root napisał(a):
Ja tu chyba nie roumiem czegos?
Przykadowo jesty druzyna dwu osobowa - hazard limit 2.
Ja sobie umyslilem atak powiedzmy undeadami. Z instrukcji wynika ze kazdy chain of effect powinien zaczynac sie kreatura, wiec rzucam powiedzmy ghosty, przeciwnik nic na to, no to ja rzucam plag of wights, a broniacy sie wtedy rzuca sobie many turn and dublings i co? Z tego wynika ze w grze zsotanei tylko plaga a kreatura zostanie zdiscardowana?
Nie "każdy C.O.E powinien sie zaczynać kreaturą" tylko "kreatura może być zagrana tylko na początku C.O.E (w sensie: nie może być zagrana w środku C.O.E)"
Twój prykład:
Hazard limit: 2
zagrywasz kreature - początek C.O.E
dajesz przeciwnikowi możliwość odpowiedzi - on nie odpowiada
KONIEC C.O.E
przydzielacie striki i rozpoczyna się kolejno dla każdej postaci strike sequence
hazard limit: 1
zagrywasz "Plague of wights" - początek C.O.E
dajesz przeciwnikowi możliwość odpowiedzi - rzuca "many turns..."
teraz ty możesz odpowiedzieć - nie masz czym
koniec C.O.E
rozpatrujemy C.O.E od końca:
najpierw działa "many turns..." redukując hazard limit do 0
teraz "P.o.W" - jednak twój hazrd limit wynosi 0 i nie możesz zagrać już żadnej karty hazard - "P.o.W" zostaje odrzucone!
Pamiętajcie: karty w C.O.E nie znajdują się w grze do chwili rozpatrzenia (w powyższym przykładzie "P.o.W" wchodzi do gry PO "many turns..")
Gdyby hazard player odpowiedział rzucając po "many turns.." "twilight", to najpierw ta karta weszłaby do gry, powodując odrzucenie "gates of morning" potrzebnego do zagrania "many turns..", a co za tym idzie uniemożliwiając rozegranie "many turns.." - hazard limit pozostałby nie zmniejszony, "P.o.W" mogłoby wejść do gry.
Może się to wydawać skomplikowane - ale nie jest (aż tak bardzo)