Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 15:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz cze 10, 2004 15:12 
Ranger

ja na przykład mam całkiem niezłą talię do Dark Edenu , MtG też stał kiedyś u mnie całkiem nieźle ( czerwony slash z jakimiś kombosami ) , ale karty już rozsprzedałem , więc tu się raczej nie liczę ...

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 11, 2004 6:08 
Scout/Sage

1. MTG (nawet od czasu do czsu w erze noworzytnej grywam (czyli teraz :D )
2. Star Wars (ale te stare Decipherowe) zostay mi jakieś miliony kart...
3. Dark Eden (kupilem cae 3 startery byy tanie bo po 10 z) zagraem może ze 2 razy i to wszystko
4. Hyborian gates (bardzo fajna gierka z obrazkami Borisa Valejio i Judy Bell)
5. w inne z doskoku nieswoimi taliami (Babilon5, X-files, iluminati, rage, Vampire i pewnie cos innego jescze by sie znalazlo...)

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 11, 2004 8:59 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

No to Ty Szilian to prawdziwy weteran karcianek!
Ja grywalem jeszcze w MTG (mam talie na sliverach z tempesta, strongholda i legionsow).

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 11, 2004 9:09 
Flame of Udűn

Ja swego czasu zagrywałem się w Magica bez opamiętania (brałem udział w kilku turniejach Arena- nawet nieźle mi poszło :D)
Do tego dochodzi jeszcze Ani-Mayhem, w którego częściej grywałem sam :P, oraz Aliens Predator (ciekawa karcianka, jednak zainteresowanie nią było niewielkie... przynajmniej ja nie znałem zbyt wielu osób grających w to). Kiedyś kolega chciał mnie namówić na Shadowruna, lecz ja nie znoszę Cyberpunkowego klimatu, więc mu się to nie udało :P

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 11, 2004 14:25 
Scout

Moja ukochana gra - Star Wars CCG ( decipher ) - żadna, ale to żadna inna karcianka nie może się z nią równać ( sorry ME ) - 26 czerwca są Mistrzostwa Polski w Krakowie - czekam z niecierpliwością (razem z moimi deckami na Cloud City ).
Oprócz tego grywałem - M:tg, ale dawno temu, zniechęciły mnie liczne dodatki ( szczególnie , że mam duszę kolekcjonera i chcę mieć wszystki karty :) ) i zabójcza prostota tej gry.
Aliens/Predator - fajna, ogólnie lubię bardzo gry z lokacjami.
X-files - grywałem, będąc pod silnym wpływem serialu, choć gra jest raczej słaba ( ale za to mam 10 Ultra-Rare'ów i cały set 101361 )
Doomtrooper - moja pierwsza... ech, łza się w oku kręci ( DT to też mój pierwszy turniej - ja głupi myślałem, że mam spoko deck )
Mythos - kocham HP Lovecrafta, a gra ma fajny klimat :)
LOTR - grałem, ale się nie przekonałem do niej :(

Jełśi macie jakieś kart do sprzedania piszcie na priva. Interesuje mnie raczej wszystko, oprócz gier w klimacie mangowym i pokemonowym ( czyli Pokemon, Yu-gi-oh, MS war, Animayhem, Didgimon, Monster rancher, Dragonball itp. )Dzieki. Przemek

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 14, 2004 7:48 
Pan na Rhosgobel

Zaczynałem od Doomtroopera, poprzez Stare Wary, aż do METWa :)
Zaskoczyłeś mnie cadaver, bo ja również uwielbiam Lovecrafta, a jednak o istnieniu karcianki opartej na jego prozie nie słyszałem!

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 04, 2004 15:20 
Scout/Sage

1. MTG
2. Doomtrooper
3, Dark Eden
4. LOTR
5. A Game of Thrones (sproxowany deck)
6. Kult

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 04, 2005 12:11 
Warrior

Przede wszystkim Vampire: the Eternal Struggle, poza tym mam jeszcze stare decki do MtG i LotR, a dawno temu Doom Trooper i Dark Eden.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 04, 2005 12:59 
Wiedźma

ha!!! a ja mam jeden deck do Vampire !!! :)) Jeszcze nigdy nie grałem bo nie mam z kim :( :(

Miała być to swoista alternatywa dla nas (mnie i roota) w razie jakbyśmy nie mogli już dalej rozwijać sie z MECCG. na szczęście forum jakoś udało się ruszyć i Nazgule wciąż latają nad głowami.

A możesz mi powiedzieć (w skrócie jakoś) jak laikowi, który nigdy nie grał w nic innego niż MECCG, co wyróżnia Vampire spośród innych karcianek typu M:TG ? Przeczytałem instrukcje, ale jak wiadomo najlepiej wszystko widać podczas gry...

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 04, 2005 13:59 
Warrior/Ranger/Sage

Ja też zaczynałem od Doom Troopera (jak tylko wyszedł w Polsce). Zresztą wtedy po raz pierwszy zobaczyłem co to jest karcianka. Ale po jakimś czasie zniechęciłem się do tego. Przepakowane karty, schematyczne tricki itd (choć już od dawna nie jestem na bieżąco, więc może coś się pozmieniało :roll: )
Potem przyszedł MECCG i został na tronie do dziś. Przede wszystkim za klimat i niezły stopień komplikacji. Choć gra ma kilka wad i że tak powiem niedoróbek autorów (wykorzystywane przez niektórych ąz do luki w przepisach). Mimo, że gra jest raczej mało popularna to pozostaję jej nadal wierny. Zwłaszcza, że dzięki Forum przeżywa prawdziwy renesans :D
Gdzieś w międzyczasie pojawił się Magic. Uważam, że gra świetna w swojej prostocie. Idealna na pojedynki w przerwie między zajęciami :P . I też poniekąd zgadzam się, że liczba dodatków a co za tym idzie kart chyba wymknęła się spod kontroli.
No i przyszedł czas na Star Wars (Decipher). Niezłe. Do dziś grywam :? :?: przynajmniej z założenia.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 04, 2005 14:09 
Warrior/Ranger/Sage

Gror napisał(a):
No i przyszedł czas na Star Wars (Decipher). Niezłe. Do dziś grywam :? :?: przynajmniej z założenia.

To może wreszcie przeszedłbyś z założeń do praktyki.
Talie mam już złożone od roku. :twisted: :!:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 04, 2005 14:27 
Warrior

kfiadeg napisał(a):
A możesz mi powiedzieć (w skrócie jakoś) jak laikowi, który nigdy nie grał w nic innego niż MECCG, co wyróżnia Vampire spośród innych karcianek typu M:TG ? Przeczytałem instrukcje, ale jak wiadomo najlepiej wszystko widać podczas gry...

Roznic jest sporo, a tworzyl ja czlowiek ktory stworzyl MtG - matematyk jakby ktos nie wiedzial . Podobno powiedzial, ze tak wygladaloby MtG gdyby mial juz doswiadczenie w tworzeniu tego typu gier.
Podstawowa roznica to gra multiplayer. Na turniejach gra sie tylko w grupach 4 i 5-osobowych. W domu mozna grac 1 na 1, ale wtedy gra wyglada troche inaczej. Druga to wykorzystanie w grze polityki. Gracze moga a nawet powinni dogadywac sie ze soba, zawierac sojusze, podpuszczac sie nawzajem. Rozgrywka jest bardzo emocjonujaca, ale przez takie ugadywanie potrafi sie przeciagnac do ponad 2 godzin nawet. Zwykle jednak trwa do godziny. My czesto gramy we trojke i wtedy srednio wychodzi ok. pol godziny na rozgrywke. Gra toczy sie w Swiecie Mroku - glownymi bohaterami sa Wampiry. Kazdy gracz zaczyna z pewna pula krwi, za ktora wystawia wampiry i oplaca rozne karty. Kto straci cala krew ze swojej puli, odpada. Wampiry moga wykonywac rozne akcje: bleed (udany bleed standardowo zabiera 1 punkt krwi przeciwnemu graczowi), dodatkowe akcje opisane na kartach i inne (nie bede sie rozwodzil, jak ktos chce wiecej niech napisze na priv). Przy wykonywaniu akcji inne wampiry probuja przechwycic twoje akcje, gdy im sie uda dochodzi do walki (mozna walczyc wrecz, na odleglosc, roznymi rodzajami broni, "specjalnymi" strike'ami dawanymi przez rozne dyscypliny). Dyscypliny charaktryzuja wampiry (sa to tak jakby "kregi magii" w innych grach fantasy). Sa dyscypliny specjalnie stworzone do walki, do przechwytywania, do unikania przchwytywania i kilka innych (jest nawet nekromancja, hehe). Same wampiry tez posiadaja krew tracona podczas walki i gdy jej zabraknie ida w torpor (sa tak jakby uspione). Waznym rodzajem akcji jest jeszcze polityka. Gdy ktos zagra akcje polityczna, dochodzi do glosowania (wampirza spolecznosc ma wazne persony, ktore posiada 1, 2, 3 lub nawet 4 glosy). Kazdy gracz okresla jak glosuja jego wampiry, podlicza sie glosy i jesli glosowanie sie udalo, wykonuje sie tekst opisany na karcie. Tu jest kolejne pole do popisu do dogadywania sie, jesli ktos nie dysponuje przytlaczajaca iloscia glosow. Same wampiry dziela sie na klany (w tej chwili glownych klanow jest kilkanascie, do tego drugie tyle mniejszych), posiadaja rozne dyscypliny (ogolnie 27). Zwykle posiadaja specjalne zdolnosci i od 1 do kilku dyscyplin na poziomie zwyklym lub zaawansowanym. Do tego moga przywolywac sprzymierzencow, dolaczac do siebie retainerow (pomocnikow ze specjalnymi zdolnosciami), ekwipunek. Mozliwosci jest wiele, wydano edycje podstawowa (Jyhad, przemianowany w przedruku na VTES zeby sie zle nie kojarzyl ) i 10 mniejszych i wiekszych dodatkow (od 150 do ponad 400 kart). Ja sie nawrocilem, czego i innym zycze.

To powyzsze to moj opis z innego forum, skopiowane cobym nie musial tego samego pisac wiele razy :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 04, 2005 19:36 
Warrior

To i ja, zupełny neofita coś może napiszę... Teraz gram w zasadzie jedynie w wampiurka, a karty do MECCG razem z kartami do wielu innych systemów leżą tylko i się kurzą :( co jakiś czas szanowny mój kolega Robert stara się mnie wyciągnąć na jakieś giercowanie w Śródziemie, ale dzielnie się trzymam :) Mimo to wierzę, że w końcu zrobię jakąś śródziemną talię i zacznę działać na nowo.

pozdrawiam wszystkich Metwowców serrrdecznie

Tytuł:
PostNapisane: So lut 05, 2005 10:52 
Wiedźma

nekhomanta - dzięki :) może dzięki temu ktoś z moich miejscowych karciarzy kupi chociaż startera...

caliban - czy mówisz o Robercie, naszym mistrzu z pierwszego turnieju? i przy okazji - witam na forum :)

Tytuł:
PostNapisane: So lut 05, 2005 11:33 
Warrior

mówię o Robercie Hadamie, jednym ze znanych mi kilku warszawskich MEtwowców. Nie wiem, zaprawdę, czy był mistrzem turnieju, ale jakby był, wcale bym się nie zdziwił :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]