Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 15:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

How about a Multiplayer game?
Ankieta wygasła Wt lut 22, 2005 15:49
Nigdy nie grałem, to nie wiem... 14%  14%  [ 2 ]
Eee tam, generalnie nuda. Więcej siedzenia niż gry. 0%  0%  [ 0 ]
Może być, ale wolę one-on-one. 21%  21%  [ 3 ]
Super! Krew się leje, to jest to! 64%  64%  [ 9 ]
Liczba głosów : 14
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 07, 2005 12:52 
Wiedźma

Gror - czemu Pojebanic nie ma na liście? Ja i Root się piszemy wstępnie, do 12.03 jeszcze troche czasu jest, więc myśle że damy rade załatwić sobie transport. Co nie Root ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 07, 2005 13:00 
Warrior/Ranger/Sage

W zamierzchłych czasach ściągnąłem to chyba ze stron ICE, musiałbym poszukac w domu.

W dwóch słowach polega to na tym, że co turę (a ściślej na początku każdej kolejnej tury gracza A) przesuwa się hazard opponent. Czyli jeśli w turze pierwszej hazardy rzucał gracz B, to w turze drugiej będzie to robił gracz C, a w trzeciej gracz D (lub znowu B jeśli grają w trójkę). Uważam, że jest to bardzo trafna zasada, bo pozwala wziąć sprawy choć trochę w swoje ręce :P gdy ten trzeci gracz marnie rzuca hazardy :x .

Inna zasada (teraz już też nie pamiętam czy to jest w normalnej instrukcji czy w tych ściągniętych zasadach) to możliwość "przekazania" rzucania hazardów kolejnemu graczowi (kosztem hazard limitu, który spada o 1). Krótko mówiąc jeśli np. gracz B nic nie rzuca graczowi A może to zrobić gracz C, ale ma już do dyspozycji limit zmniejszony o 1.
Też uważam, że bardzo dobra rzecz i wpływa na podniesienie "krwistości" gry. :twisted:

Było jeszcze coś takiego jak "Enhancer Limit" czyli pewne ograniczenie w wykorzystywaniu leżących już w grze hazard long-eventów przeciwko danej drużynie. :roll:

Myślę, że dobrze będzie jak to wszystko sprawdzę i zamieszczę gdzieś w jednym miejscu jako zasady obowiązujące na kędzierzyńskim turnieju.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 07, 2005 13:03 
Warrior/Ranger/Sage

kfiadeg napisał(a):
Gror - czemu Pojebanic nie ma na liście? Ja i Root się piszemy wstępnie, do 12.03 jeszcze troche czasu jest, więc myśle że damy rade załatwić sobie transport. Co nie Root ?

Noo, po ostatniej rejteradzie Gyga :D :twisted: :wink: z Ligi jestem ostrożny z przyjmowaniem deklaracji.

Już Was wpisuję. :) Tym samym impreza się prawie materializuje. Jeszcze tylko 2 sztuki... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 08, 2005 1:22 
Wiedźma

Konradzie - a ty???

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 08, 2005 2:24 
Warrior/Ranger/Sage

kfiadeg napisał(a):
Konradzie - a ty???

Ciekawe. Właśnie o tym samym pomyślałem. Piszę się na to, pewnie i na opłatę wejściową nawet... też się piszę.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 08, 2005 10:02 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
kfiadeg napisał(a):
Konradzie - a ty???

Ciekawe. Właśnie o tym samym pomyślałem. Piszę się na to, pewnie i na opłatę wejściową nawet... też się piszę.

No to jeszcze weź za łby resztę Waszej ekipy :D :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 09, 2005 15:49 
jeszcze nie przeczytalem watku do konca
ale moge zacytowac

[/b]Variant #1:
Your hazard-opponent (see above)(left player) changes each time
you take a turn.On your second turn, it is two players to your left.
(i.e., the player to the left of the player on your left).
Your hazard-opponent keeps shifting one player to your left
(skiping you of course) each of yours turns for the rest of the game.
discard long-events of your previous hazard-opponent during your long-event phase.

[/b]Variant #2:
For your company moving first, the playerto your left draws the cards
based on the site being moved to. That player may then play up to 2 hazards on the moving company. Then, the player to his left may play up to 2 hazards, then the player one more position to the left may do the same. This process continues (it skips your position) until the hazard limit is reached or until each player has failed to play a hazard when given the chance.
For your company moving next (if any), this process begins with the player to the left of the player that player the last hazard. I.e., that player draws the cards based on the site being moved to and plays up to 2 hazards first.
At the end of each movement/hazard phase for each company, each player, each player discards or draws so that he has 8 card in his hand.
A player only has the option of discarding a card during an end-of-turn Phase if it is his own turn or if it is the turn of the player to his left.
When using this process, players should not discuss or negotiate when and what hazards to play.

Note:
If using variants #1 or #2, the players should use some marking mechanism to keep track of whose hazards are whose. We suggest using dice with each number representing a player, or using different colored markers, etc.
(MIDDLE-EARTH tm The Wizards Companion page 41)

ja osobiscie wole #1 napewno jest lepszy w grach 3os a takie sa zazwyczaj (tylko wtedy jest sens uzywania kart podpalek pod creatury
ani nie ma problemow z interpretacja kart zwiekszajacych limit hazardow)
ale w grach z wieksza iloscia graczy(ciekawe kto tak grywa) lub bardziej dla fun mozna stosowac #2(ale imho to powinno byc jasne przed skaladaniem deka bo wiele strategi creaturowych wtedy odpada).

to ja dodalem swoje 3grosze bo wolalbym zeby bylo jasne
co mam skladac jesli znowu mam grac jaki turniej
(czyli czy stosujemy mozliwosc 2 dekow(wizard/minion)
a jesli nie to co z zasade tonujaca troche balroga(z saidu do gry tylko postacie z 1 i 2 mind) albo co jesli ma sie dek na lidless eya
a przeciwnik to minion (jesli banujemy w ten sposob saurona to czemu nie zbanowac balroga np przeciwko wizardowi?).

to tyle by bylo na dzisiaj;-)
Rafał

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 11, 2005 14:10 
Warrior/Ranger/Sage

Obiecuję, że najpóźniej w poniedziałek :oops: umieszczę zasady w pierwszym poście tego tematu. Zresztą nie będzie tego wiele.

No i korzystając z okazji zwracam się do medalistów ostatniego turnieju :roll: byłoby bardzo fajnie gdybyście zaszczycili nas :D :wink: swoją obecnością. Prestiż poszedłby niesamowicie w górę a i przecież żeby podnieść sobie rating najłatwiej :? :shock: :?: zlać Highwaymana :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 11, 2005 15:47 
To jeszcze raz ja
mialem dzisiaj bardzo zly sen;-)
i wychodzi ze turnieju multi np 3(w wiecej osob szanse jeszcze sie zwiekszaja) nie da sie zrobic majac przygotowany tylko 1 dek.
Trzeba ich miec minimum 2 albo i 3..... A juz napewno jesli chce sie
miec glowny dek na lidlesseya albo fallen wizard.(co jesli jeden albo
i dwoch przeciwnikow gra minionem[lidless] albo ktos ma dek na tego samego fallen wizard).
Wiec moja propozycja jest taka(dlugie):

1. Deki skladamy nie jako wizard/minion ale tak jak fallen
czyli dek to np saruman albo gandalf albo khamul etc.(wkoncu takie sa zasady multi, ten kto rzuci najwiewcej wybiera pierwszy jakim gra wizardem/nazgulem wiec upraszczajac rzucac bedziemy tylko kto gra pierwszy lub w przypadku dwoch takich samych dekow np 2x alatar kto gra swoim glownym dekiem a kto musi wymienic resourcy i sideboard.
(oczywiscie mozna nie wymieniac ale w tym przypadku nie mozemy
wystawic naszego wizarda/nazgula/itp bo gra nim juz ktos inny)

2. W przypadku wlasnie powtarzajacych sie dekow(ale nie balrog chyba ze rozszerzymy to i na niego ale to zasada opcjonalna) jesli rzucilismy mniej i niemozemy grac swoim dekiem wymienic mozna tylko resourcy i side(aby zasada wszechstronnych dekow byla zachowana i w koncu przy koniecznosci takiej wymiany wiemy przy ewentualnym skladaniu gdyby bylo dozwolone jakim wizardem/nazgulem/fallenem gra jeden z graczy przy stoliku i mozemy to uwzglednic w hazardach, wiec powtarzam jeszcze raz wymina dotyczy tylko resourcow i sidu)

3. Lidlessem mozna grac tylko wtedy jesli zaden z przeciwnikow nie jest nazgulem a jesli jest to wymiana resourcow i sida( i tu dobrze miec nawet 3 deki oczywiscie w kolejnosci wchodzenia do gry bo moze sie zdarzyc ze jako drugi dek mamy nazgula ktory jest przy stoliku albo balroga)
(malo prawdopodobne: przy dwoch lidlessach w jednej grze aby nim grac
trzeba oczywiscie rzucic wiecej niz ten drugi i jako pierwszy dek zapasowy musi miec on balroga[malo prawdopodobne] czyli przy 2xlidless
raczej nikt nie bedzie nim gral jedyna mozliwosc to ta powyzsza).

4. To powinno byc wyzej ;-) wymieniac dek mozemy tylko na ta sama kategorie czyli wizard na innego wizarda fallen na fallena nazgul na nazgula/balroga i wymieniamy tylko resourcy i sideboard.

Zasady opcjonalne:
1. Przy dwoch i wiecej balrogach przy stoliku wymienianie jest tez dozwolone(oczywiscie gracz ktory rzuci najwiecej gra balrogiem)
Przypominam jesli ktos jest nie na biezaco ze przy dwoch balrogach
w grze wszyscy gracze moga uzywac kart balrog specific niezaleznie
kto pierwszy go wystawi, pomijam juz fakt ze polowa tych kart jest wtedy niedozagrania.(wiec dobrze by bylo zastosowac rowniez zasade niezagrywania przez balroga z sidu do gry postaci z mindem wiekszym niz 2 czyli anty strategia 12punktow w postaciach z sidu za free).

2. Nie dotyczy balroga.
Jesli dwoch graczy przy stoliku gra minionem to ten trzeci moze(wizard/fallen) wymienic hazardy(I TYLKO HAZARDY)
To samo jest mozliwe jesli 2 gra wizardem/fallenem a trzeci minionem
to ten trzeci moze wymienic hazardy ale z zastrzezeniem ze nie moze w nich miec zadnych kart z rozszerzenia "White Hand" jesli jeden z graczy(lub obaj) sa fallenem(przy dwoch wizardach jesli ktos bardzo chce to czemu nie;-) Koniecznosc wprowadzenia tego ograniczenia jest chyba oczywista. Od kart anty-fallen jest przeciez 10 dodatkowych kart w side.

Jak widac sprawa zorganizowania turnieju multi nie jest taka prosta
jak sie wydaje ale jesli sie uda zabawa moze byc przednia

Kwestia zasadnicza wydaje sie rowniez ustalenie ile i jak dlugie maja byc gry ( proponuje 3x2.5h przy 9 graczach czy 4x2h przy 12 ) czy bedzie 12
albo wiecej tego jeszcze niewiadomo. No i oczywiscie ja jestem za grami 2dekowymi.

Mysle ze naobecnym etapie tych przemyslen wystarczy.

Rafał

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 11, 2005 19:27 
Warrior/Ranger/Sage

Najważniejsze zasady już znalazły się w pierwszym poście tematu.
W warunkach ograniczeń czasowych wymiana decków (czy w ogóle jakichkolwiek kart) nie bardzo ma rację bytu. Podobnież niestety jeżeli chodzi o gry dłuższe niż jednodeckowe - stąd takie a nie inne założenia.
Z drugiej strony myślę, że wszystko jest na tyle proste i przejrzyste, że można spokojnie zabierać się do składania decków. I lepiej nie nastawiać się na granie kimś konkretnym - ale to też przecież sztuka złożyć deck w pewnym sensie uniwersalny.
Ale ale, my tu już dzielimy skórę na Balrogu, a cały czas brak dziewiątego gracza :( :wink: mam nadzieję, że to tylko kwestia czasu :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 18, 2005 9:58 
Warrior/Ranger/Sage

Nie chcę przynudzać :? ale do planowanego Multiplayera zostały trzy tygodnie i trzebaby pomyśleć o pewnych organizacyjnych bzdurach.
A ja wciąż nie mam pewności czy impreza się odbędzie (wymagane minimum 9 osób) :(
Apeluję więc do wszystkich, którzy jeszcze rozważają swój udział (a nie ma ich na liście w pierwszym poście) o sygnał do końca przyszłego tygodnia.
W ankiecie wyszło, że jest co najmniej dziewiątka zagorzałych fanów tej opcji, więc ktoś się jeszcze ukrywa :lol:

Tytuł:
PostNapisane: N lut 20, 2005 1:48 
Scout/Sage

Zatem żeby formalności stało się zadość, dopisz do listy mnie i małego. Teraz chyba nie ma już więcej przeszkód aby turniej Multi mógł się odbyć ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 21, 2005 11:23 
Warrior/Ranger/Sage

OK, niniejszym potwierdzam więc, że impreza się odbędzie. Mam tylko nadzieję, że nikt nie nawali :? Bo o ile nawalenie jednej osoby to może nawet byłoby i na rękę :twisted: :wink: to dwie rujnują cały turniej :(
No i może jednak jakaś dwójka by się znalazła? Nie byłoby wtedy kombinowania z graniem po czterech albo parami :?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 22, 2005 22:27 
Warrior/Ranger/Sage

Żeby was zmotywować dodam , że wśród nagród będą zachomikowane przeze mnie dwa boostery do MEWH i jeden do MEAS(!)

Nagroda za pierwsze miejsce też już jest prawie gotowa.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 23, 2005 0:08 
Wiedźma

zabrzmiało jakby się właśnie gotowała (bigos??) :))

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]