Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 15:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N mar 06, 2005 1:29 
Warrior/Ranger/Sage

Prosta sprawa: czy z Powera... zagranego przeze mnie moze korzystac moj przeciwnik ???

Pytam sie, bo juz tak dawno nie gralem, ze nie pamietam czy jest gdzies jakas zasada o tym mowiaca. To pytanie w zasadzie odnosi sie takze do innych hazardow Permanent-event (np. Great Secrets Buried There itd...)

Na Daelomin at Home wyraznie pisze ze tylko ja moge go ztapowac, na Shadow of Mordor takze jest podnosnik mowiacy o kazdej poruszajacej sie kompanii, ale co z Power Built by Waiting ???

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2005 5:34 
Warrior/Ranger/Sage

Skoro wszędzie indziej na tej karcie jest "you" lub "your", to ja się moge tylko domyślać, że dyrektywa:
Cytuj:
Tap during a company's movement/hazard phase to increase the hazard limit against that company by one

odnosi się również do gracza, który ją zagrał. Ale lepiej zaczekać, co nasi eksperci językowi powiedzą. Sam jestem ciekaw.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2005 12:30 
Warrior

Karta byłaby z deczka bez sensu, gdyby mógł jej używać również przeciwnik.

Ale żadnej oficjalnej zasady na ten temat nie znalazłem :shock:

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2005 12:59 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Moim zdaniem Power Built ... moze uzywac tylko wlasciciel.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2005 13:51 
Warrior/Ranger/Sage

Niby bylaby bez sensu, ale w grucie rzeczy czemu nie, skoro nigdzie na niej nie ma takstu mowiacego ze moze ja uzyc tylko wlasciciel...

Kiedys, dawno temu, zaraz po tym jak dorwalem karte Great Secrets Buried There wrzucilem ja do decku cieszac sie jak jest ona zajebczasta ;-)

Cytuj:
GREAT SECRETS BURIED THERE - Permanent-event (U)
Playable if opponent has at least ten cards in his play deck. Opponent reveals the top ten cards of his play deck to himself. If one is available, opponent must choose a non-special, non-hoard item from the revealed cards to place off to the side under this card (item does not give marshalling points and is considered out of play). If none are available, opponent must show you the cards he revealed to himself. Opponent shuffles all remaining revealed cards into his play deck. Opponent may play this item as though it were in his hand at any Under-deeps site. Alternatively, you may play this card as a resource on yourself if you have at least ten cards in your play deck. In this case, you and your opponent reverse roles.

Jakiez bylo moje zaskoczenie gdy po wystawieniu tego zaczal z niej korzystac wlasnie moj przeciwnik :-/ Do tej pory sie zastanawiam, czy jest to mozliwe...

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2005 14:13 
Warrior/Ranger/Sage

Nie jest możliwe.
Można tapować/odrzucać tylko swoje hazardy.

-
Słyszałem o pewnym gościu w Stanach, który zaskarżył producenta tosterów, że nie umieścił w instrukcji informacji o groźbie porażenia w przypadku wpadnięcia urządzenia do wanny z wodą

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2005 14:37 
Wiedźma

tym razem nie rozumiem Cie, Jaded - możesz przybliżyć swój tok myślenia?

co do Great Secrets.... - faktycznie nie jest napisane nigdzie na niej, że nie może być wykorzystana przez przeciwnika.
Doors of Night też jest zagrywane przez konkretnego gracza, a przecież ich (drzwi) efekty wykorzystywane są przez wszystkich...

muszę przyznać, ze na mój gust wszystko jest legalne.... (w CRF nic nie ma odnośnie takiej sytuacji...)

niezbadane są możliwości w MECCG :)

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2005 15:09 
Warrior/Ranger/Sage

kfiadeg napisał(a):
co do Great Secrets.... - faktycznie nie jest napisane nigdzie na niej, że nie może być wykorzystana przez przeciwnika.

Jak to nie? Tekst karty jest oczywisty: zagrywasz na przeciwnika-on umieszcza tam swój przedmiot-jedzie do under deep- zagrywa tam swój przedmiot
albo
zagrywasz na siebie - umieszczasz swój przedmiot - jedziesz do under deep -zagrywasz tam swój przedmiot.
Wszystko jest jasno opisane w tekście karty.

Cytuj:
Doors of Night też jest zagrywane przez konkretnego gracza, a przecież ich (drzwi) efekty wykorzystywane są przez wszystkich...

Zwykle na environmentach pisze "if doors of night is in play"

Cytuj:
muszę przyznać, ze na mój gust wszystko jest legalne.... (w CRF nic nie ma odnośnie takiej sytuacji...)

Życzę powodzenia w graniu Nazgulami.
Aha, nie denerwuj się jak w następnej turze po zagraniu Nazgula przeciwnik ci go stapuje i weźmie sobie hazard do decku.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2005 17:34 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

Panowie bez przegiec!
Hazardy ktore ja rzucam naleza do mnie i przeciwnik nie moze ich uzywac.
Wyjatek stanowia karty ktore maja napisane ze kazdy gracz moze z nich korzystac (Nazguls are abroad itd.).

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2005 21:13 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
zagrywasz na siebie - umieszczasz swój przedmiot - jedziesz do under deep -zagrywasz tam swój przedmiot.
Wszystko jest jasno opisane w tekście karty.

Poniewasz w tym wypadku role są odwrócone, to konsekwentnie - zagrywasz na siebie, ale Twój przeciwnik wybiera przedmiot, lub pokazuje Ci dziesięć kart, jeśli przedmiot był niedostępny.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2005 21:28 
Warrior/Ranger/Sage

Chyba coś pokręciłeś (chyba - czytaj: na pewno)

Tytuł:
PostNapisane: N mar 06, 2005 21:43 
Warrior/Ranger/Sage

Tak, pokręciłem :oops: .

PostNapisane: Wt mar 08, 2005 11:26 
Warrior/Ranger/Sage

Ciachu napisał(a):
Prosta sprawa: czy z Powera... zagranego przeze mnie moze korzystac moj przeciwnik ???

Pytam sie, bo juz tak dawno nie gralem, ze nie pamietam czy jest gdzies jakas zasada o tym mowiaca. To pytanie w zasadzie odnosi sie takze do innych hazardow Permanent-event (np. Great Secrets Buried There itd...)

Na Daelomin at Home wyraznie pisze ze tylko ja moge go ztapowac, na Shadow of Mordor takze jest podnosnik mowiacy o kazdej poruszajacej sie kompanii, ale co z Power Built by Waiting ???

Troche po niewczasie odpowiadam, bo umknal mi ten watek, ale zaprawde zabawnie by wygladalo, gdyby przeciwnik mogl uzywac Twojego "Power Builda" :). Ty go w swojej fazie hazardow odtapowujesz (zeby w nastepnej go moc uzyc) a przeciwnik w swojej Ci go "lup" tapuje, i jeszcze bonusy z tego powodu ma, ze hoho :D

Przy okazji na turnieju multiplayerowego (co by zwiekszyc smiertelnosc ;) ) mozna by sie dogadac, ze mozna uzywac Power BUilda "hazardowego sojusznika" - za jego zgoda. Co o tym myslicie ?
pzdr
Tworek

PostNapisane: Wt mar 08, 2005 12:17 
Warrior/Ranger/Sage

Tworek napisał(a):
Przy okazji na turnieju multiplayerowego (co by zwiekszyc smiertelnosc ;) ) mozna by sie dogadac, ze mozna uzywac Power BUilda "hazardowego sojusznika" - za jego zgoda. Co o tym myslicie ?

Używać :? cudzych kart to może nie, ale w tym konkretnym przypadku jak najbardziej legalne będzie następujące zagranie:

X zagrywa hazardy, potem tapuje PBbW i oddaje limit następnemu
Y zagrywa hazardy dalej i może zrobić ten sam myk ze swoim PBbW

Korzyść z takiej kombinacji polega na zniwelowaniu "straty" hazard limitu przy przekazaniu kolejnemu graczowi. Wiąże się to jednak z pewnym ryzykiem, że ten kolejny ma akurat na ręku same resource'y. No ale zawsze się przecież można kopnąć pod stołem... :twisted: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 08, 2005 12:58 
Wiedźma

no, skoro Power Build... trzeba tapować, to jasne że go nie można używać, ale GREAT SECRETS BURIED THERE tapowania nie wymaga.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]