Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 19:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 26, 2004 1:55 
Konrad Klar napisał(a):
Cytuj:
według mnie mieszasz niepotrzebnie
nie moge sobie wyobrazic zadnej sytuacji w której pod kazdym z 3 leżacych na stole kopii Rhosgobel znajduje się kopia tych samych Deep-Mines'ów

o ile wykladanie dodatkowych kopii tego samego haven'u ma sens to w wypadku deep mines'uw nie widze sensu

Według mnie mieszam potrzebnie, to że ktoś nie widzi sensu określonego zagrania może ucieszyć jego przeciwnika, ale nie czyni tego zagrania nielegalnym.
W tym przypadku sens jest taki, że uzyskuje się dosyć szybko i łatwo dodatkowe punkty stage, co może być pożądane. Dodatkową korzyścią może być zagranie większej ilości special items i eventów zagrywalnych tylko w podziemiach, w jednej turze. Ostatnia korzyść jaka w tej chwili mi przychodzi mi na myśl to szybkie "przewinięcie decku" - za ruch do Deep Mines ciągnie się karty dla każdej kompanii, która tam i z tamtąd idzie (jeśli jest tam ktoś z mind min. 3 oczywiście), to też może być korzystne w niektórych sytuacjach.

otóż zupełnie nic nie zyskasz przez zagranie wiekszej ilosci kopi tego samego site'u, nawet jak zagrasz 3 Deep-mines'y pod wizardhaven'em to i tak stage dostaniesz tylko za 1 (bo to ten sam jeden site, tylko reprezentowany przez inne karty); drużyny wysyłane do tego samego site'u łączą się na początku fazy site'u wiec pozostawienie pozostałych kopii Deep Mines'uw jest tylko zasmiecaniem stoły gry; jako ze jest to ten sam site reprezentowany przez kilka kopii to wszystkie sie tapna jak tapniesz jeden; pozatym, sa tylko 2 mozliwosci poruszanie sie do Deep Mines'uw - albo z Wizardhaven'u powyżej (a jak wiemy jesli wysyłasz z site'u A X drużyn do site'u B, to sie wszyscy łączą w jedną i idą razem) albo z innego under-deep'u jesli zagrałeś wcześniej Gnawed Ways (które jest "cannot be duplicated on a given Deep Mines site")
reasumując, faktycznie mozna dla sciemy dla przeciwnika miec 3 kopie tego samego Deep Mines w grze - jedną dla drużyny idacej z wizardhavenu, jedną dla drużyny stojącej w Deep Mines'ach i jedna dla dróżyny idącej z podłączonego za pomocą Gnawed Ways innego under-deep'u - ale równie dobrze można powiedzic że dróżyny idą do site'u w grze, poza ściemą dla przeciwnikia pożytek z tego nie jest w żadnym stopniu większy niż gdybyś wyłożył tylko jedną kopie Deep Mines'ów

the end

PS
sprawdziłem twoje combo: Gates of morning+Stars+quiet lands+rebuild the town+mischief in a mean way
pada juz na drugim ogniwie - Stars nie zmienia rodzaju site'u tylko typ regionu

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 26, 2004 1:57 
Warrior/Ranger/Sage

chyba za długo ten post pisalem bo mnie aż wylogowało
post powyżej jest oczywiście muj

I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 26, 2004 2:21 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
sprawdziłem twoje combo: Gates of morning+Stars+quiet lands+rebuild the town+mischief in a mean way
pada juz na drugim ogniwie - Stars nie zmienia rodzaju site'u tylko typ regionu

Aż mnie zakręciło i ledwo się doczołgałem do segregatora, faktycznie, ślepota z mojej strony, ktoś by na to wpadł wcześniej. Na pocieszenie zostaje tylko Mount Gram, Moria i inne SH, bo do Geann a-Lisch rozumiem zastrzeżeń nie ma.

Cytuj:
otóż zupełnie nic nie zyskasz przez zagranie wiekszej ilosci kopi tego samego site'u, nawet jak zagrasz 3 Deep-mines'y pod wizardhaven'em to i tak stage dostaniesz tylko za 1 (bo to ten sam jeden site, tylko reprezentowany przez inne karty); drużyny wysyłane do tego samego site'u łączą się na początku fazy site'u wiec pozostawienie pozostałych kopii Deep Mines'uw jest tylko zasmiecaniem stoły gry; jako ze jest to ten sam site reprezentowany przez kilka kopii to wszystkie sie tapna jak tapniesz jeden; pozatym, sa tylko 2 mozliwosci poruszanie sie do Deep Mines'uw - albo z Wizardhaven'u powyżej (a jak wiemy jesli wysyłasz z site'u A X drużyn do site'u B, to sie wszyscy łączą w jedną i idą razem) albo z innego under-deep'u jesli zagrałeś wcześniej Gnawed Ways (które jest "cannot be duplicated on a given Deep Mines site")
reasumując, faktycznie mozna dla sciemy dla przeciwnika miec 3 kopie tego samego Deep Mines w grze - jedną dla drużyny idacej z wizardhavenu, jedną dla drużyny stojącej w Deep Mines'ach i jedna dla dróżyny idącej z podłączonego za pomocą Gnawed Ways innego under-deep'u - ale równie dobrze można powiedzic że dróżyny idą do site'u w grze, poza ściemą dla przeciwnikia pożytek z tego nie jest w żadnym stopniu większy niż gdybyś wyłożył tylko jedną kopie Deep Mines'ów

A jak to jest z zagraniem frakcji, przedmiotu w Haven, tapują się wszystkie kopie Haven, czy tylko ta, na której jest coś zagrane?
A jak masz kilka Rhosgobel, to stage points jest aplikowany tylko raz?
Dywagując o kilku kopiach Deep Mines i o efektach jednego resourca/hazardu zagranego na jedną kopię, ale z efektem na wszystkie pozostałe nie przypieprzam się tak dla sportu jedynie, tylko chce wesprzeć Twój pomysł wykorzystania połączenia utworzonego przez Gnawed Ways, do wysłania kompanii pod WizardHaven przeciwnika.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 26, 2004 4:35 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
Jeśli natomiast chodzi o znana juz na całym forum z casów poprzedniego turnieju zasady WH - "minion/hero resource cannont target a hero/minon resource or site" to jest ona zerratowana do "a minion/hero resource-event cannot target a hero/minon resource or site"

Cytuj:
Zgoda, zagalopowałem się. Automatyczne ataki na hero/minion site mogą być anulowane przez resources minion/hero i vice versa, bo one nie targetują site tylko atak. Vile Fumes zastępuje atak i targetuje site.
Pisałem oczywiście w kontekście BorderHold'u i ShadowHold'u.
Resource-event też resource, więc nikogo nie obrażając, nie wiem czy to uściślenie przepisów było takie konieczne (jakkolwiek jest OK).

Teraz popatrzyłem, co napisałem wczesniej i w sumie zagalopowałem się, tylko inaczej. Z tą erratą to Vile Fumes jednak na hero site przejdzie (resource, ale nie resource-event).

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 26, 2004 13:20 
Warrior/Ranger/Sage

normalne Haven'y (znaczy sie te które zrobił ICE a nie te które możmy sami zrobic za pomoca hidden haven'ów czy innych kart) po tapnięciu i odrzuceniu do saite'ów zużytych wracaja do location deck'u
i dzieki tej specjalnej własciwości tylko 1 kopia sie tapuje, tzn - jezeli masz drużynę na tapniętym haven'ie i druga druzyną która idzie do tego haven'u ale reprezentowanego przez inna hopie z location deck'u to ich wersja tego haven'u bedzie odtapowana
znane mi sa przypadki gdy ludzie prubowali odtapowywac haven przez taki manever:
stoia team na tapnietym havenie, team zostaje podzielony na 2 druzyny - wykladasz nowoa kopie tego havenu dla drugiej stojacej na nim druzyny (ta kopia jest juz odtapowana) i nastepnie laczysz druzyny z powrotem w jedna, odrzucajac ta tapnieta wersje haven'u
o ile wiem tto takie zagranie zostalo jednak zbanowane, ale bylo mozliwe

za kilka kopii fallen-Rhosgobel w grze nie dostajesz wiecej stage point'uw niz gdy tylko jedna kopia tego site'u jest w grze

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 26, 2004 20:41 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
normalne Haven'y (znaczy sie te które zrobił ICE a nie te które możmy sami zrobic za pomoca hidden haven'ów czy innych kart) po tapnięciu i odrzuceniu do saite'ów zużytych wracaja do location deck'u

To wiadomo. Moje pytanie było retoryczne. Jeżeli można użyć kilku kopii danej karty site'u Haven i tapnięcie jednej z nich nie pociąga za sobą tapnięcia pozostałych, to dlaczego w przypadku Deep Mines ma być inaczej?
Jako nie- Haven, tapnięte Deep Mines idzie do discardpile, tak jak w przypadku innych kart, tu też mają zastosowanie ogólne przepisy. Nie sugeruję, że ma być cokolwiek inaczej, wręcz przeciwnie, skoro nie jest to specjalnie zaznaczone, stosuje sie ogólne zasady. Jest jedno Deep Mines pod danym WizardHaven ale kilka jego kopii w grze, jeden FW Isengard, ale kilka jego kopii w grze dla jednego gracza być może. Tapuje się jedna kopia, nie tapują się z tego tytułu inne. Teraz ja pytam o co chodzi, jeżeli twierdzisz, że jest inaczej, na czym to opierasz?

Cytuj:
za kilka kopii fallen-Rhosgobel w grze nie dostajesz wiecej stage point'uw niz gdy tylko jedna kopia tego site'u jest w grze

To samo w przypaku innych, mogących się duplikować kart, dających stage points? Jeszcze raz, na jakiej podstawie?

P.S. Ponieważ mój Palantir z Recyclingu has been affected by Call Of Home, przez pewien czas mogę się nie udzielać na forum.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 26, 2004 23:00 
Warrior/Ranger/Sage

Panowie mozna sie zworcic do kfiadga z prosba o zalozenie wam podforum malego. Tak tylko dla was dwoch, wtedy bez przeszkod bedziecie mogli pisac swoje elaboraty, a przecieny uzytkownik forum (czytaj Chris :P) nie bedzie musial sie przez nie przebijac :P:P:P. W momencie kiedy dojdziecie do jakis wspolnych wnioskow, konkluzji, kompromisow czy jak to tam zwal wrzucacie krotkie info do zasad i juz :).
Szczkoda ze nie widzieliscie kiedys miny sziliana jak po kilku dniach wszedl na forum i tylko z rozpaczy zalamal rece: " I ja mam to wszystko czytac??? Nudzi sie im czy co ... "

:D:D:D

Serdecznie pozdrawiam (i daje tym samym znac iz zyje :P)

Nieutulony w zalu Chris (z powodu nieobecnosci na turniju ofkors i niemoznosci ponownie uzycie Gholodorsa przeciwko Grorowi :P)

Tytuł:
PostNapisane: So lis 27, 2004 15:22 
Warrior/Ranger/Sage

errata wprowadzajaca ograniczenie Deep-Mines do jedndego site'u pod danym wizardhavenem w efekcie spraiwia ze Deep-Mines staje się unique pod tym haven'em
co by uniemozliwialo zagranie innej karty deep-mines jako kopi jednej z isnitejacych juz w grze

haven'y maja swoje specjalne zasady co do tapowania i wracania do location deck'u zamiast do discard pile; deep-mines nie jest haven'em wiec zachowuje sie jak zwykly under-deep
haven nie moze pujsc do discard'u poniewaz jesli tak sie stanie pada cala koncepcja gry bez uzywania kart regionuw/mapki; z powoduw czystko roleplay'owych i logicznych tez nie mzoe pujsc do discard'u - to haven, jedno z niewielu miejsc spokoju i ciszy w srudziemiu, jedno z niewielu schronien jakie mozesz znalecz, jezli przez zagrania jednej karty tapujacej site bys go wyaliminowal to byloby to troche glupie

nadmienie tez ze jesli fallen wizard pujdzie do hero lub minion wersji swojego wizard haven'u i ja tapnie, i nastepnie wyjdzie to wtedy jak normalny site idzie on do discard'u i nie mozna juz pujsc do wersji wizardhaven'owej

natomiast jesli chodzi o duplikujace sie karty w grze - problem polega tylko na Rhosbobel i deep-mines i latwo go rozwiazac: nie dostajesz stag'uw za kazda kopie poniewaz to tak naprawde jest jeden site, muglbys nawet nie wykladac innych jego kopii do gry, robisz to tylko dla wygody; a poniewaz to ten sam site to nie mozesz sie spodziewac ze za kazda jego kopie w grze dostaniesz stage point'y

Tytuł:
PostNapisane: So lis 27, 2004 21:01 
Warrior/Ranger/Sage

Ja może krótko. Po erracie oczywiste jest, że nie można używać kilku na raz Deep Mines pod jednym Havenem.
Jestem też zdania, że kilka kart Rhosgobel daje stejdże tylko jednorazowo.

A teraz pożywka dla słabnących już adwersarzy:
Gdy stapuję Deep Mines i wrócę na powierzchnię (karta zostaje odrzucona) czy mogę w następnej turze pojechać znowu do Deep Mines?

:twisted:

Tytuł:
PostNapisane: So lis 27, 2004 23:00 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
A teraz pożywka dla słabnących już adwersarzy:
Gdy stapuję Deep Mines i wrócę na powierzchnię (karta zostaje odrzucona) czy mogę w następnej turze pojechać znowu do Deep Mines?

nie, nie mozesz:
jesli tapniesz Deep-Mines'y i wyjdziesz z nich na góre, to one poleca do discard'u, a ze pod danym wizardhaven'em moze byc tylko jeden site Deep-Mines'uw, to dopóki nie przewiniesz talii i zurzyte site'y nie wróca do location deck'u Deep-Mines'y pod tym konkretnym wizardhaven'em beda tapniete poniewaz pod danym wizardhaven'em moze byc tylko jeden site Deep-Mines'uw

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 18:12 
Wiedźma

Chris napisał(a):
Panowie mozna sie zworcic do kfiadga z prosba o zalozenie wam podforum malego. Tak tylko dla was dwoch, wtedy bez przeszkod bedziecie mogli pisac swoje elaboraty, a przecieny uzytkownik forum (czytaj Chris :P) nie bedzie musial sie przez nie przebijac :P:P:P.

hehehe, celnie ujęte, aaale niech panowie piszą!
już jesteśmy na google, więc jak kto kiedy bedzie miał problem z deepminesami to sobie wklepie w googla "deep-mines ile razy można schodzić" i od razu mu wyrzuci nasze forum ;);)
Chris napisał(a):
Nieutulony w zalu Chris (z powodu nieobecnosci na turniju ofkors i niemoznosci ponownie uzycie Gholodorsa przeciwko Grorowi :P)

Żałuj żałuj, bo z czarnych cieluści Mordoru doszły mnie wieści że teraz i Gror ma ów pana w zasobach ;) A w ogóle to jeszcze ciut czasu masz - może dasz rade przyjechać jednak? Daj rade daj!

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 18:41 
Warrior/Ranger/Sage

|Highwayman| napisał(a):

jesli tapniesz Deep-Mines'y i wyjdziesz z nich na góre, to one poleca do discard'u, a ze pod danym wizardhaven'em moze byc tylko jeden site Deep-Mines'uw, to dopóki nie przewiniesz talii i zurzyte site'y nie wróca do location deck'u Deep-Mines'y pod tym konkretnym wizardhaven'em beda tapniete poniewaz pod danym wizardhaven'em moze byc tylko jeden site Deep-Mines'uw

"Cannot be duplicated" dotyczy kart w grze, a więc w tym przypadku dwóch "DM" zagranych na raz.
Czy twoim zdaniem "Deep mines" to unique site?
Chodzi mi min. o taką (rzadką, ale możliwą) sytuację, że dwie przeciwne drużyny jadą do "DM" pod jednym Wizardhavenem. To będzie to samo "DM" czy nie?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 21:19 
Warrior/Ranger/Sage

powiedziałbym ze według mnie Deep Mines jest unique pod danym wizardhaven'em

a sytuacja o której mówisz nie ma szansy sie zdażyć bo żeby schdzić do Deep Mines'ów można tylko z protecded wizardhaven, a dany site moze być protected wizardhaven'em tylko jednego gracza
ale zakladajc juz maksymalnie wykrecona sytacje:
ktos ma na isengardzie Fortress of the Isen, 'założył" pod haven'em Deep Mines'y i ma tam drużynę; następnie jego przeciwnik zagrywa Keys to Orthanc i zmusza do zdiscardowania Fortress of the Isen i zagrywa je sam - jesliby dróżyna poprzedniego właściciela Isengardu nadal siedzi w Deep Mines'ch, a nowy właściciel wysyła na dół swoje ekipy to myśle że zejdą do już istniejących szybów kopalnianych; a nawet jak zaczna drążyć swoje własne to przecież ilośc gruntu pod Isengrdem jest ograniczona i predzej czy później te kopalnie sie połączą

teraz po tym długim i niemalże irracjonalnym przykładzie prosta odpowiedź: to bedzie site tych samych Deep Mines'ów

jeszcze naszła mnie taka myśl: czy na pewno, jesli ja zagram gnawed ways na swoje Deep Mines to moi przeciwnicy mogą z tego połączenia korzystać?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 22:07 
Warrior/Ranger/Sage

Nie, bo używa swojej karty sajtu na którą nie jest zagrana "gnawed ways" ?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 23:52 
Warrior/Ranger/Sage

ok, dzieki

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]