|Highwayman| napisał(a):
nie mozna wrócic Uvath'y tapujac Uvath'e poniewaz w momencie tapniecia potrzebujesz legalnego celu w discard'zie - a po tapniecieu Nazgula jego efekt najpierw dziala a pózniej jest Nazgul discard'owany i moze wlasnie dlatego jest to tak sformulowane na karcie
Efekt zachodzi, gdy event jest rozwiązywany a nie, gdy deklarowany. Tapnięcie i odrzucenie Nazgula jest kosztem jego deklaracji a nie efektem. To pierwsze jak w przypadku sage'a przy Marvels Told, to drugie inaczej niż w przypadku Scimitars of Steel, czy Helm of Iron (gdzie odrzucenie jest efektem).
Innym tego, niż wspomniany, ubocznym efektem jest to, że ten short-event nie może być anulowany na rozwiązaniu, przez rzucone na Uvathę Marvels Told.
Co do targetowania, po prostu nie wiem skąd Ci się to wzięło. Tekst karty natomiast mówi "you
may bring one hazard creature from your discard pile to your hand". Przywrócenie kreatury na rękę nie jest więc nawet obowiązkowe.
kfiadeg napisał(a):
przychylam sie do opinii Highwaymana... nie wiem czemu Konradzie skąd nagle zmieniłeś zdanie.. ?
Żebym z Witch-Kingiem o takie rzeczy miał się spierać...
Błąd wziął się ze schematycznego myślenia (od ponad miesiąca nie grałem a rutyna i tak mnie zgubiła). To co sprawdza się w przypadku An Unexpected Outpost (karta odrzucana po rozwiązaniu), nie sprawdza się w przypadku Nazgula, który jako S-E nie jest już reprezentowany przez kartę.
Po deklaracji efektu Nazgula może nastąpić w odpowiedzi cała seria innych deklaracji. Gdy efekt Uvathy jest rozwiązywany, jego karta, znajduje się już w discard pile.
Można też sobie wyobrazić sytuację, gdy w odpowiedzi na tapnięcie i odrzucenie Uvathy zostało zagrane Revealed to all Watchers lub Nobody's Friend. Wówczas na rozwiązaniu może okazać się, że nie ma żadnej creatury w discard pile (deck się wyczerpał i powstał nowy DP, w którym leży jedynie Revealed to all Watchers/Nobody Friend).