Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 15:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: So lis 20, 2004 20:20 
Warrior/Ranger/Sage

Może znowu po prostu się nie doczytałem, ale:
nie znalazłem w przepisach rozstrzygnięcia pewnych sytuacji.
Wiadomo, że jeżeli kilka kompanii zmierza do tego samego niehavenu, to jedna lub kilka z nich musi zawrócić, jeśli skład wynikowej kompanii miałby naruszać zasady dot. jej składu - liczebności lub kombinacji ras.
Co robić jednak w nast. sytuacji: kompania z An Unespected Party w liczbie 10 postaci zdąża z powiedzmy GoblinGate do Beorn'sHouse, po drodze doteleportowuje się Alatar a na skutek So You've Come Back pojawia się kolejny krasnolud z Mind>5, An Unespected Party zostaje odrzucone - kompania już w tym momencie narusza zasady kompozycji składu i kiedy dotrze do Beorn'sHouse nic się nie zmieni w tym względzie a gdyby miała zawrócić, to również nie. Przepisy mówią coś na ten temat w kontekście niewystarczającego GI - rozstrzyga sie to w następnej fazie organizacyjnej, ale o takim przypadku zdaje sie nie ma wzmianki, tzn. jest niedopuszczalny, ale jak widać się zdarza.

Druga rzecz to wymóg posiadania co najmniej 3 SP przez upadłego czarodzieja. Co się dzieje w sytuacji gdy startową kartą będzie Wizard's Myrydion i ów Myrydion zostanie odrzucony/wyeliminowany/wróci na rękę zanim zostaną zagrane inne karty stage? SP spada wtedy poniżej 3, czyli dopuszczalnego minimum.
Akceptuje się takie stany rzeczy, czy są jakies procedury specjalnie na taką okazję. Może na przykład Wizard Myrydion jest wtedy "prevented from being discarded/eliminated/returned to hand" :shock:

Tytuł:
PostNapisane: So lis 20, 2004 22:13 
Wiedźma

nie wiem jak to będzie z tymi SP, ale co do pierwszego to po prostu czekasz do następnej Organizacji i Zarządzania. Raz - musisz wyrównać do max twojego GI a dwa więcej niż 7 osób w drużynie być nie może - musisz powywalać ich, nawet jeśli to nie jest ich homesite...

Tytuł:
PostNapisane: N lis 21, 2004 2:33 
Warrior/Ranger/Sage

co do sytuacji z krasnalami to według mnie jest tak jak kfiadeg mówi

natomiast jesli chodzi o stage point'y - minimum 3 jest wtedy gdy sam gracz fallen wizard'a discarduje swoje stage resources, znaczy sie ze samemu nie moze zredukować SP poniżej 3 ale jesli przeciwnik je jakos zdejmie to moze byc nawet SP = 0

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 03, 2004 1:52 
Warrior/Ranger/Sage

A co w sytuacji, gdy na skutek Heart Grown Cold, niektóre site'y muszą zostać wymienione na wersję minion a takiej gracz nie posiada? Czy wędrująca do takiego site'u kompania musi zawrócić? A jeżeli już w nim jest, może cokolwiek zagrać na takim site? Jeśli tak to jakiej alignacji mają być te zagrywane resource'y?
Druga sprawa, to czy w sytuacji gdy Wizard Haven staje się protected a przebywa w tym site kompania przeciwnika, następuje natychmiastowa "eksmisja na bruk" i znów, co robić gdy kopii ani hero ani minion Isengardu albo White Thowers gracz nie ma?
Czy z pomocą Chambers in the Royal Court, Gandalf może wysiudać Radagasta z Rhosgobel?

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 03, 2004 10:33 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
A co w sytuacji, gdy na skutek Heart Grown Cold, niektóre site'y muszą zostać wymienione na wersję minion a takiej gracz nie posiada?

Gdzieś chyba jest zapis, że musi zamienić wszystkie karty, na które ten hazard działa, a jeśli ich nie posiada to musi mu je udostępnić ("pożyczyć") przeciwnik. Jeśli więc przeciwnikteż tego sajtu nie ma to nie może zagrać hazardu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 03, 2004 12:14 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
A co w sytuacji, gdy na skutek Heart Grown Cold, niektóre site'y muszą zostać wymienione na wersję minion a takiej gracz nie posiada? Czy wędrująca do takiego site'u kompania musi zawrócić?

Tu jest tak jak pisze Gror powyżej.

Cytuj:
A jeżeli już w nim jest, może cokolwiek zagrać na takim site? Jeśli tak to jakiej alignacji mają być te zagrywane resource'y?

Można zagrać, tego samego rodzaju co site. (Pożyczony od przeciwnika) site wraca do jego Location Deck odtapowany.

Cytuj:
Druga sprawa, to czy w sytuacji gdy Wizard Haven staje się protected a przebywa w tym site kompania przeciwnika, następuje natychmiastowa "eksmisja na bruk" i znów, co robić gdy kopii ani hero ani minion Isengardu albo White Thowers gracz nie ma?

Domyślam się, że chodzi o drużynę innego FW. Myślę, że można zastosować tą samą zasadę co przy "HGC". Ewentualnie drużyna pozostaje na swojej karcie, ale nie może jej używać jako wizardhaven (dosłownie tak jak pisze na karcie), czyli nie ma tapowania, leczenia, wprowadzania postaci itd

Cytuj:
Czy z pomocą Chambers in the Royal Court, Gandalf może wysiudać Radagasta z Rhosgobel?

He,he kolesie z ICE nie przewidzieli tego i tylko w "Rhosgobel" nie dodali, że nie może być użyty jako wizardhaven przez innych. Z tego (i z tekstów kart) jasno wynika, że można Radagasta pozbawić tej przystani. Tym bardziej skłaniam się do drugiej z powyższych propozycji, czyli używania karty, ale bez właściwości wizardhavenu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 03, 2004 23:14 
Warrior/Ranger/Sage

a propo Heart Grown Cold
jeżeli w grze jest już site który miałby być zmieniony przez Heart Grown Cold, to nie podmieniamy go pod żadnym pozorem - miałem taką sytuacje jak grałem przez net, koles chcaił podmienic mi Edoras na którym już stałem ale już nie mógł bo site był w grze - wystarczy że wyłozyliśmy już hero wersje domniemanego site'u dla idącej tam dróżyny, i już zagrane po tym fakcie Herat Grown Cold na ten site nie zadziała
jednak oczywiste jest że na site'ach podmienionych przec Heart Grown Cold (czyli na minionowych) można zagrywać tylko minion resources, natomiast na site'ach których Heart Grown Cold nie zdązyło podmienić mozna dalej zagrywać hero resources
jeżeli w jakimś wizardhaven'ie stoją dróżyny dwóch różnych fallen'ów i jeden z nich właśnie sprawia że ten wizardhaven jest protected to drugi gracz może używac tej karty site'u dopóki utzyma ją w grze, jednak traci ona właściwości haven'u ale jednocześnie nie zyskuje zadnego automatic'u ani nic i nie można tam zagrac czegokolwiek co dawałoby punkty (co jest zawarte na kartach czyniacych wizardhaven'a protected)

jesli chodzi o Rhosgobel
o ile nie jest w grze fallen'owa wersja Rhosgobel (czyli nie stoi tam jaks drużyna gracza który gra fallen Radagastem) to manewr z Chambers in the Royal Court jest do przeprowadzenia

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: So gru 04, 2004 1:45 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
jeżeli w grze jest już site który miałby być zmieniony przez Heart Grown Cold, to nie podmieniamy go pod żadnym pozorem - miałem taką sytuacje jak grałem przez net, koles chcaił podmienic mi Edoras na którym już stałem ale już nie mógł bo site był w grze - wystarczy że wyłozyliśmy już hero wersje domniemanego site'u dla idącej tam dróżyny, i już zagrane po tym fakcie Herat Grown Cold na ten site nie zadziała

Sposób rozegrania sytuacji, o której mówisz stoi w sprzeczności z zasadą zamieszczoną w insercie White Hand:
Cytuj:
The play of certain cards can change the type of sites that your companies may use
(e.g., Plotting Ruin, Heart Grown Cold, etc.). When this happens, immediately
exchange any affected site cards already in play with the corresponding site cards of
the proper type.

Nie znalazłem erraty, która by to negowała. Jeśli chodzi o ścisłość, nie znalazłem też w CRF potwierdzenia wariantu Grora.

Cytuj:
jesli chodzi o Rhosgobel
o ile nie jest w grze fallen'owa wersja Rhosgobel (czyli nie stoi tam jaks drużyna gracza który gra fallen Radagastem) to manewr z Chambers in the Royal Court jest do przeprowadzenia

Zgoda, w przeciwnej sytuacji to FW Rhosgobel raczej blokuje zagranie Chambers in the Royal Court.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 04, 2004 22:02 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
Sposób rozegrania sytuacji, o której mówisz stoi w sprzeczności z zasadą zamieszczoną w insercie White Hand:
Cytuj:
The play of certain cards can change the type of sites that your companies may use
(e.g., Plotting Ruin, Heart Grown Cold, etc.). When this happens, immediately
exchange any affected site cards already in play with the corresponding site cards of
the proper type.

Nie znalazłem erraty, która by to negowała.

Amen.

Cytuj:
Jeśli chodzi o ścisłość, nie znalazłem też w CRF potwierdzenia wariantu Grora.

Ja też nie pamiętam źródła, natomiast to rozwiązanie jest IMO dość rozsądne.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 05, 2004 1:07 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
Ja też nie pamiętam źródła, natomiast to rozwiązanie jest IMO dość rozsądne

Jestem gotów przyjąć to rozwiązanie jako prowizoryczne. Nie trzeba wielkiej wyobraźni, aby zobaczyć jak bardzo osłabia to możliwości zagrania HGC i CFTO przez grającego regularnym wizardem.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 05, 2004 11:23 
Warrior/Ranger/Sage

Można by zrobić "return to the site of origin", pozostaje jednak problem zamiany karty , która już jest w grze. Poza tym problem o którym mówisz dotyczy tylko fazy M/H w której karta jest zagrana, później to już jest problem FW

Tytuł:
PostNapisane: N gru 05, 2004 23:32 
Warrior/Ranger/Sage

Problem dotyczy nie tylko site'u do którego idzie kompania FW, ale również na którym stoi i do którego mogłaby być zawrócona i site'ów, na których stoją inne jego kompanie, dla jakich już rozegrano/jeszcze nie rozegrano fazy M/H. Wystarczy aby jakaś postać stała w hero haven i.. liberum veto.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 11, 2004 0:01 
Warrior/Ranger/Sage

Alternatywna propozycja brzmi: odwracać o 180 st. kartę site, jeśli gracz, który korzysta z jego wersji hero nie jest w stanie zastąpić jej wersją minion a jest do tego zmuszony. Na zaznaczonym w ten sposób site nie możnaby nic zagrać. Odwrócenie o 180 st. oznacza, że karty już tapnięte będą leżeć przekręcone o 270 st. aby zaznaczyć, że mają być odrzucane do DP a nie wracane do LD. Co Wy na to? Co Gror na to?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]