Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 9:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 02, 2004 9:30 
Pan na Rhosgobel

Żadną nowością będzie, jeżeli powiem, że jednym z istotnych elementów wpływających na niesamowitość Naszej karcianki są ilustracje na kartach :P

Każdy z dodatków ma swój niepowtarzalny klimat ilustracji.
Moim zdaniem rewelacyjne są obrazki z Dark Minions oraz (w zupełnie innym klimacie) z Lidless Eye.
Dlatego mimo, że nie zbieram kart z tych edycji, to żal mi się pozbywać każdej karty - właśnie ze względu na ich ilustracje :cry:
Daleko nie szukając - Faces of the Dead z DM - mniodzio! Niestety od kilku dni nowym właścicielem jest Asgaroth :(

Gdybym jednak miał wybierać kartę, której ilustracja najbardziej na mnie "oddziałowuje" :wink: to byłby to niewątpliwie Strormcrow z The Dragons.

Czy ktoś z Was był w zeszłym roku w Gdańsku na wystawie obrazów malarzy,rysowników (m.in. dobrze nam znanego Tada Nashmita) inspirowanych twórczością Tolkiena?!
Widziałem kilka fotek na stronie internetowej. Chyba ta wystawa była super! Większość obrazów to ilustracje na naszych kartach :)
Nie wyłączając 2 metrowej wielkości obrazu tego najważniejszego Jedynego (z karty The One Ring - to informacja dla tych, którzy tej karty nie mają :wink: )

A jakie są wasze typy na najlepszą ilustrację na kartach METW?!

Pzdr.
Efgard
P.S. Sorry za spam. ale znowu się nie zalogowałem :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 02, 2004 10:35 
Flame of Udűn

Faktycznie, Stormcrow i Faces of the Dead to jedne z najładniejszych kart...
Ale oprócz tego ja typuję jeszcze wszystkie rysunki Liz Danforth(no może oprócz Elves of Lindon i Wood-elves). Weźmy np. Nazgule z TW albo smoki z TD (jeśli można tak powiedzieć, to Itangast jest prześliczny :D), albo fantastycznie wykonaną Morię z Lidless Eye.

Do tego dochodzi jeszcze Jon Foster(Magic Ring of Fury, Orders from Lugburz, Fled Into Darkness, Long Grievous Siege i wiele innych...) no i oczywiście Ted Nasmith (genialne tła i budowle, ale wg mnie kiepskie postacie) i John Howe z całą masą świetnych rysunków(no w końcu zatrudnili go przy "Lord of the Rings :D:D).

Tak właściwie to ciężko jest wytypować tą jedną jedyną...

A i jeszcze jedno... jeszcze raz dzięki Radek :) I wcale nie uważam, że jesteś "sztywny" :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 02, 2004 10:52 
Pan na Rhosgobel

>Jon Foster(Magic Ring of Fury, Orders from Lugburz, Fled Into Darkness, >Long Grievous Siege i wiele innych...) no i oczywiście Ted Nasmith >genialne tła i budowle, ale wg mnie kiepskie postacie) i John Howe z całą >masą świetnych rysunków(no w końcu zatrudnili go przy "Lord of the >Rings ).

Myślę, że wszyscy jesteśmy smakoszami i koneserami twórczości Tolkiena, ale może nie wszyscy wiedzą, że obrazy o których mowa, były podstawą przy opracowywaniu scenografii filmu Władca Pierścieni Petera Jacksona (np. porównajcie Minas Tirith) :D

>Tak właściwie to ciężko jest wytypować tą jedną jedyną...

Myślę, że za to łatwo wytypować ten jeden jedyny ... my precious. glum, glum ... :D :D

>I wcale nie uważam, że jesteś "sztywny"

Ja! Nie sztywny?! Też mi pomysł! To dlaczego przyjaciele nazywają mnie Żniwiarz Smutku :shock: :D :D

Pozdro
Efgard

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 02, 2004 11:59 
Wiedźma

Efgard napisał(a):
Ja! Nie sztywny?! Też mi pomysł! To dlaczego przyjaciele nazywają mnie Żniwiarz Smutku :shock: :D :D

:D :D :D o rany, zaczyna sie robić zabawnie!! :) :)

Faktycznie ilustracje na kartach które ukazały się w dodatkach po The Wizards wydają się bardziej dojrzałe, szczegółowe i w ogóle jakieś takie może troche bardziej mroczne (czyżby to to właśnie podobało się w nich nam najbardziej? ;) ) Ale i od tych są oczywiście wyjątki, jak np. Orc Liquor czy Orc-draughts.

A oto moje faworyty:
- The Witch-king (jako Ringwraith)
- Hoarmurath the Ringwraith
- Veils Flung Away
- The Moon is Dead
- a nawet Ghouls z LE :)

Generalnie to fajnie jest porównać sobie Pelargir z METW i z MELE, i można poniekąd zrozumiec o co mi chodzi :)

Pozdrawiam was sztywni i gibcy ;)))
kfiadeG

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 02, 2004 19:12 
Scout

Drodzy MEccg-owcy. POwiem Wam w sekrecie, że jedną z najładniejszych kart jest Govern the Storms z White Hand. Po prostu poezja. Ogólnie White hand ma parę fajnych obrazków : A merrier world, The White Hand, wszyscy upadli czarodzieje. Ale jak się zorientowałem, ten dodatek nie cieszy się popularnością wśród szacownych forumowiczów. Shame on you!!! :-) Strzałka

PostNapisane: Wt kwi 06, 2004 23:10 
Scout

Świat Tolkiena - Wystawa

http://tolkien.wp.pl/artysci.html

niestety za daleko jak dla mnie...w Gdańsku... :(

kto moze to niech sie spieszy bo tylko do 18go kwietnia to trwa

Cytuj:
Na wystawie zaprezentowane będą obrazy ponad 40 artystów, których zafascynował niezwykły świat stworzony przez J.R.R. Tolkiena. Twórcy pochodzą z wielu krajów Europy, Stanów Zjednoczonych, Kanady oraz Afryki Południowej. Ekspozycja gromadzi ponad 150 prac malarskich, graficznych oraz rzeźb.
Zgromadzona przez Arteventi kolekcja jest największym na świecie zbiorem prac inspirowanych powieściami Tolkiena. Ich autorzy należą do najbardziej interesujących ilustratorów "Władcy Pierścieni", znanym szerokim rzeszom miłośników tego tematu na całym świecie.

Artyści m.in. :
Angus McBride
Donato Giancola
Angelo Montanini
Elizabeth Danforth
April Lee

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]