Ja tez wczoraj bylem na HFR w kinie Helios.
Co do filmu mnie się podobał, był lepszy nie 2 część, własnie sceny z Thorinem według mnie były ciekawie zrobione i ładnie pokazywały szaleństwo i Dragon Sickness

Sceny batalistyczne bardzo fajnie zrobione - już nie mogę się doczekać na Extended edition [jak ktoś nie oglądał poprzednich części w wersji extended niech obejrzy bo wtedy naprawdę te filmy staja sie spójne i bardziej sensowne ], wracając do "Bitwy 5 Armii " krasnoludzki mur tarcz bardzo fajna scena

, wejście do Dol Guldur Galadrieli ehh uwielbiam Cate Blanchett, na pewno wybiorę się jeszcze raz.
Jedyne co mnie raziło to niestety Legolas i sceny z jego udziałem, ale i tam można pozytywu się doszukać bo w końcu po 5 filmach brakło mu strzał w kołczanie

[już nawet postać Tauriel mi nie przeszkadzała] , ale chłopak dostał questa na koniec wiec widać jakiś cel jego postaci był

Generalnie uważam ze ilość hateu jaka krąży w sieci jest przesadzona, bo jest to film na podstawie książki dla dzieci. Poza tym jest to mimo wszystko film na podstawie powieści, no common ze tak powiem. Jest rozmach, jest akcja, jest dramat, jak rzadko mi się zdarza tak wzruszyłem się na tym filmie. Ja się ciesze ze wogule zrobiono te filmy, może za bardzo komercyjnie [ale takie mamy posrane czasy], może za bardzo odbiegli od fabuły, ale jest

A jak ktoś mimo wszystko dalej smęci i narzeka ze tego nie było, ze tamto zmieniono to niech popatrzy na to z tej strony to co się dzieje w Hobbicie wiemy bo Bilbo napisał powieść. Ale jak wyglądała rzeczywista podróż i wszystkie zdarzenie w niej to już inna bajka, może własnie dokładnie tak jak przedstwil ja Peter Jackson

I taki mały offtop, może doczekamy sie jeszcze ekranizacji Silmarillionu ale osobiście chciałbym aby HBO zrobiło z tej ksiazki serial