Gror napisał(a):
Na pewno możemy rzucić DARK TRYST. I nie widzę również powodu, żeby miało nie zadziałać.
Co do "wtórnego" kasowania ataku to chyba zgodnie z przedstawioną powyżej interpretacją zasad przepadają tylko te strajki nierozwiązane. Dziwaczne może trochę ale na tyle rzadkie, że nie jest to coś co mi nie da spać po nocach.
Tak na marginesie to jeszcze mi chodzi po głowie zasada, że pomiędzy strike'ami nie można zagrywać kart nie mających bezpośredniego wpływu na walkę. Taką kartą jest zarówno DARK TRYST jak i REVEALED TO ALL WATCHERS. Jeśli taka zasada rzeczywiście istnieje (nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było - oczywiście

mogło też mi się to uroić) to chyba problem jest rozwiązany (na deklaracji

).
CRF-Turn Sequence-Movement/Hazard Phase-Combat-Attack
Cytuj:
There is time between the strike sequences to take actions that are otherwise legal.
Z całej reszty instrukcji i rozdziału wynika, które akcje są "w innym wypadku legalne". Łatwiej powiedzieć, które nie są. Na przykład te, które modyfikują (bezpośrednio, czy pośrednio) liczbę strikes, lub które anulują atak na tym etapie.
Natomiast:
Lidless Eye-ˇ PART IV ˇ USING MELE WITH METW - Company vs. Company Combat
Cytuj:
Note: Even though it is not his turn, the defending player may play resource cards that affect the resolution of strikes.
W tym wypadku
Cytuj:
There is time between the strike sequences to take actions that are otherwise legal.
jest dla gracza, którego tura nie jest rozgrywana (obrońcy) tak restrykcyjna, jak wspomniałeś.
root napisał(a):
Czyli jesli strike zostaly przypisane, nie mozemy rzucic Dark Tryst, bo to by spowodowalo w tym przypadku (poprzez ciag jakis tam konsekwencji) anulowanie tego ataku???
root napisał(a):
Nie kumam poprostu stwierdzenia "anulowana na rozwiazaniu".
Drugie ma właśnie związek z pierwszym. Na deklaracji... coś jeszcze może zostać zadeklarowane, składający się z 3 kart deck może urosnąć, na skutek Back to Fray, czy np. Horns, Horns, Horns. Z drugiej strony jeśli deck ma np. 4-9 kart może być zadeklarowane drugie i trzecie Dark Tryst, albo znów gdy ma 3 lub mniej, dopiero w tym momencie zadeklarowane The Will of Sauron.
Chodzi o to aby prewencyjnie nie zakazywać zagrywania kart i deklarowania efektów, które potencjalnie na rozwiązaniu mogłyby doprowadzić do efektu zakazanego w adnotacji 13.
Zadeklarować takie potencjalnie "niebezpieczne" akcje możnaby.
root napisał(a):
Nie mozemy jej rzucic, czy rzucamy, ale karta odrazu wedruje do discard ??
Na rozwiązaniu akcja "Draw three cards" byłaby anulowana (w sytuacji gdyby w konsekwencji mogło to doprowadzić do anulowania ataku już po rozdysponowaniu strikes).