Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 13:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt wrz 02, 2016 11:57 
Warrior/Ranger

Powinienem przyjechać sb-nd. W turnieju (raczej) wezmę udział, jak tylko przypomnę sobie zasady :P

PostNapisane: Pt wrz 02, 2016 12:10 
Warrior/Ranger/Sage

pokrzyw napisał(a):
Powinienem przyjechać sb-nd. W turnieju (raczej) wezmę udział, jak tylko przypomnę sobie zasady :P

W tym roku będą proste.
Z uwagi na liczbę uczestników, spośród nich losujemy tych (tego?), którzy dostają BYEa, a reszta wskakuje na podium.

PostNapisane: Pt wrz 02, 2016 20:29 
Warrior/Ranger/Sage

Wojtek napisał(a):
(...)Z uwagi na liczbę uczestników(...).

Ja uważam że tytuł wątku wprowadza w błąd. Zamiast coś tam coś tam Turniej MECCG - powinno być "n-ty Goszyckon" i małym druczkiem dodane: aha, i będą jeszcze jacyś dziwacy z kartami do ME CCG

PostNapisane: So wrz 03, 2016 0:39 
Dwarf

W sumie masz rację.
I bodajże 8 Goszycki - ale głowy nie dam.

PostNapisane: N wrz 04, 2016 9:30 
Ranger/Sage

Bede turniejowo.

PostNapisane: N wrz 04, 2016 16:46 
Scout

Turniejowo +1 (jak nic nie wyskoczy...)

PostNapisane: Pn wrz 05, 2016 21:31 
Warrior/Ranger/Sage

+1 turniejowo :-)

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

PostNapisane: Wt wrz 06, 2016 0:55 
Warrior/Ranger/Sage

Taka sprawa jest, tym razem na poważnie :shock:

Otóż rozważam przywiezienie ze sobą mojego starszego juniora o roboczym nicku forumowym "Keruj" i imieniu, z tego co pamiętam, Jurek.
Keruj ma skończone 11 lat, byłby więc potencjalnie najmłodszym uczestnikiem tej imprezy. Uczestniczyłby pozaturniejowo (organizatora prosiłbym o rozważenie ulgowej wejściówki - Keruj wprawdzie jest fanem spaghetti, ale za to nie konsumuje piwa, a przynajmniej ja nic o tym nie wiem. Ulgowa wejściówka przysługiwałaby wyłącznie za okazaniem ważnej legitymacji szkolnej).

Piszę "uczestniczyłby" bo pomysł wymaga jeszcze akceptacji czynnika nadzorczego (czytaj - mojej żonki) oraz - co równie ważne - jest uzależniony od Waszego zdania na ten temat.
Może najpierw dlaczego w ogóle chciałbym go zabrać:
1) Jurek lubi grać w planszówki. Naprawdę lubi. W domu sporo gramy, ale to sporo oznacza w praktyce (szkoła, praca) 2, góra 3 partie w gierki w tygodniu. Taki wyjazd kiedy mógłby pograć w piątek i w sobotę prawie bez limitu - byłby dla niego dużą frajdą.
2) W domu mamy i gramy głównie w gry z ogólnie pojętego "euro" - Puerto Rico, Steam, Wysokie Napięcie, Le Havre (ale także np. Innowacje czy Munchkin)
3) Spotkanie z Wami pozwoliłoby mu zapoznać się z wieloma grami których jeszcze nie widział - w tym z oryginalnymi czy nowymi tytułami których nie bardzo jest gdzie indziej zobaczyć
4) Junior ogarnia zasady nawet bardziej skomplikowanych tytułów - grał w Pana Lodowego Ogrodu, w Nową Erę, w gry Felda (Zamki Burgundii, Badacze Głębin), dobrze też sobie radzi z CCG - na przykładzie Veto. Mam na myśli to że nie tylko rozumie zasady, ale jest w stanie kombinować szukając najlepszego wyboru. Pewnym problemem może być bariera językowa i bardziej rozbudowane teksty po angielsku na planszach graczy, kartach itp. Generalnie z angielskim jest raczej na bakier.

To gdzie jest haczyk - albo - dlaczego w ogóle pytam się Was o zdanie?

Otóż - jeśli miałbym zabrać Jurka to miałbym do Was prośbę abyśmy (tak, ja też) unikali wulgaryzmów. Nie chciałbym po prostu aby Jurek co chwila (a nawet nie co dwie chwile) słyszał jak to k..... komuś te je..... karty podeszły tak że ja go k.... pier....... :twisted:

Z drugiej strony - w pełni rozumiem że dla części (większości? może dla wszystkich?) z nas takie spotkanie jest odskocznią od codziennego kieratu, gdzie w miłym gronie starych kumpli możemy sobie posiedzieć nad planszą czy kartami i wrzucić na luzik. I nikomu wulgaryzmy nie przeszkadzają. Ja tak przynajmniej mam.

Stąd też szczerze postawione pytanie, kierowane zarówno do uczestników turniejowych jak i nieturniejowych:
- czy zaakceptujecie obecność de facto dziecka (ok, nastolatka :) ) a co za tym idzie pewne ograniczenia z tego wynikające?
- czy też nie po to zjeżdżamy się z różnych końców kraju aby nie można było się czuć swobodnie i jeśli sytuacja to usprawiedliwia (np trzeci z rzędu uwalony test na korupcję) - zakląć na czym Śródziemie stoi, niech przeciwnik sobie nie myśli że mu to ujdzie płazem.

Jeżeli komentarze do pomysłu przywleczenia juniora będą nieprzychylne, to nikomu nie dzieje się krzywda - Keruj zostaje w domu, ja przyjeżdzam.

Może jeszcze tylko dodam że obecność juniora nie powodowałaby jakichś ograniczeń co do konsumpcji alkoholu. Niezależnie od tego jak to zabrzmi - nasze dzieci są przyzwyczajone do widoku rodziców i znajomych popijających piwko czy winko podczas mocnej rozkminy nad planszą. Tu też jednak zachowujemy granicę - raczej nie upijamy się w trupa przy dzieciach 8)

PostNapisane: Wt wrz 06, 2016 7:19 
Pan na Rhosgobel

Zboku, jak Anduina przeżyła już dwa turnieje (ze wszystkimi ich aspektami), to i Twój syn jakoś to ogarnie wewnętrznie (mam nadzieję). A wzbogacenie słownictwa o nowe (czasami nieznane młodym) zwroty, okazuje się ponoć bardzo przydatne w środowisku szkolnym! :D

Poza tym, zapytaj syna - na pewno się ze mną zgodzi - 11 lat to już nie jest dziecko, to NASTOLATEK! :P

PostNapisane: Wt wrz 06, 2016 9:09 
Dwarf

Ja ostatnio 6latkę rozważałem zabrać - przegrało jedynie 4 dniowe odludzie praktycznie w zamknięciu (sala).
Bierz syna i się nie przejmuj. Co do wejściówki to coś pomyślimy. Co do wulgaryzmów to nie sądzę, że są mu obce. To że w domu nie używa, to nie wiesz jak w szkole, a tam potrafi być ogień - zresztą tego nie unikniesz, tak samo, że po kryjomu będzie oglądał xxx. Doskonale rozumiem troska rodzicielską. Zresztą jak się siedzi nad grą to się średnio słucha co przy innym stoliku mówią, chyba, że wypowiedziane słowa "k.... j... te p... karty..." są w stylu okrzyku króla dżungli. Co do piwa to się w końcu przekonasz tatuś czy pije czy nie - " ja mam już w końcu 11 lat" - posłuchaj jak to poważnie brzmi :P.
Ostatecznie tak jak Radek napisał - Anduina przeżyła to i Jurek da rade.

PostNapisane: Wt wrz 06, 2016 9:34 
Warrior/Ranger/Sage

@Efgard: - wypowiedział się ten którego nie będzie :) Na turniej się z córą szybciutko zapisuj, a nie o wzbogaceniu słownictwa dywaguj :idea:

@Thorin: - co do tego że junior przekleństwa zna i że w szkole/wśród rówieśników/na wakacyjnych wyjazdach ich używa lub przynajmniej słyszy to nie mam wątpliwości, wiadomo jak jest. Bardziej chodziło mi o to aby przy stoliku przy którym Jurek będzie w coś pogrywał ludzie się odzywali raczej "o ty cwana bestio" niż " o ty ch... je....ny" :o

PostNapisane: Wt wrz 06, 2016 9:44 
Pan Otwieracz

Nam dzieciaki nie przeszkadzają, ale troszkę bardziej lubimy grać z dorosłymi (choć z twojego opisu wynika, że Keruj ogarnia na odpowiednim poziomie :) ).

Niestety jako etatowy cham muszę ostrzec, że ja swojego języka nie kontroluję i trzeba będzie mi pewnie zwrócić kilka razy uwagę, to może w końcu się kurw@ opamiętam. Z drugiej strony może mieć to walor edukacyjny, kiedy syn zobaczy jak strofujesz ludzi za przekleństwa, albo skojarzą się mu one z niemytymi, wstawionymi burakami.

PostNapisane: Wt wrz 06, 2016 10:14 
Dwarf

" o ty ch... je....ny" - aż tak źle nie ma - jak już to bardziej spedalone teksty lecą
a donmakaron będzie sam grał w koncie i już po problemie :P, coś tam będzie sam do siebie, ale to nikt na to nie będzie zwracał uwagi:P

tak na poważnie - nie powinieneś się wg mnie obawiać, a jak dobrze pójdzie, co wszystkim życzę, za parę lat będzie po prostu stolik zajęty przez dzieciaki

PostNapisane: Wt wrz 06, 2016 13:17 
Warrior/Ranger/Sage

donmakaron napisał(a):
albo skojarzą się mu one z niemytymi, wstawionymi burakami.

... z którymi tak fajnie się grało w planszówki. I trach po walorze edukacyjnym. :D

PostNapisane: Wt wrz 06, 2016 16:13 
Warrior/Ranger/Sage

Zboku, bierz chłopaka ze sobą!!! Ja generalnie jestem za tym, aby edukować nasze pociechy w sferze szeroko rozumianej rozrywki planszowo-karcianej.
Poza tym, będzie to motywator do trochę lepszego zachowania... ;-)

O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]