Jak już się nie da tematu podejść bezpośrednio, zawsze można próbować z boku:
1. Można powiedzieć:
|Highwayman| napisał(a):
chodzi o to ze podaczas influecowania jesli odkryjesz swoja wersje influencowanej karty to poza tym ze zerujesz modyfikatory to wprowadzasz ta karte nastepnie do gry (albo musisz przynajniej miec teoretyczna mozliwosc wprowadzenia jej do gry - znaczy sie karta musi byc zagrywalna w twojej turze; niewazne czy chcesz ta karte sobie zagrac czy nie i czy masz praktyczne mozliwosci do tego - wystarczajaco duzo DI lub GI w przypadku postaci)
a jak ktoś zwróci uwagę:
kfiadeg napisał(a):
że przy odbieraniu postaci trzeba mieć odpowiednio dużo DI/GI
2. Można dodać:
|Highwayman| napisał(a):
ze nawet jesli nie masz wystarcajaco duzo GI to i tak mozesz sobie przejac ta postac, ale w najblizszej organizacji bedziesz musial sie rozliczyc z DI i GI
Zanim ktoś zwróci uwagę, że w instrukcji stoi jak byk:
Cytuj:
In order to play this character, you must have enough unused general influence to control him or an influencing character at the same site must have enough direct influence
3. ...należy zacząć wykręcać kota ogonem
|Highwayman| napisał(a):
tak samo nigdzie w zasadach nie znajdziesz ze w jakimkolwiek okreslonym przez standardowe zasady (nie muwi o kartach wywolujacych podobne efekty) zapise mozliwosci odkrycia jakiejs karty z reki 'tak po prostu', jasne ze czasem sie to robi w ramach towarzyskiej i przyjaznej gry i atmosfery ale teoretycznie nie ma to prawnych podstaw
To nie jest na temat. Nikt nie pyta głupawo: "czy można tak po prostu pokazywać swoje hazardy w swojej turze". Pokazywałem jak byłem mały (sorry Mały). Jeśli zagrywam hazardy w turze przeciwnika, też nie robię tego tak po prostu, ogranicza mnie HL, ścieżka, skład kompanii i masa różnych innych rzeczy. W tym wypadku okazuję a następnie odrzucam
Cytuj:
Clarification: If you reveal an identical character in order to nullify the target character's mind attribute for an influence check, you must discard that character if you do not play him.
manifestację postaci/resource'a z zachowaniem wszystkich warunków dotyczących prób wpływania (faza site, ostatnia akcja kompanii itd.).
P.S. Nie ma innych, różniących się nazwą resource'owych manifestacji opozycyjnych stron, niż para Stinker-Gollum. Może więc ta część "you may reveal a manifestation" dotyczy tylko tego jednego przypadku - dobre i to.