Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 14:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sty 26, 2005 19:01 
Warrior/Ranger/Sage

Gyg napisał(a):
Dlatego chyba najlepiej grac Gandalfem.
Korumpujemy siebie samego, i wyciagamy Gandalf's Friend i zagrywamy na np. Elronda... Mi:1 Di:6!!! A poza tym obowiazkowy Give Welcome To Unexpexted!

Cytuj:
Give Welcome to the Unexpected
Stage Resource - Permanent-event
Stage Points: 2
Unique. Gandalf specific. Place this card on Gandalf if he is in play. If on Gandalf, your unique non-character cards normally worth 1 marshalling point are each worth 2 marshalling points.

no własnie
ta karta jakis czas temu wydawała mi sie jednym z najlepszych stage resource'uw, ale puzniej ktos wprowadzil mnie w pewne watpliwosci

otóż czy ta karta sprawia ze wszystko co normalnie daje 1MP daje teraz 2MP czy ze wszystko co upadlemu magowi daje normalnie 1MP (czyli bazowo wszystkie nie-stage resource'y) daje teraz 2MP

jest to dosc zagmatwane bo mozna przeczytac na 2 sposoby i oba czytania maja za soba sesowna argumantacje

osobisice nadal sklaniam sie ku temu ze dzieki Give Welcome to the Unexpected wszstkie unikalne karty (nie bedace postaciami) które ma sie w grze sa warte 2MP (oczywisice o ile byly warte jakiekolwiek MP wczesniej lub masz w grze cos co sprawia ze niekture karty sa warte wiecej), a nie że ta karta podnosi jedynie wartosc tych kart które maja nadrukowana warotść 1MP (szczegulnie że jak tak na szybko sprawdzilem to poza paroma ally'iami i fakcjami nie ma w zasadzie kart które sa unikalne a daja tylko 1MP, a Give Welcome to the Unexpected jest w koncu rare'em)

jakie jest wasze zdanie?

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 26, 2005 21:02 
Warrior/Ranger/Sage

"Marshalling points for stage resource cards are handled normally (i.e., as printed on the card). However, all other marshalling point cards are only worth 1 marshalling
point each to a Fallen- wizard (regardless of their printed value)."

To z MEWH. Moim zdaniem jest jasne, że chodzi o karty z nadrukowanym 1MP.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 26, 2005 22:33 
Warrior/Ranger/Sage

moze tego nie jest to tak sformulowane w instrukcji ale wychodzi z tego ze wszystkie nie-stage resource'y sa normalnie (czyli bez zadnych dodatkowych kart) warte tylko 1 MP

pozatym jeszcze raz zwracam uwage na to ze jest to rare (wiec powinien byc przydatny, i nie wyjezdzac mi tu z Morannon'em bo odkrylem zastosowanie dla niego :P ) a kart unique które nie sa postaciami a daja tylko 1MP jest minimalna ilosc:
hero allies: Bill the Pony, Lindion the Oronin, Shadowfax, Misterss Lobelia, Roac the Raven, Goldberry (tyle ze na karice gandalfa pisze ze "hero allies are each worth full MP" wiec nieważne)
hero factions: Hillmen, Hobbits
hero items: Phial of Galadirel, Red Book of Westmarch*(*po zestorowaniu*)
hero events: Anduril (o ile go nie połączymy z Narsilem), Choice of Luthien
minion allies: nie ma (przynajmniej takich których fallen moze miec w talii)
minion factions: Angmarim, Black Trolls, Half-trolls, Morgul Orcs, Orcs of Dol Guldur, plus cala reszta fakcji "pod leader'a" zagrywalna w Mordorze
minion item: nie ma (przynajmniej takich których fallen moze miec w talii)
minion events: nie ma

jak widac kart na które działałby Give Welcome to the Unexpected zakladajac ze dziala tylko na karty które maja nadrukowana wartosc 1MP jest bardzo nie wiele, a z jeszcze mniejszej ilosci da sie sklecic jakas sesowna strategie by na tym skorzystac
wiec jesli ta karta dziala tylko na te karty kture maja nadrukowana wartosc 1MP to jest to jedna z najmniej przydatnych i najbardziej beznadziejnych kart w grze - stoi tuz obok Fair Travels in Dark-domains

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 26, 2005 22:36 
Scout/Ranger/Sage/Diplomat

I tu zaczynamy nasza gre slow...
Wedlug mnie fragment przytoczony przez Jadeda dotyczy Upadlych jako rodzaju talii.
Natomiast bedac juz Gandalfem "normally" oznacza to co mowi instrukcja.
Tak mi sie przynajmniej zawsze wydawalo...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 27, 2005 0:04 
Wiedźma

no ale to wprowadza bardzo duże zamieszanie... (znowu?)
pisze posta póki rozumiem o co chodzi (za 2-3 będzie tu zbyt duża wojna ;) )

wg mnie rozsądniejsze wydaje się jednak branie pod uwage kart które mają 1 MP nadrukowany - gdyż jest to rozwiązanie które jest mniej bolesne dla nas jako graczy... :) i tyle :)

nie sądze żeby karta była aż tak nieprzydatna, mimo że to eRka - pamiętajmy że nie wiemy wszystkiego - patrz przypadek Morannon'a dwa posty wyżej ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 27, 2005 0:41 
Warrior/Ranger/Sage

mój brat zwrócił mi na cos co przeoczyłem uwage

Cytuj:
Marshaling points for stage resources are handled normally (i.e., as printed on the card)...

i.e. = in example; czyli sytacja podawana przez instrukcje jest przykladowa, nie wyklucza innych opcji i sadze ze inna opcją jest powiedziec ze dla upadlych wszystko normalnie daje 1 MP chyba ze jakis stage resource albo zdolnosc maga to zmienia

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 27, 2005 8:48 
Warrior/Ranger/Sage

Nie chcę Cię punktować, ale zawiódł Cię tym razem językowy instynkt.
i.e. - id est (that is) to jest (t.j.)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 27, 2005 10:42 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
jak widac kart na które działałby Give Welcome to the Unexpected zakladajac ze dziala tylko na karty które maja nadrukowana wartosc 1MP jest bardzo nie wiele, a z jeszcze mniejszej ilosci da sie sklecic jakas sesowna strategie by na tym skorzystac
wiec jesli ta karta dziala tylko na te karty kture maja nadrukowana wartosc 1MP to jest to jedna z najmniej przydatnych i najbardziej beznadziejnych kart w grze - stoi tuz obok Fair Travels in Dark-domains

Nie przesadzaj. Karta daje ci "za frajer" kilka punktów, co stawia ją wyżej niż wiele (jeśli nie większość) rarów (żeby daleko nie szukać: Hobbits)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 27, 2005 21:30 
Warrior/Ranger/Sage

Nie wiem, ale wydaje mi sie ze zaczynamy szukac juz dziur na sile w instrukcji. To ze jakas karta jest dobra i daje przewage czemus konkretnemu (np grania upadlym Gandalfem ) nie oznacza ze nie taki byl zamysl autorow.

Wedlug mnie dla Gandalfa po wylozeniu GWttU wszystlko poza bohaterami i alajami (kurw... zawsze mam problemm z odmiana tego grrr ) liczy sie za dwa punkty. Chyba ze gracz chce by cos tam mu liczylo sie normalnie np pierscienie, wteda wyklada sobie odpowiedia karte [np Blind To All Else] i pierscienie sa liczone za pelna ilosc punkotow i koniec.

Gdze tu przewaga. Grajac normalnym Gandalfem wszystko z miejsca bez wykladanbia jakis stage ma normalna ilosc punktow. GWttU wyrownuje w jakis spsob ta niedogodnosc - taki cel przeciez ma wykladnanie stage resource.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 27, 2005 22:08 

Ale Allies za 1MP tez wzrastaja do 2MP. Po to sie wklada Goldberry, Lindona itd. do talii.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 28, 2005 10:54 
Warrior/Ranger/Sage

root napisał(a):
Nie wiem, ale wydaje mi sie ze zaczynamy szukac juz dziur na sile w instrukcji. To ze jakas karta jest dobra i daje przewage czemus konkretnemu (np grania upadlym Gandalfem ) nie oznacza ze nie taki byl zamysl autorow.

Jak na siłę? Instrukcja jest w tym temacie jednoznaczna. Karty punktowe są traktowane inaczej niż w zasadach ogólnych - "nienormalnie".

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 28, 2005 17:10 

Wiec jaki jest consesus?
Tylko to co ma 1MP na karcie daje bonusowe punkty?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 28, 2005 18:38 
Warrior/Ranger/Sage

A dokładniej, normalną wartością jest również ta podana w nawiasie w sytuacji, gdy zaistnieją warunki, w których jest stosowana.
Czyli dla Gandalfa z Give Welcome to the Unexpected i niedozbrojonego w Legacy of Smith lepiej nie składać Book of Mazarbul w Dwarf-Holdzie (o ile ma tam WizardHaven).

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]