told w The Will of Sauron
koniec COE, rozwiazywanie - Marvels Told wchodzi do gry, The Will of Sauron schodzi z gry (razem ze wszytskimi hazard long-event'ami), sprawdzane źródło dla efekty Long Winter - brak źródła, efekt skasowany
Konrad Klar napisał(a):
Co do Wake of War, pomocny może być przykład z CRF:
Cytuj:
Ready to his Will
Note that cards like Rank Upon Rank are applied as a passive condition, once an attack of the right type is in play. Therfore you can play and successfully resolve Ready to His Will in respons to the declaration of Rank Upon Rank's effect.
poza tym ze nazywamy inaczej te rzeczy (jak wyjasnilem na poczatku co uznaje za passive effekt
(tm)) to nie zmienia to nic
nie jestem w stanie zrozumiec co ma pokazac/udowodnic twój poprzedni post (z 20:55)
nadal utrzymuje ze nie mozna po zdjeciu karty wytwazajacej jakikolwiek efekt z tego efektu korzystac, tym bardziej zagrac tej karty ponownie i jej efekt zdublowac