Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 11:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 31, 2013 16:46 
Master of the Art

Panowie Wam to dobrze... też bym chciał sobie obejrzeć Hobbita... Film już ponad miesiąc w kinach a ja cholera jeszcze nie miałem czasu i jak na razie się nie zanosi. Eh... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 01, 2013 10:36 
Scout/Sage

Nie wiem jak Wam ale mi film się kompletnie nie podobał, wyszedłem z kina zawiedziony :/ Podczas oglądania ciągle miałem wrażenie, że to już gdzieś było, wszystkie fajne triki były poprzednio wykorzystane w dobrej ekranizacji Władcy Pierścieni. Godzinny początek w domu Bilba, fatalne przedstawienie spotkania z trollami, przeobrzydliwe postacie goblinów, ciągłe walki i hollywoodzka akcja. Na dodatek ten Radagast... wygląda jak kloszard jeżdżący na sankach :/ i jeszcze obsrany przez ptaki. Tragedia! :(

Tytuł:
PostNapisane: N mar 03, 2013 11:50 
Warrior/Ranger/Sage

No to moje trzy gorsze odnośnie Hobbita.

Na wstępie przypomnę, że Władca fabularnie wypadł dla mnie słabo.

Co do Hobbita. Wizualnie podobał mi się bardzo (Władca też). Zmiany fabuły też odebrałem pozytywnie jako dopełnienia książki (tutaj Drużyna Pierscienie też błyszczała). Świetnie wpleciony wątek łączacy z Władcą i tu dobrze, że ten sam reżyser i konwencja.

Radagast. wiedziałem z opisów, że przypomina kloszarda, więc byłem nastawiony anty, ale po oglądnięciu przyznaję, że było OK. Faktycznie został przedstawiony jako dziwak i odludek. Dzieki czemu kazdy z trzech czarodziejów jest zupełnie inny.

Azog. Fabularnie nie przeszkadza mi zmiana, ale sam jego widok, który mi jakoś wizualnie nie pasuje do reszty orków/goblinów.

Krasnoludy. Na zdjeciach promujacych nie podobali mi się, natomiast w filmie już tak. 13 klonów Gimiliego było by do dupy. Patrzcie jak wyglądają krasnludy w naradzie u Elronda we Władcy.

Holywódzkie sceny. Było ich trochę, ale raziły mnie mniej niż wyczyny Legolasa, więc dałem radę. Trochę Indiany Jonesa w Mieście Goblinów.

W drugiej części mam nadzieję na wiele akcji w Mrocznej Puszczy i akcję pod Dol Guldur. Fajnie by było gdyby gdzieś w tle pojawił się Legolas.
Ciekawe kto zabije Smauga w filmie? Bilbo? :D

Tytuł:
PostNapisane: N mar 03, 2013 20:40 
Warrior/Ranger/Sage

Legolas się pojawi, wyciekł screenshot z Bardem

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 04, 2013 9:43 
Warrior/Ranger/Sage

Jaded napisał(a):
Legolas się pojawi, wyciekł screenshot z Bardem

Ćwiczenia w strzelaniu z łuku? :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 12, 2013 14:10 
Dwarf

Hobbit cz2

http://www.youtube.com/watch?v=EapiUnlPrWU

Tytuł:
PostNapisane: So cze 15, 2013 0:06 
Shadow of the East

Trochę mnie niepokoi wprowadzenie nowej postaci. Nie do końca rozumiem zamysł tego rozwiązania, ale nawet w ogóle. Btw co warto zaznaczyć, na trzecią część nie będziemy musieli czekać do grudnia 2014, film będzie w kinach latem 2014 :)

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 15, 2013 0:38 
Dwarf

i tak jakoś nie czekam wyjątkowo na trylogie - koleś za bardzo zmienił fabułę i wydarzenia jak dla mnie - po prostu ten film jest dla mnie zwykłym filmem fantazy / przygodowym i tak go zacząłem traktować od jakiegoś czasu

PostNapisane: Wt sty 14, 2014 9:54 
Pan na Rhosgobel

Oglądaliście już drugą odsłonę filmu Hobbit? Ja byłem tym razem na wersji 3D i film podobał mi się bardziej niż pierwsza część. Dużo się dzieje na ekranie i nie wieje nudą. Mam jedynie odczucie, że trochę zbyt szybko jak na mój gust drużyna przeszła przez Mroczną Puszczę, ale to tylko subiektywne odczucie. :)

Co do 3D. To chciałem sprawdzić, czy jest duża różnica między 2D i czy warto.
Według mnie nie warto. I to ciągłe poprawianie okularów na nosie ... :?

PostNapisane: Wt sty 14, 2014 10:43 
Shadow of the East

Byłem, oglądałem, film jako film mi się podobał. Natomiast dwie rzeczy strasznie mnie odrzuciły od tego filmu - relacja między tą elfką a Filim. Nie wiem jak ktoś mógł wpaść na taki pomysł, od czapy. Druga rzecz to kompletnie przerysowana scena walki w trakcie spływu beczkowego. To co te elfy wyprawiały to jakiś Matrix do kwadratu albo Przyczajony Tygrys, Ukryty Smok. Przypomniało mi to już pastisz kina akcji.

Natomiast oprócz tych dwóch rzeczy to nie będę na film specjalnie narzekał, oglądało mi się go przyjemnie. Może tylko Beorn wyszedł trochę inaczej niż sobie wyobrażałem. Chciałbym też zobaczyć scenę przekazania Gandalfowi mapy oraz pierścienie przez Thraina (może to będzie wejście do 3 części filmu).

Przy okazji odwołuję to co powiedziałem o dacie premiery zakończenia. Były gdzieś informacje o lecie 2014, ale jednak to będzie grudzień w końcu.

WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.

PostNapisane: Wt sty 14, 2014 10:48 
Warrior/Ranger

Ja byłem i jestem zadowolony. Film fajny i faktycznie ciągle się coś dzieje. Jedynie co mnie strasznie wku... to że trzeba czekać kolejny rok na zakończenie - bardzo nie lubię czekać na zakończenie.

Bardzo spodobał mi się Smaug:) Fajnie zrobiony i robi wrażenie. Całkiem inaczej wyobrażałem sobie za to Barda i "jego" czarną strzałę - nie wpadłbym na pomysł że może to być "bolt thrower".

Co do walk elfów, to mam takie samo odczucie co Muad, zlekka przegieli (chcieli chyba nawiązać do walk Legolasa z Władcy, a jako że Lego jest młodszy to musiał więcej wygibasąw pokazać).

Motyw z Kilim to faktycznie jakieś nieporozumienie, jaki krasnolud mógłby się zainteresować elfem :D.

PostNapisane: Wt sty 14, 2014 11:58 
Pan na Rhosgobel

No tak, ale żeby szerokiej publice się podobało (o to chodzi wytwórni i Panu reżyserzu) to musi być love!!! :D
A kto tam niby miał się w kim zakochać?! Cieszcie się, że w dobie gender to nie była miłość wewnątrz drużyny podążającej do Samotnej Góry!!! :twisted:

PostNapisane: Wt sty 14, 2014 14:07 
Warrior/Ranger/Sage

U mnie generalnie wskazanie pozytywne, a końcówka (owszem, dłuuuuuuga końcówka) czyli Smaug Wspaniały - podobała mi się na tyle że nie zwracałem na tą długość uwagi.

NIe podobały mi się za to:

- elfy przedstawione jako bezlitosne maszyny do zabijania. W zasadzie na ewentualne (patrz poniżej) pytanie juniora czym różnią się elfy od orków to po tym filmie odpowiedź powinna być : "oprócz tego że są znacznie przystojniejsze i bez porównania sprawniejsze w masakrowaniu przeciwnika - niczym"

- krasnoludy przestawione jako banda wioskowych głupków, których co i rusz trzeba wyciągać z opresji bo sami sobie nie poradzą

No i trochę z innej beczki:
Hobbit był - przynajmniej tak pamiętam - książką napisaną dla dzieci (czy przypadkiem nie dla Tolkiena Juniora?). Interesował też dorosłych ale mógł być przeczytany dzieciom, przynajmniej od pewnego wieku.
Film Jacksona dla dzieci nie jest zdecydowanie. Ucinane głowy, podżynane gardła, orki przyszpilane hurtowo strzałą do drzewa - no zabrakło chyba tylko rozrywania końmi i wbijania na pal, ale od czego trzecia część. Nie wiem jak inne dzieci, ale mój 9-latek po takim filmie długo nie mógłby zasnąć. A książkę chłonie jak gąbka.

PostNapisane: Cz sty 16, 2014 17:12 
Warrior/Ranger/Sage

Ta część już nie przynudzała jak poprzednia. Film bardziej w stylistyce LOTR niż Hobbita. Nie do końca rozumiem, czemu skrócili wątki z książki, a dodali zmyślone. Co do stylu walki elfów akurat uważam, że tak właśnie powinien walczyć ktoś, kto jest setki lat młody :) Nie dowierzałem, że puszczą film na wakacje i nie jestem jakoś szczególnie zaskoczony zmianą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]