root napisał(a):
Chyba nigdze nie bylo to ustalene, wiec ponawiam pytanie.
[...]
Pytanie jest bardzij ogolne nie chodzi w sumie nawet o sage tylko czy mozna zrobic cos czlonkiem innej druzyny, ktorej nie rozpatrujemy w tej chwili MH.
Na niektorych kartach pisze ze trzeba byc w tej samej kompani. Karty modyfikujace, anulujace atak tez musza spelniac taki warunek. Jakie jednak zasady przyjmujemy do reszty kart (takich jak np voice... )???
To, że ja tak grałem (i gram), czy ktokolwiek inny, to oczywiście bez znaczenia. Podobne pytanie zadałeś kiedyś w innym wątku. Przytoczyłem wtedy zapis z CRF:
Cytuj:
Annotation 15: An attack must be the first declared action in a chain of effects, i.e., a
creature card may not be played in response to another card in the same chain of
effects. Revealing an on-guard creature is an exception. In order to cancel an attack or
to directly affect an attack, the character doing so must be in the company facing the
attack. Note that the region/site type a hazard creature was keyed to can be affected
otherwise. Cards only modify attacks if they say they specifically mention attacks.
Powiedziałem wtedy, że jeśliby rzeczywiście akcje innych kompanii, niż tej, której faza M/H, lub site jest rozpatrywana, miałyby być zakazane, to skąd to szczególne zastrzeżenie, co do konieczności bycia postaci anulującej/oddziaływującej na atak, w atakowanej kompanii?
Ale ten zapis również reguluje takie sytuacja jak ta, że postać anulująca/oddziaływująca na atak jest w kompanii w chwili deklaracji efektu i jest poza kompanią na rozwiązaniu (np. na skutek Seized by Terror lub Faces of The Dead). Czyli więc znowu to niczego ostatecznie nie wyjaśnia.
Brak zakazu i brak wyraźnego określenia ze strony przepisów, czy działania kompanii są w fazach site i M/H całkowicie rozłaczne czy nie. Zdaje się, że z tego powodu również na meccg.net dyskusja wokół Marvels Told utknęła w tym samym miejscu.