najpierw sprawa z kfiadgiem - niestety rider mode'y sa jednorazowe - idziesz do nie-darkhavenu a kiedy wrucisz do darkhaven'u to rider mode schodzi w najblizszej organizacjil wlasnie dla tego ally'ie dajacy rider mode'y sa tacy niezli
nie wiem w jaki sposub ICE tworzyl kolejne dodatki, czy mial wszystko zaplanowane an jeden dwa dodatki wprzód czy żył chwilą i skupail sie na jednym doatku na raz (biorac pod uwage rozbierznosci a czasem nawet sprzecznosci w różnicy interpretowaniu kar miedzy jednym a drugim doatkiem sklonny jestem powiedziec że raczej zyli chwila)
faktem jest ze w MELE nie znajdziemy zadnej wzmianki o ringwraith'ach i under-deep movement bo w MELE nie bylo minion under-deep'uw, zanim pojawiły sie one w Against the Shadow ten zapis:
Cytuj:
The company containing your Ringwraith may freely move from Darkhaven to Darkhaven and from a non-Darkhaven site to a Darkhaven. However, in order to move from a Darkhaven to a non-Darkhaven site, a Ringwraith must have a special resource card: a Black Rider card, a Fell Rider card, or a Heralded Lord card (i.e., the Ringwraith must be in Black Rider mode, in Fell Rider mode, or in Heralded Lord mode).
zaczeto w skrucie interpretowac tak: ringwraith moze sie poruszac tylko z lub do darkhaven'u (Dwar Unleashed poloczone z rider mode'em kiedy Dwar stoi na non-darkhaven site umozliwiaja uzycie region movement co w poloczeniu z tekstem rider mode'a sprawia ze mozna sie ruszyc z non-darkhaven site do innego non-darkhaven site)
nastepnie wyszedl Against the Shadow i powstalo pytanie co z under-deep movement, nie rewidujac poprzedniej interpretacji zasad okazalo sie ze dla ringwraith'uw dostepne sa tylko under-deep'y bezposrednio pod darkhaven'ami
zamknieto to w CRF'ie stwierdzeniem:
Cytuj:
Ringwraiths may not move from a non-Darkhaven site to another non- Darkhaven site
unless they are using Dwar Unleashed. This means a Ringwraith may not move to
Under-deeps sites that do not have a Darkhaven for a surface site
czy byl to blad czy nie, ciezko powiedziec, pomysl biegajacego po under-deep'ach bez zadnych ograniczen ringwraith'a jest fajny, moze wlasnie za bardzo i moze stad taka interpretacja, ktura na dobre czy na zle przyjela sie i pytajac dowolnego obcokrajowca grajacego od jakiegos czasu w MECCG uslyszysz wlasnie to
a propo nie uznawania CRF'u bo pisza go "filozofowie chcacy uchodzic za autorytety" to nie rozumiem tego do konca, jasne CRF przewaznie jest niewygodny ale uścisla jakos tą gre, a ludzi piszacy go to nie tylko jakies lepki co sie do kart dorwaly ale takze ludzie z ICE kturzy MECCG tworzyli, na pewno nie sa to brednie wyssane z palca i pisane przez losowych ludzi, tylkp przemyslane stwierdzenia poparte dyskusja (prawdopodobnie z zasieganiem informacji u twórców MECCG)
mozliwe ze znuw podniesie sie na mnie krzyk ze ucinam dyskusje odsylaczem na zagraniczne fora, ale wlasnie to polecam, tamci ludzie maja dojsca do twórców MECCG, moga podac e-mail do NetRep'a albo sami wytlumaczyc skad sie wziela taka interpretacja zasad, ja nie poczuwam sie do pytania o to poniewaz nauczylem sie (na dobre i na zle) akceptowac CRF