No dobrze - jak zwał, tak zwał, niech będzie, że to czepianie się. Chodzi mi o to, że ktoś odpowiada "you" w dobrej wierze, mając na myśli "your company" a ktoś inny, posiłkując się taką wykładnią, czyta "you" jako "you - player" i tym samym rozszerza interpretację. A tu jest zgoda (chyba), że to nie zawsze te same rzeczy - zagrania gracza i akcje kompanii.
Wyjaśnię, o co mi chodzi z tymi "precedensami". Wcale nie o karty, które w jakiś sposób wyłamują się z obowiązujących reguł a o takie, które je ustanawiają na zasadzie precedensu właśnie. Najlepiej przykład:
Karty "sage only". Na części z nich widnieje zapis "tap sage". To mi pozwala wnioskować, że inne, gdzie takiego zapisu nie ma, nie wymagają tapnięcia sage'a.
Albo "cannot be duplicated" czy "must be normally". Jeżeli to jest na pewnych kartach a na innych nie ma, to znaczy, że te drugie mogą się duplikować, albo mogą być w określonym stanie w wyniku innych czynników zmieniających ich oryginalne, opisane na karcie własności.
Zapisu "site must be entered" z Padding Feet nie znalazłem na innych kartach, przyznaję. Więc może to jest tylko tak "dla przypomnienia" ogólnie obowiązującej reguły. Ale co jest w tych regułach?
METW - str.17
During the site phase , a company may decide not to enter and explore its current site. In this case, the company does not face the automatic-attack, but it may not take any other actions or play any cards during the site phase. The company remains at the site and it may decide to enter and explore the site on a later turn.
a akapit niżej:
Before a company can attempt to play one item, ally, faction, or information resource card that is "playable" at its current site, it must face the sites automatic-attacks. The company need no defeat the attacks, it merely needs to resolve the attacks (such attacks can be canceled).
A company can face a site's automatic-attacks and still not play an item, ally, faction, or information resource card (e.g. all of its characters are tapped after facing automatics-attakcs). If such company wants to play a card at the site on a later turn, it must face the automatic-attacks again.
Jeśliby ten drugi akapit miał dotyczyć czegoś innego niż pierwszy, to byłby zupełnie zbędny i nadmiarowy. Niemożność zagrania przedmiotu i czegokolwiek "zagrywalnego" na sajcie (drugi akapit) zawiera się w końcu w niemożności robienia czegokolwiek w fazie site (pierwszy akapit). Nabiera sensu jako uścislenie - jakich akcji podjąć nie można bez zmierzenia się z AA.
Podobny styl zapisu znalazłem w CRF:
Turn Sequence. Site phase
You may only play a free minor item after playing an ally, faction, or item that taps
the site.
See also Rulings by Term, Items.
Rulings by Term, Itmes
The "free" minor item may only be played immediately after playing the resource that
taps that site
Czyli można zagrać minor item po zagraniu "Dreams of Lore", czy nie? Z pierwszego akapitu wynikałoby, że tylko po items, allies i factions, drugi mówi o resource'ach tapujących site w ogóle.
Gdy się tak oderwie od znaczenia poszczególne akapity, to dochodzi do sytuacji w rodzaju Rąbanego Białego Drzewa - nie używamy sage'a, nie jest Unique, nie odrzucamy Sapling, bo gdzieś w pewnym miejscu jest "ignore text of The White Tree" - ignorujemy cały a nie tylko tę część, którą zmieniło Wizard Throve.
Cytuj:
Coś pokręciłeś. Nie wolno jej robić niczego jeśli nie wchodzi. Jeśli wchodzi, może coś robić (np. skasować AA)
Cytat:
, więc aby mogła zastąpić konwencjonalny atak chemicznym, musi wpierw zmierzyć się jednak z tym konwencjonalnym.
niestety raczej tak (żeby zrobić sabotaż, trzeba najpierw dotrzeć na miejsce - czyli tak, czy inaczej stawić czoła AA)
No tak, zapomniałem, że jak wkroczą do site'u to mogą już coś robić - zmagać się z AA - tylko niestety nie z pomocą Vile Fumes a byłoby to całkiem przydatne w takiej sytuacji. Nie będę o to kruszyć kopii - kwestia interpretacji karty - czy jest to (Gas) uboczny efekt zainstalowania jakiegoś urządzenia w site'cie, czy może chemiczna broń zwalczająca obrońców i rujnująca miejsce (czyli AA).