Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 14:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 16:13 
Warrior/Ranger/Sage

Tymczasem (Wojtek, uwaga na plecy!) ustaliliśmy z Grorem, że na jutrzejszym turnieju obowiązuje pierwsza z wymienionych zasad: wszystkie działają na wszystkich.

Co oczywiście nie jest powodem do zakończenia dyskusji.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 16:28 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Tymczasem (Wojtek, uwaga na plecy!) ustaliliśmy z Grorem, że na jutrzejszym turnieju obowiązuje pierwsza z wymienionych zasad: wszystkie działają na wszystkich.

ZDRAJCY :!: :evil: :!:
"I ty Grorze, przeciwko mnie" :shock:

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 16:44 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Co oczywiście nie jest powodem do zakończenia dyskusji.

Wydaje mi sie, ze ww. zasada jest sluszna. Chyba, ze z logiki ewidentnie wynika inaczej, ale takiego przykladu nie widze.

A tak na marginesie mam pytanko, ktore to karty tego typu oprocz Forewarne'a i Horns Horns moga miec jakies znaczenie dla rozgrywki ?
Bo cala ta dyskusja to mi sie wydaje jedna wielka burza w szklance wody. Ale moge sie mylic, bo w kwestii kart do Lidless Eye'a i pozniej to jestm niereformowalny lamer. To ze Star of High Hope doda jakiemus zdegenrowanemu Elfowi +1 toz to przeciez margines straszny jest. Calkiem nieistotny.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 17:32 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
Chyba, ze z logiki ewidentnie wynika inaczej, ale takiego przykladu nie widze.

Mnie sie malo logiczne wydaje by

Cytuj:
CLEAR SKIES - Long-event (R)
Environment. Playable only if Gates of Morning is in play. The prowess of each character is modified by +2.

karta ta dzialala na orki i trole Wiedzmy albo Barloga ;), ale moze sie myle.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 20:37 
Warrior/Ranger/Sage

Wojtek napisał(a):
|Highwayman| napisał(a):
pozatym takie sztywne rozgraniczenie jak proponujesz (hero an hero, minion na minion) budzie pewne nowe pytania z kartami typu Stars? nie dzialaly by w twoim rozumowaniu na minion'ów, czyli kiedy minion;i by sie ruszali to zmiany regionów ze Stars nie mialby be efektu?

No ale właśnie o to chodzi - nie miałoby efektu, no bo niby dlaczego :?:
To właśnie te gwiazdeczki rozświetlają drogę w ciemnościach co chyba nie jest na rękę (przy najmniej z definicji) sługusom ciemności.

trzeba byolo zacytowac kawalek o Stars'ach do konca, bo przeciez jest to resource który ma rózny efekt zaleznie od Gates of Moring lub Doors of Night..... errr pomyliłem sie, chodzi mi nie o Stars tylko o Moon efekt z Doors of Night jest czesciowo hazardowy wiec moze jednak powinien dzialac a moze nie? - wlasnie takie kretynizmy moga zaczac wyskakiwac jesli zmienimy zasade dzialanie resource'ów
nie mówiac juz o tym ze robiac wszystko sztywno na jedna modle sprawilibysmy ze resorce enviroment'y nie dzialaly by na minion'ów a przeciez enviromenty maje byc tymi najbardziej globalnymi kartami co dzialaja na wszystkich, jesli zaczniemy z kolei bawic sie w rozgraniczanie resource envirometn'uw na te które dzialaja przez 'bariere characteru' i te kture przez nia nie przechodza to jestesmy tylko krok czy dwa dalej od zmieniania spsobu dzialania hazadrowych enviroment'uw... - mówiąc w skrócie taka zmiana zasad moglaby zapoczatkowac inne daleko idace zmiany zasad w kwesti zgodnosci z logika i swiatem tolkiena

Wojtek napisał(a):
|Highwayman| napisał(a):
co gdymy Lt. of Dol Guldur zechciałby pójśc do Thranduil's Halls i zinfluence'ować Wood-elves? robi to bez zadnych minusów gdy przyjacielsko wygladający Gloin ma az -2?

A co ma piernik do wiatraka. Przecież nie ma minionsowej manifestacji Wood elfów, więc ten brak modyfikatora nie wynika z tego, że herosowe resourcy działają lub nie działają na minionsów.

Zresztą nie ma co sie bawić w fabularne rozwiązania (patrz powyżej).
Resourcy nie mają działać na stronę przeciwną. Tak po prostu, a nie bo w książce tak było czy nie było.

chodzilo mi tylko o pokazanie innych sprzecznosci ktorymi nikt sie nie przejmuje, a jezeli o czyms trzeba pamietac w zmienianiu zasad to o byciu konsekwentnym bo inaczej mozliwe ze bedziemy mielu wyjatki od nowo ustalonych zasad a od tych wyjatków kolenje wyjatki... = chaos

a olewajac argumenty o logice i zgodnosci z zalozeniami Śródziemia, nie pozostana juz zadne podstawy do takich zmian (chyba ze komus sie to poprostu nie podoba ale to zaden argument) i jeszcze silniej uwidocznia sie problem z równowaga gry - hero ma mozliwosc zagrania o wiele wiekszej ilosci dopałek niz minion, fakt wiekszosc z nich jest globalna i to ich minus (że wspomagaja też przeciwnika), bez takiego minusa te wszystkie karty bylyby zbyt dobre w grze z minion'em
jezeli wszystkie te globalne dopalki dzialalyby tylko na hero to talia ich uzywajaca mialaby ogromana przewage w grze z minion player'em (ktróry nie dysponuje środkami by skontrowac te dopałki, bo jego wlasne dopalacze sa mizerne i w ilosci i w efektach w porównaniu do armady jaka dysponuje hero)

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 23:14 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Wedlug mnie Moon nie bierze za cel zadnej minionowej karty.
On bierze za cel poszczegolne symbole sciezki/regiony. One sa neutralne.
Proponuje ze zaden resourse ktory moglby brac za cel jakas karte minionowa nie dziala na nia.
Co do kart wymienionych przez Jadeda jakby moja propozycja dzialala:
Forewarned is Forearmed:
Dziala tylko na jasne site'y. Dziala na wszystkie hazardy, bez wzgledu kto je zagral (czyli ta czesc dziala na minionow).
Fate of ithil stone:
Bierze za cel karty a nie graczy.
Dziala tylko na jasne palantiry (co chyba wydaje sie z klimatycznego punktu widzenia logiczne).
Horns, Horns Horns:
Dotyczy graczy wiec i hero i minion player biora swoje frakcje z discardu i wtasowywuja do talii.
Back to the fray
Dziala w podobny sposob co horns czyli i tutaj obie strony moga wrocic bohaterow do talii.

Wszystkie karty zmieniajace sciezki dzialaja bez wzgledu czy jestes minionem czy hero.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 23:57 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
przy Tidings of Death chodzi tylkoi wyłacznie o to że hero player moze ja miec w swojej tali i traktowac jako hero resource, tak samo jak moze miec Deadly Dart'a
nie ma zadnego takiego hero resource'a (przynajmniej nie przychodzi mi teraz zaden taki do głowy) co znaczy ze hero sa znowu uprzywilejowani

Wild Hounds.

Zaś panom globalistom i tym, "którzy nie widzą problemu" spodoba się na pewno ta karta:
Cytuj:
The Great Eye
Playable if you are Sauron. The hazard limit against all companies is decreased by one (to a minimum of two). If this card is in play, you can discard it to target and cancel the play of a hazard event played by your opponent before it resolves. This cannot be used against an on-guard card. Cannot be duplicated.

Pańskie oko konia tuczy. Choć może nie do końca zgodnie z realiami tolkienowskiego świata, ale dla uproszczenia rozgrywki, rozumiem, można tak przyjąć.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 12, 2005 0:03 
Warrior/Ranger/Sage

He, he liczyłem na ciebie :)

Tytuł:
PostNapisane: So mar 12, 2005 0:17 
Warrior/Ranger/Sage

dzieki za wyszukanie Wild Hounds i Great Eye

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 15, 2005 19:36 

Co sie stalo? Wszyscy pochowali sie w okopach i nie wysciubiaja nosa?!
Dobrze by bylo abysmy doszli do jakiegos consesusu.
Ja generalnie obstawiam za swoja propozycja ( :D ) z wyjatkiem paru kart (jak np.The Great Eye) ktorych dzialanie jest oczywiste.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 15, 2005 22:10 
Warrior/Ranger/Sage

Na turnieju graliśmy, że wszystko działa na wszystkich.
I jakoś nie kojarzę, żeby był z tym większy problem 8) .
Zresztą w ogóle mam wrażenie :roll: , że większość problemów, o których tu dyskutujemy ma charakter akademicki :D .

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 15, 2005 22:54 

Moze dlatego ze rzadko kto uzywa Starow i Clear Skies...

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 15, 2005 22:57 
Warrior/Ranger/Sage

Tak, po co to forum w ogóle, gadanie i gadanie, do roboty by się wzięli... :wink:
A troszkę poważniej:
1. Na turnieju grały głównie białe strony przeciw białym stronom, więc nie dziwota, że problem mocno się nie objawił.
2. Uczestnicy zasady turniejowe znali i albo nie włożyli kart wspomagających również stronę przeciwną, albo nie mieli podstaw do zgłaszania reklamacji, jeśli takie karty w grze się znalazły i skorzystała na nich opozycja.
3. Gra Sauronem była zabroniona i Wielkie Oko żadnego konia nie tuczyło.
4. Grałem upadłym czarodziejem, więc problem nie dotyczył mnie z definicji (największy problem przysporzył mi własny playdeck).
5. Takie różne "akademickie" i "czysto teoretyczne" sytuacje, jakie często się wałkują na forum mają tę zaletę, że na ich przykładzie widać wyraźnie różne problemy z zasadami. Czasem lepiej je wymyślić na poczekaniu, niż czekać kilka(naście) tygodni (miesięcy) aż się wydarzą w praktyce i... wtedy nie wiedzieć, co z tym fantem robić, gdy wyjdzie na turnieju (bo w Wałbrzychu zdarzają się nagminnie "czysto teoretyczne" sytuacje, głównie za sprawą trwale skażonego, takim a nie innym składem osobowym, terenu tego miasta).

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 15, 2005 23:11 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
1. Na turnieju grały głównie białe strony przeciw białym stronom, więc nie dziwota, że problem mocno się nie objawił.

Fakt, jakoś mi to wyleciało z głowy. Może dlatego, że dwa razy miałem nieprzyjemność grać z minionami.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]