Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 15:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 23, 2004 2:18 
Warrior/Ranger/Sage

Jeżeli czujesz się urażony/zaatakowany tym:
Cytuj:
Ponieważ temat The Hunt stał się, jak widzę, polem do tworzenia osobistych interpretacji tego, co ta karta symbolizuje (inne plany egzystencji, do których wstęp mają jedynie zaproszeni z osobami towarzyszącymi w postaci starych drozdów)

to przepraszam Cię |Highwayman|, nie mam wyczucia czasami kiedy żartuję, może na przyszłość będę wstawiać emotikony.
Teraz moge powiedzieć, że widzę jednak sens wałkowania tego tematu. Nie znam bowiem creatury, która miałaby globalne dla całej gry ograniczenia co do zagrywalności (Nameless Thing może zaatakować bez Doors of Night choć w mniejszym zakresie site'ów, regionów itp.) i to powoduje, że mam wątpliwości co do Twojej interpretacji "prevented from being in play". Bo jeśli idzie o "Unless eliminated" to może rzeczywiście wyjść w praniu, jeśli Alatar wywoła nieunikalną kreaturę, która została pokonana w nadziei/przekonaniu, że inna jej kopia jest w posiadaniu przeciwnika - jego ryzyko. Ale jeśli chodzi o jej unikalną manifestację, to nie sposób się pomylić, to widać od razu, chyba że gracze uprawiają dziecinadę i liczą na zagapienie się gracza prowadzącego Alatara.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 23, 2004 22:55 
Warrior/Ranger/Sage

w żaden sposób mnie nie uraziłeś ani nic podobnego tylko juz nie wiem o co dalej chodzi
sytuacje prevented from being in play mozna naprawde wyliczac dosc dlugo ale raczej sa one oczywiste dla wszystkich kiedy sie zdarza
kolejne przyklady to: kiedy jakis stworek zlapal jakas postac i uwiezil na jakims site'cie - jesli jego karta jest odkladana na bok razem z postacia to ta konkretna kopia jest w przypadku The Hunt prevented from being in play
albo
jak zlapie sie stworka na Elven Rope'a to też dla The Hunt'a bedzie prevented from being in play

wedlug mnie sa to takie wlasnie dosc oczywiste sytuacje

i jeszcze raz zapewniem ze w zaden sposub mnie nie uraziles i przepraszam jesli po moim ostatnim post'cie wyszlo ze tak sie czuje

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 24, 2004 2:52 
Warrior/Ranger/Sage

Pomijając wszelakie konwenanse: wciąż wyliczasz sytuacje, w których istnieje manifestacja unikalnej kreatury (nie smoka) a nie inne sytuacje, jakie mogłyby uczynić prewencję.
A takie różne fabularyzacje są do rzeczy, ale dopiero wtedy gdy się uzgodni jak się sprawy mają w mechanizmach gry. Skoro uznałeś, że w oczywisty sposób The Hunt działa tak to a nie inaczej, to zrozumiałe, że chciałeś je przedstawić jako uzupełnienie.
Ujmę to tak: to ja mam problem. Problem jest taki, że jeśli na karcie pisze coś, co na pierwszy rzut oka wygląda tak, że zabronione jest coś, co i tak jest zabronione na mocy wszystkich innych zasad, to zaczynam się zastanawiać, czy aby właśnie tylko o to chodzi, czy o coś więcej, co zmieniałoby sposób zagrywania danej karty. Gdyby na jakimś hipotetycznym major item pisało, że może być zagrany, chyba że jest "unplayable", to pewnie kto inny by powiedział: musi byc zagrany tam gdzie zagrywalne są major items i kropka. A ja bym się zastanawiał po kiego taki zapis, skoro i tak "w kwestiach nieokreślonych umową obowiązują przepisy kodeksu cywilnego" a tam jest powiedziane rzekomo to samo. Ta karta, ta umowa i te przepisy wszystkie wychodzą od tego samego ICE i ostatnie, co mi przychodzi do głowy, to to że się machnęli i walnęli dublujący się zapis. Ale może ich przeceniam, bo w przypadku kreatur z Dragons i Wizards przypisanych do wielokrotnego symbolu regionu tak było właśnie i zostało poprawione w MELE. Może jest i tak w przypadku The Hunt - dublujący się z ogólnymi przepisami zapis na karcie.

...albo chodzi o coś innego

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 25, 2004 0:01 
Warrior/Ranger/Sage

ok
pogadałem z ludzmi z zagranicy i otrzymałem taką odpowiedz:
"Unless eliminated or prevented from being in play" oznacza w zasadzie że chodzi o to że unikalny stworek nie może być zagrany gdy inna manifestacja tego stworka jest w grze;
'w zasadzie' oznacza 99% przypadków
ten pozaostawiony 1% to furtka dla zdażeń niw przewidzianych - takie które sie mogą czasem zdażyć podczas gry ale ni sposób o nich dyskutowac hipotetycznie

Cytuj:
uzasadnieniem tego dziwnego zapisu ktrego brakuje np na The Great Hunt jest to iż ICE nie wyrobił sobie stałych from tekstu na kartach i czesto pisał dokładnie to samo tylko innymi słowami i oczywiście to że bardzo często tekst kart jest mocno niejasny, dający możliwości wielu różnych interpretacji - skąd tyle errat i klaryfikacji

to jest luznie tlumaczenie z angielskiego tego co usłyszałem od obcokrajowców - głównie Szwedów, Amerykanów i Holendrów/Duńczyków

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 25, 2004 0:12 
Warrior/Ranger/Sage

Zakładając, że kreatura nie musi być przypisana do site'u/regionu/typu regionu kompanii Alatara, musi być on ranny lub Doors Of Night muszą być w grze aby wołać Morgul Rats ? To ten 1% ? Jeśli nie jest ranny to można je wtedy, przez Twilight uczynić "prevented from being in play" ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 25, 2004 0:39 
Warrior/Ranger/Sage

mozesz wybrać szczurki niezależnie od tego na jakim site'cie jest Alatar, czy jest ranny czy nie i czy jest doors of night czy nie
standardowe zasady zagrywalnosci kreaturek nie licza sie do The Hunt

ale np. jeśli na jakiejs kreaturce bedzie że "may only be played as a creature against hero companies" a Alatar ma ze sobą bande orków i troli - to nie mozna tego wołać
tak samo jesli kreaturka jest "may only be played as a creature agains overt companies" a Alatar jest sam lub z nie orkami/trolami to tez nie mozna tego zagrac

mozna natomiast polowac na detainment'y, choc jest to bardzo glupie bo detainment nie mozna zabic wiec i tak jak sie pokona nie dostanie sie punktuw

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 25, 2004 23:51 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):
mozesz wybrać szczurki niezależnie od tego na jakim site'cie jest Alatar, czy jest ranny czy nie i czy jest doors of night czy nie
standardowe zasady zagrywalnosci kreaturek nie licza sie do The Hunt

ale np. jeśli na jakiejs kreaturce bedzie że "may only be played as a creature against hero companies" a Alatar ma ze sobą bande orków i troli - to nie mozna tego wołać
tak samo jesli kreaturka jest "may only be played as a creature agains overt companies" a Alatar jest sam lub z nie orkami/trolami to tez nie mozna tego zagrac

A czym to się różni od "playable only if doors of night is in play"?

Cytuj:
mozna natomiast polowac na detainment'y, choc jest to bardzo glupie bo detainment nie mozna zabic wiec i tak jak sie pokona nie dostanie sie punktuw

Fallen Alatar może.

Mam taką propozycję interpretacji: kartą "the hunt" mozna zapolować na każdą kreaturę, która mogłaby być w danej chwili zagrana na drużynę Alatara w jakimkolwiek miejscu w Śródziemiu.

Co wy na to?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 26, 2004 0:03 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:

Ale kreatura pójdzie do discardpile i to może być efekt.

Cytuj:
Mam taką propozycję interpretacji: kartą "the hunt" mozna zapolować na każdą kreaturę, która mogłaby być w danej chwili zagrana na drużynę Alatara w jakimkolwiek miejscu w Śródziemiu.

Na Alatara, bez względu na to, co to za jedni w jego aktualnej kompanii.
Przypominam, że jest on jednoosobową kompanią na czas The Hunt.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 26, 2004 0:22 
Warrior/Ranger/Sage

ja uważam że The Hunt ma tak specyficzna i 'magiczna' nature że mozna zapolowac na calkiem dowolna kreaturke, nieważne co to za stworek i nie wazne gdzie jest Alatar podczas zagrywania The Hunt

wyjątkiem by były wyeliminowane kreaturki lub 'prevented from being in play' (co wyjaśniałem wyżaj jak native speakerzy i inni obcokrajowcy to interpretują)

Jaded napisał(a):
|Highwayman| napisał(a):

A czym to się różni od "playable only if doors of night is in play"?

jest to czysto logiczne zalozenie z mojej strony, że nie powinno sie zaburzac jako takiego porządku śródziemia; o ile Alatar nie jest upadły to nie powinien raczej polować na Landroval'a, Sons of Kings, Beorning Skin-changers czy Elves Upon Errantry (jedyne stworki jkakie znalazlem które są "playable only against minon / overt companies); a kiedy jest upadly i wspułpracuje z orkami i trollami to nie bedzie raczej polowal na Olog Warlords (jedyny stworek jakiego znalazlem co ma 'playable only against hero companies) - choc akurat jak juz jest skorumpowany to pewnie moze zabijac wszystkcih jak leci :P

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 26, 2004 4:09 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
ja uważam że The Hunt ma tak specyficzna i 'magiczna' nature że mozna zapolowac na calkiem dowolna kreaturke, nieważne co to za stworek i nie wazne gdzie jest Alatar podczas zagrywania The Hunt

Skąd te założenia, co do magicznej aury The Hunt? Że spells używać nie można? Spiryt- i shadow-magic można i sorcery , i rózdżkę magiczną rozstrzaskać też. Na obrazku nie widzę nic magicznego, może poza Higwayman'em :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 26, 2004 13:03 
Warrior/Ranger/Sage

założenia te wywodzą się bezposrednio z treści karty - gdyby chcieli zeby Alatar mugł polować tylko na kreaturki które w normalnych warunkach moga byc zagrane na jego site'cie to zawarli by to w tekscie karty, zawarli natomiast jedynie wzmianke o "eliminated creatures" i "creatures prevented from being in play..." (co już wyjasniłem co oznacza);
jeżeli chcieliby zaznaczyc ze kreaturka musi byc zagrywalana na karcie The Hunt widniał by zapis w tym stylu: "If playable and unless eliminated or prevented from being in play..."
Staff Ashunder nie jest czarem wiec nie widze probemu w zagraniu go, a az tak super specjalne to tez to nie jest - po prostu wali kijkiem tak mocno ze az sie łamie
jesli chodzi o magic cards to zwykly Alatar nie ma możliwosci używania magic cards a upadły może tylko po zagraniu odpowiednich kart - ale sytyacja z upadlym jest calkiem inna, znaczy sie jak jestes fallen to jestes fallen na calej lini i masz gdzies jakies honorowe zasady i wyciagasz czarna magie do walki

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 22:25 
Warrior/Ranger/Sage

Właśnie zakończyły się obrady Great Council of Kędzierzyn, jednym z omawianych punktów była karta "The Hunt". Gror przemówił i w krótkich słowach wyjaśnił co oznacza zapis "unless eliminated or prevented from being in play" (czapki z głów):
Chodzi o stworki, które zostały wyeliminowane lub nie zostały z jakichś powodów zagrane
Przykład: Hazard Player zagrywa Smauga na Irerock, ty rzucasz Twilight na Doors of Night przez co Smaug jest "prevented from being in play", a więc tak jakby nie został zagrany, a ty go nie widziałeś. W ten sposób ta karta zostaje "wyjęta" spod kryterium "revealed to you through the mechanism of the game".
Voila.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 23:50 
errr
ale tu nie chodzi o stworki które kiedyś były prevented from being in play (czyli skasowane w dowolny sposób) tylko o stworki które obecnie sa prevented from being in play

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 23:51 
Warrior/Ranger/Sage

Anonymous napisał(a):
errr
ale tu nie chodzi o stworki które kiedyś były prevented from being in play (czyli skasowane w dowolny sposób) tylko o stworki które obecnie sa prevented from being in play

to mój post, rozpędziłem się i zapomniałem zalogowac

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 29, 2004 13:16 
Warrior/Ranger/Sage

Anonymous napisał(a):
errr

A gdzie jest napisane, że teraz? Poza tym w ogóle co to ma niby znaczyć, że coś jest "w tej chwili prevented from being in play" :?: Jeśli taki byłby zamysł twórców to napisaliby po prostu not-playable.
Poza tym Hunt jest zagrywany w fazie organizacji. Jeśli miałoby chodzić o zagrywaloność w danym momencie :shock: odpadałyby wszystkie potworki zagrywalne wyłącznie na regiony (typy regionów).
To już totalnie by udupiało tą kartę, a i tak skorzystanie z niej nie należy do bułek z masłem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]