|Highwayman| napisał(a):
Konrad - znowu robisz z igły widły (albo trójząb nawet)
Równie dobrze mógłbym zapytać, dlaczego masz tradycyjnie inne zdanie, ale nie oczekuję od Ciebie jakiejś nagłej przemiany. Był czas przywyknąć.
|Highwayman| napisał(a):
instrukcja WH jasno mówi ze karty te moga byc zagrane przez fallen'a tyle nie modyfikuja jego punktów
Do tego też przywykłem, rozważań nad kwestiami, co do których akurat panuje zgoda, bo tu się zgadzamy. Ale szanuję to, traktując jako Twój niepowtarzalny styl. Ostatnia rzecz, jaką komuś bym powiedział na tym forum, to to aby się streszczał. I tak jestem prostakiem.
|Highwayman| napisał(a):
nie wiem po co roztrzasasz czy Tribute Granted da ten jeden misc MP fallen'owi czy nie (i jakie znaczenie ma ty slowo additional) skoro jest czarno na bialym podane jako przyklad w instrukcji WH ze ta karta nie doda fallen'ow MP
Wiesz co mówi instrukcja do The Dragons?
Cytuj:
Characters Facing Multiple Strikes.
(...)If a character is eliminated or
otherwise removed from play before he has faced all of his assigned strikes, those
strikes he has yet to face are then considered to be cancelled (i.e., they have no further
effect).
Wyraźnie jak byk, bez cienia wątpliwości i pola do domysłów.
Na ten sam temat CRF:
Cytuj:
Dragons Rules, Characters Facing Multiple Strikes: Change "are then considered to
be canceled" to "are then considered to be successful."
Całkiem inaczej, prawda? Sądzę, że errata by nie powstała, gdyby kierowano się prostą zasadą, że jeśli jakiś dokument coś mówi, to nie podlega to już kwestii. Ktoś się przyjrzał (może nawet ktoś z ICE, nie wiem) i zobaczył jak to działa z pozostałymi mechanizmami gry; ośmielił się powiedzieć, że jest inaczej.
A ja nie posuwam się aż tak znów daleko. Nie kwestionuję w tym miejscu żadnej zasady. Moim zdaniem wręcz przeciwnie, sądzę że właśnie ze względu na tę zasadę obecność Tribute Garnered budzi wątpliwości w zestawieniu kart, na które ona oddziaływuje. Z jakich powodów te wątpliwości - pisałem wcześniej.
|Highwayman| napisał(a):
One Dear to You jak napisal kfiadeg daje po prostu ujemny punkt za fakcje a nie modyfikuje punktów za fakcje w grze (z powodów konstrukcji gramatycznej jak to podał kfiadeg) a to ze nie ma tego -1 w rogu od MP to nie wiem czemu, dla mnie wystarczy ze w jednym miejscy na karcie pisze ze daje ujemne punkty, nie musze miec tego wydrukowanegeo w dwóch róznych miejscach na tej samej karcie
Z Lidless Eye:
Cytuj:
Clarification: For emphasis, a value used during play is often provided both in a card's text and in another place on the same card. For example, a character's corruption check modifier is stated both in the text and the lower right corner of the character's card.
To co dla Ciebie może być drobiazgiem, którym nie zaprzątasz sobie głowy (igły), dla mnie jest prawidłowością (trójząb) i lubię tę jasność, jaką daje świadomość, że takie same zapisy i style oznaczania kart są konsekwentnie stosowane dla różnych kart, na których się znajdują.
|Highwayman| napisał(a):
PS
przepraszam jesli trocha za ostro, ale skoro juz sie wlaczylem w ta dyskusje to poczuwam sie do obowiazku by w niej dalej uczestniczyc pomoimo iz mam dzis parszywy humor (co jest spwodowane nadmiernym zmeczeniem)
Ostre jak trójząb

. Ale nie zrażaj się. Jeśli kiedyś ogarnę Twój porządek, jakim Ty go widzisz, to może nawet uda Ci się mnie do niego przywołać.
Jaded napisał(a):
Ja wymiękam.
Kolega słaby kondycyjnie. Dziękuję jednocześnie za dotychczasowy wkład merytoryczny.
kfiadeg napisał(a):
Ale dlaczego na Orders from Lugburz nie ma jakiegoś +1 w nawiasach w miejscu gdzie są punkty korupcji? bo w sumie mogłoby być...
więcej mi trudno znaleźć, czym zapewne wbiję gwóźdź do swojej trumny
Na początek mały gwóźdź (to z kolei moje trzy grosze). Karta ta, podobnie jak Fellowship targetuje kompanię, w odróżnieniu od Fellowship wpomniany bonus nie stosuje się do wszystkich członków kompanii a jedynie do "followers of Troll leaders in this company", więc identyczne oznaczenia byłyby mylące. Na ten samej zasadzie, jak w Fellowship, podane są one na I'll Be At Your Heels i I'll Report You.
kfiadeg napisał(a):
Wydaje mi się że to po prostu niedoróbka. Nie tyle sprawa zapomniana co zaniechana. Inne tego typu karty (chociaż nie mogę znaleźć Permament-eventów w tej chwili) to np. Narya, no w ogóle short-eventy...
"Wydaje mi się że to po prostu niedoróbka." Też stawiam na to, że był błąd. Kwestia tego gdzie:
Albo:
-One Dear To You działa jak twierdzi |Highwayman| i niedoróbką jest inne niż My Precious i Will Shaken oznaczenie tej karty.
-Tribute Garnered nie modyfikuje Misc MP frakcji i błedem jest umieszczenie jej w omawianym zestawieniu.
-Tribute Garnered modyfikuje Misc MP frakcji i mylącym jest jej oznaczenie, tak jakby był to punkt osobno liczony. Nie wpomniałem jeszcze: Helms of Iron nie modyfikuje body ataków, które body nie mają. Im daje 4 body (nie mylić z + 4 to body). Body takich ataków modyfikuje dopiero następna kopia tej karty w grze (gdy już jakieś body mają).
Chyba wszystko zostało powiedziane. Jeśli ktoś nie wymięka i widzi niepokojąco trójzębne igły, ma równanie z trzema niewiadomymi. Stawiam na to, że wystarczy tylko jedna właściwa korekta a reszta okaże się spójna. Tymczasem dziękuję wszystkim za uwagę.