Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 15:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: N kwi 17, 2005 0:25 
Sage

alo!
tak sie zastanawiam, nad jakims ciekawym tematem na talie.
prosilbym o podpowiedz, tak by nie byla ona: 'na gondor', 'na wrzucanie', 'na smoki'. brak mi weny tworczej :c
z gory dzieki za odpowiedzi.
pzdr!

btw. oprocz podstawki dysponuje kartami z jedynych slusznych dodatkow, czyli metd i medm.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 17, 2005 2:56 
Warrior/Ranger/Sage

sporo mozliwosci jest...

w ramach talii która raczej nie wygra ale moze byc fajne proponuje pobawienie sie Barrow-blade'ami i Map to Mithril

mozna zrobic krsnale na An Unexpected Party i zabijanie smoków

gdzies w dziale Extremalne Sztuki Walki jest pomysl na nietuzinkowe wykorzystanie Morannon'u

ostatnio modne stały sie deck'i coctal'owe

osobisice zawsze wysoko ceniłem talie na hobbity

w MEDM masz pare quest'uw do wyboru - Fate of the Ithil-stone, Pass the Doors od Dol Guldur, Gems of Arda, Mithril

ciekawym elemantem wielu talii moze byc Lindion the Oronin z Eagle-mounts'ami, do czego mozna jeszcze dozucic Fifteen Birds in Five Firtrees

granie na Alatar'a i The Hunt jest jzu ciekwym pomyslem samo w sobie

zadko sie widuje talie wykorzystujace pełny potencjal wizard spells a moga one byc bardzo potęzne, a przy pomocy Wizard's Staff'a (którego nie koniecznie trzeba zagrywac u smoków jak nie chemy chodzic w tak niebezpieczne miejsca) mozemy czary sobie wracac

ciekawa moze byc talia na fakcje z okolic mordoru które sa warte chore ilosci punktów a nie tak strasznie trudne do zagrania, przy czym mozna sie tam poruszac po samych border'holda'ach (moze to jednak wymagac site'ów z późniejszych dodatków typu: Gobel Mirlond i Raider-hold) a i tak zagrywac przedmioty

jesli uda ci sie zdobyc hero site: Worthy Hills to o talii opartej na nich tez jest temat w Extremalnych Sztukach Walk

bardzo smiecznie (a jednoczesnie skutecznie) mozna grac na Elronda i Galadriele i ich pierscionki

co do hazardów to uważam że w naszych kręgach (gdzie wiekszosc gra wizardami) agenci moga siac totalne spustoszenie przy odpowiedniej kobinacji kart do atakowania i influencoe'owania i innych

warto tez wypróbowac niedawno przedstawione dzialanie Buthrakaur the Green i Umagaur the Pale

bardzo interesujace (i trudne do zlozenia by byly talia byla w pelni skuteczna) sa hazardy na smoki i drake'i ale skupiajace sie raczej na rozmaitych kartach dopalajacych jakie wyszly w METD niz na prostackim atakowaniu :P

w ramach krucjaty by zlozyc bardzo efektowne talie które bardzo trudno dobrze zlozyc proponuje undead'y+korupcja

nie bylbym soba gdybym nie zaproponowal mojej ulubione talii hazardowej z dawnych lat - wolves+animals+spiders; obok undead'ów kreatórki o najwiękczym potencjale dopalajacym

pomyslów cala tona a wymieniac mozna dalej :)

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: So maja 07, 2005 17:28 
Sage

Cytuj:
... bardzo efektowne talie, które bardzo trudno dobrze zlozyc, proponuje undead'y+korupcja

czy moglbym prosic o liste kart (wylacznie hazardow), ktore tworzylyby talie (najlepiej 50+50), w ktorej tematem przewodnim byliby nieumarli i korupcja?

z gory dzieki!

ps. wielkie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz highwayman. sklonila mnie ona do przewertowania, po raz pierwszy, "ekstremalnych taktyk". ciekawe rzeczy ludzie tam pisza :)

Tytuł:
PostNapisane: So maja 07, 2005 18:17 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

moze samej talii nie podam ale na pewno musi sie tam znalesc:
will of sauron
sleepless malice
plaque of wights
doors of night
morgul night
unexpected outpost

chill douser
(i insze undeady)
karty korupcyjne

generalnie sporo tego i ciezko cos ciekawego oprocz rzeczy niezbednych wsadzic.
Ja osobiscie gram Krasnoludami (wszystko co mam w talii jest albo neutralne albo krasnoludzkie, zadnych tam glamdringow czy orcristow!!!)
i Gonorem+Rohanem (i tu tez zadnych elfich mieczy nie uswiadczysz, wszystkie przedmioty sa gondorskie lub rohanskie).
Ciekawym elementem jest to ze nie gram na tego uzurpatora Aragorna (znalazl sie obszarpaniec z polnocy i od razu chce byc krolem...Ma tupet...) :D :lol:

Tytuł:
PostNapisane: So maja 07, 2005 19:16 
Sage

a co powiecie na nastepujaca talie:

barrow-wight x2
chill douser x2
ghosts x3
ghouls x3
stirring bones x3
wisp of pale sheen x2

icy touch x2
excalation of decay x2
faces of the dead x2
plague of wights x2
spells of the barrow-wights
the moon is dead x2

despair of the heart x2
lure of creation x2
lure of expedience x2
lure of nature x2
lure of the senses x2
pale dream-maker
the burden of time x2

an unexpected outpost x2
door of night x3
choking shadows x2
morgul night
the ring betrayal
the will of sauron
traitor

nadmienie, ze jestem ograniczony brakami wsrod kart :c

czekam na opinie :)

ps. wiem, ze w tych 50 kartach jest tylko 15 kreatur, ale o ile dobrze pamietam, wymog 50% kreatur obowiazuje dopiero przy uzyciu zasad turniejowych?

Tytuł:
PostNapisane: So maja 07, 2005 19:57 
Wiedźma

oooogroomna!
50 samych hazardów, to jest przynajmniej 100 wszystkich kart! olbrzymio dużo :)
trzeba by obkroić kilka kreatur, tych słabszych jak Wisp of Pale Sheen, ale też tych najmocniejszych jak Barrow Wight,

Icy Touch też jest taka sobie...
Pale of Dream-maker - wcześniej nie widziałem nigdy, a to jest mega wypasiona karta!!!!! Extra :)))

generalnie wszystkie karty dobre, i przydadzą się ;) ale trzeba by to zredukować o jakieś 10-15 kart...

duchy + korupcja dobra rzecz - niestety jeśli grał byś przeciwko minionowemu graczowi, mocno by taktyka ucierpiała...

Tytuł:
PostNapisane: So maja 07, 2005 20:41 
Sage

hehe, ale to sa hazardy na hero vs. hero :)
jako, ze na moim zadupiu (zwanym radomiem), gram tylko ja i moj brat, to sobie pogrywamy w weekendy dluzsze rozgrywki na 50+50 :) ponad 100 kart i jakies 3h grania, bo gramy bez limitu punktowego :)

musze sie do kogos w wawie (gdzie studiuje) wprosic na domowe rozgrywki w celu urozmaicenia. jeszcze nigdy nie gralem przeciwko nazgulowi, barlogowi, czy upadlemu :) (btw. czy da sie grac jako sauron?)

Tytuł:
PostNapisane: So maja 07, 2005 20:52 
Wiedźma

da się grać jako Sauron :)
muszę Cię jednak ostrzec, że gra przeciwko "innym" jest... ciekawa :) ale może skutecznie zniechęcić, kiedy zobaczy się, jak nasze starania, by przeszkodzić przeciwnikowi zbywane są coraz to innymi zasadami, których wcześniej po prostu nie dane było poznać ...

jeśli masz internet na stałe - możesz spróbować zmierzyć się z kimś za jego pośrednictwem (a potem start w drugiej edycji Pucharu Galadrieli :) ) - http://gccg.sourceforge.net/ - polecam :P )

Tytuł:
PostNapisane: So maja 07, 2005 21:04 
Sage

kfiadeg napisał(a):
jeśli masz internet na stałe - możesz spróbować zmierzyć się z kimś za jego pośrednictwem

szczerze mowiac, to jednym z glownych elementow stanowiacych o pieknie tej gry jest dla mnie to, ze nie potrzeba komputera by w nia zagrac :)
tak wiec internetowe rozgrywki w gccg sobie odpuszcze ... o ile mi sie nie odmieni :>

a na pececie to gram klanowo w wolfensteina (rtcw).

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]