Z fałszywą skromnością i zażenowaniem, w jakie wprawiło mnie takie wezwanie do odpowiedzi, wyrażam swoje zdanie.
Foolish Words napisał(a):
Any riddling roll, offering attempt, or influence attempt by the target character is modified by -4. If placed on-guard, it may be revealed and played when a character in the company declares a riddling, offering, or influence attempt. During the organization phase, a character with this card may tap to attempt to remove it. Make a roll (or draw a #): if this result is greater than 7, discard this card. Cannot be duplicated.
Searching Eye (z Lidless Eye) napisał(a):
Cancel and discard any card requiring scout skill before it is resolved or cancel any ongoing effect of a card that required scout skill to play. If this card is played as an on-guard card, it can be revealed during the opponent's site phase to cancel and discard a card requiring scout skill before it is resolved.
Podkreślenia moje, dalsze też.
Zacznę od Searching Eye, które uważam za wykładnię dla Foolish Words (mogłoby być i odwrotnie, ale w przypadku Searching Eye pewne rzeczy widać wyraźniej). Jeśli kto uważa, że nie ma analogii między podkreślonymi fragmentami, niech da znać, bez baczenia na to, jaką zgrabną teorię miałby rozwalić.
Gdyby podkreślony fragment Searching Eye nie zmieniał zarówno timingu odkrywanej karty on-guard (normalnie odkryta karta on-guard deklaruje się i rozwiązuje
przed akcją, w odpowiedzi na którą została odkryta),
jak i nie miał priorytetu nad zasadą
Cytuj:
Rules Erratum: An on-guard card may only be revealed if it could have also been
played during the movement/hazard phase. This means all targets of the card must
have existed during the movement/hazard phase in order for the card to be revealed.
karta ta nie byłaby w stanie działać w site phase. Ani nie miałaby targetu (Coancelment nie byłby jeszcze zadeklarowany na rozwiązaniu i nawet na deklaracji Searching Eye), ani nie byłby on prawidłowym targetem (cokolwiek zadeklarowane w site phase nie istniało w M/H phase).
Aby działać, karta Searching Eye musi być zadeklarowana w odpowiedzi na Coancelment, czyli wtedy gdy zostaje odkryta.
A wymóg istnienia targetu w M/H phase musi być zignorowany.
Foolish Words, na mocy analogicznego zapisu, jest również deklarowany w odpowiedzi na akcję, która pozwoliła go odkryć i też jego target nie musi być czymś, co istniało w M/H phase.
Konsekwencją tej zmiany jest również niemożność usunięcia tak zagranego Foolish Words przez np. Marvels Told w tym samym łańcuchu efektów, t.j. zanim nastąpi influence attempt. Foolish Words nie rozwiązał się wcześniej, na tym etapie nie jest w grze, jest zaledwie zadeklarowany.
Foolish Words jest, na skutek tej zmiany, mocniejszy pod każdym względem.
Cytuj:
W trakcie site phase chcę przekonać frakcję postacią A i zagrywam VoM/MT**, żeby zdjąć Foolish Words. W tym momencie przeciwnik odkrywa on-guard, którym jest kolejna kopia Foolish Words. I pojawia się pytanie czy jest to możliwe.
W tym momencie ja się pogubiłem.
Jaki był stan i kiedy dokładnie przeciwnik usiłował zagrać/odsłonić Marvels Told?
Jeśli VoM/MT było zagrywane na wcześniejszą kopię Foolish Words, ale w odpowiedzi na zadeklarowanie wpływania na frakcję, nie miał prawa - Foolish Words nie może się duplikować na danej postaci.
Jeśli VoM/MT było zagrane we wcześniejszym łańcuchu a Foolish Words on-guard odkryty/zadeklarowany w odpowiedzi na influence attempt, wszystko odbylo się prawidłowo.
P.S.
Fragment Searching Eye "cancel any ongoing effect of a card that required scout skill to play" nie jest objęty klauzulą "If this card is played as an on-guard card..." i ten efekt, jeśli zastosowany w fazie site, działa zgodnie z timingiem i ograniczeniami standardowymi dla kart on-guard.