Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest So gru 06, 2025 8:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 21, 2005 16:30 
Warrior/Ranger/Sage

No dobra, sadze ze cala ta dyskusja w sumie sprowadza sie do jednego: jak traktowac agenta, czy jako cos w stylu hazard creature, czy tez raczej cos co nazwalbym "hazard character"...
Jesli uznamy to za creaturke to macie zupelna racje Gror i Haywayman. Wtedy prowess obnizamy po calej sekwencji strike'ow.
Jesli natomiast bedzie to cos na ksztalt postaci, to obnizanie prowessu po calej sekwencji strike'u jest cokolwiek dziwne.
Zatem prosilbym w/w panow o przekonanie mnie do idei traktowania agentow bardziej jako creaturki (bo caly czas nie jestem do tego przekonany).

Gror napisał(a):
Wybacz Ciachu :? ale to co piszesz nie ma nic wspólnego z zasadami. W ten sposób możnaby polemizować z każdą kartą i każdym przepisem.

Nie chce w zaden sposob polemizowac z Toba Gror, sadze tylko ze kurczowe trzymanie sie zasad w kazdym momencie moze czasem prowadzic do naprawde smiesznych sytuacji.

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 21, 2005 16:55 
Warrior/Ranger/Sage

He he, niechcący zamiast cytuj kliknąłem zmień - i pokaleczyłem list Grora :) Zaraz to naprawię (na tyle na ile się da)

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 21, 2005 17:02 
Warrior/Ranger/Sage

Jeśli wierzyć CRF agent to nie creature:

Cytuj:
Agents are not creatures.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 21, 2005 18:26 
Warrior/Ranger/Sage

Hehehe w takim razie tymbardziej obstawiam za mozliwoscia zmiany statusu agenta miedzy strike'ami :D:D:D

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 21, 2005 18:26 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

No to wtedy Ciachu ma racje. Ale jest to ewidentna zmiana zasad.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 21, 2005 20:36 
Warrior/Ranger/Sage

A tak trudno zaakceptować fakt, że agent jest agentem a nie postacią i nie kreaturą i że w DM są opublikowane wyjątki od zasad rządzących rozstrzyganiem jego ataków.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 22, 2005 0:37 
Warrior/Ranger/Sage

Mnie natomiast frapuje takie oto zagadnienie:
Cytuj:
Hidden Knife
Playable on any face up agent during your site phase. You may play a hazard creature from your hand keyed to a face up agent's current sire which immediately attacks the agent as if the agent were a character. You do not receive marshalling points if the agent is eliminated. ...Wormtongue rose up, drawing a hidden knife...-LotRVI

...jak gdyby agent był postacią... ale jaką - hero czy minion? W zależności od tego pewne ataki wobec niego będą detaiment.
Zamysł jest taki, aby z pomocą tej karty (i Grimburgotha) wyeliminować manifestację Wizarda lub Ringwraitha, zanim pojawi się on w grze.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 23, 2005 1:37 
Scout/Sage

Cytuj:
...jak gdyby agent był postacią... ale jaką - hero czy minion?

Myślę że będzie to zależało od tego jakim aligmentem gra przeciwnik, a krócej mówiąc na jakim miejscu jest zagrany agent. Jeżeli Agent używa miejsca hero - to staje się "hero character", jeżeli używa miejsca minionowego - to staje się "minion character"

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 23, 2005 11:14 
Warrior/Ranger/Sage

genralnie dyskusja sprowadzila sie do tego ze jedni moga mowic ze "agents are not creatures" a drudzy "agents are not characters" co nigdy nie doprowadzi do jasnych i jednoznaczynch wniosków
moze wiec takie podsumowanie:

zeby zranic agenta wystarczy pokonac jeden jego strike (przy wiekszej ilosci strike'uw rzut na body nie ma znaczenia - nawet jesli sie rzuci wiecej niz body agenta, to o ile nie pokona sie innych strike'ów i rowniez nie przezuci ich body, agent stanie sie tylko ranny)

agent moze zostac zraniony miedzy strike'ami, co mdyfikuje jego kolejne strike'i o -2 prowess i -1 body

aby pokonac agent'a i otrzymac za niego Kill point'y nalezy pokonac jego wszystkie strike'i i przy kazdym strike'u przezucic jego body [tu jest ten najwiekszy bezzens ale juz sie nie bede klucił - chodzi o to ze jesli sie pokona jeden strike agenta (rzut na body nie istotny) to przy pokonywaniu kolejnych jego strike'uw agent ma juz body zmniejszone o 1 przez co latwiej go wyeliminowac, ale moze taka cena za robienie agent'ów z paroma strike'ami]

w kwestii glównych problemów dyskusji to chyba wszytsko
pomniejsze pytania dotyczace dzialania poszczególnych kart byly zalatwiane na bierząco

jesli chodzi o Hidden Knife
ja sprawe sprowadze do prostego stwierdzenia - czy do czasu MEDM byla mowa o jakichkolwiek detainment attack? nie
wiec prosty wniosek ze dowolny zagrany z Hidden Knife stworek atakuje agent'a normalnie a nie detainment (no chyba ze Neeker-breekers ktos zagra)
jezeli natomiast chcemy wchodzic w logike i takie tam to agenci sa slugami saurona i inni sludzy saurona o tym wiedza (wiec bylby to minioin covert company character) ale agenci sa tez uznawani przez Wolne Narody za 'swoich' (wiec jednoczesnie bylby to hero character)
czyli albo wszystko go bije normalnie albo wszytko co moze byc detainment jest detainment

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 23, 2005 12:07 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
agent moze zostac zraniony miedzy strike'ami, co mdyfikuje jego kolejne strike'i o -2 prowess i -1 body

I nie mozna bylo od razu tak stwierdzic ? ;-)
Pozostale wnioski Haywayman sa dla mnie jak najbardziej sluszne.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 23, 2005 12:50 
Warrior/Ranger/Sage

Zgadzam się z podsumowaniem |Highwaymana|.

Jeśli chodzi o hidden knife - jestem za tym , żeby wszystkie ataki były non-detainment. Moim zdaniem chodziło w tym zapisie o mechanikę rozegrania takiego ataku, a nie o jakąś nagłą metamorfozę.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 23, 2005 16:28 
Warrior/Ranger/Sage

Też uważam, że HIDDEN KNIFE powinien być zawsze non-detainment.

A co do ranienia agenta i modyfikacji prowess kolejnych strike'ów to nie bardzo chwyciłem skąd nagle taki wniosek :shock: :?:
Ale jeśli taka wola Rady, to jestem skłonny się podporządkować :( :wink:

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 04, 2005 11:34 
Warrior/Ranger/Sage

OK, nie chce rozpoczynac nowego watku, bo w zasadzie moje pytanie bedzie odnosilo sie do agentow, wiec tutaj je zadam...

Jak to jest z wystawianiem agentow w startowej kompani grajac ciemna strona ??? W instrukcji do MELE pisze wyraznie ze nie moge tego zrobic (str. 14). Ale w tej samej instrukcji jest stwierdzenie, ze agenci licza sie jako charactery dla spelnienia wymagan deku (str. 85).

Wiec jak to jest ?? Moge nagrac agenta ot tak w startowej kompanii, czy musze dorzucac jakies spacjalne karty (np. Open to the Summons) ??

Cytuj:
OPEN TO THE SUMMONS - Permanent-event (U)
Playable on a minion company. One agent minion may be played with target company at a Darkhaven - place this card with the agent. -1 to his mind to a minimum of 1. This card may be played with a starting company in lieu of a minor item. When played as such, reveal it when starting companies are determined as if it were a character. Cannot be duplicated on a given character.

I druga sprawa, skoro juz mowa o startowej kompanii... Czy moge nagrac na moja kompanie jako jednen z 2 nie-unikalnych minor itemow karte Thrall-Ring ??

Cytuj:
THRALL-RING - Minor Item (R)
[CP: 2]
Mind Ring. -1 mind, +1 DI. Cannot be duplicated on a given character.

Moje watpliwosci biora sie z tego wstretnego Mind Ring... Jakos nie umiem sobie przypomniec, czy sa jakies Gold Ringi, z ktorych mozna wytestowac Mind Ringa...

Mam nadzieje ze rozwiejecie moje watpliwosci
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 04, 2005 11:52 
Warrior/Ranger/Sage

Fram Framson też jest postacią a jednak nie może pojawić się w kompanii startowej, na mocy tekstu swojej karty. Agenci nie mogą na mocy zasad ogólnych. Szczególne karty mogą pozwolić na ominięcie ograniczeń zasad ogólnych (w tym wypadku Open to The Summons, Thrall of The Voice).

Ciachu napisał(a):
I druga sprawa, skoro juz mowa o startowej kompanii... Czy moge nagrac na moja kompanie jako jednen z 2 nie-unikalnych minor itemow karte Thrall-Ring ??

Tak, to nieunikalny nie-hoard minor item, który nie ma w tekście karty ograniczeń w tym względzie.
Również nie znam karty, która pozwoliłaby wytestować Mind Ring. Ale nawet gdyby...

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 04, 2005 15:24 
Warrior/Ranger/Sage

Mozna wrzucic taki pierscione do kompani startowej. Co do testowania go, to to jest taki dziwny pierscionek ktory jest minor itemem, wiec wcale sie go nie testuje. Zagrywa sie go normalnie jak kazdy inny minor. Jest jeszcze kilka takich pierscionkow (wszytkie chyba z MELE lub MEAS) np Binding Ring, czy cos w tym stylu. Niby, pierscionek ale nie testowalny ;)))

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]