Helloł,
Przeglądając zasady i karty, natrafiam na różne przypadki które przynajmniej dla mnie, świeżynki, są wątpliwe. Dla Was zapewne to są, po 10 czy 15 latach grania, oczywiste oczywistości, cytując klasyka.
Wrzucę je tutaj, jeśli ktoś będzie miał chwilę i odpowie to super, z góry dziękuję czyli po angielsku Thank you from the mountain
1)
Na przykładzie Test of Fire – czy ta karta – minion resource – może być użyta w talii Hero? W instrukcji do LE jest powiedziane:
Cytuj:
Only Ringwraith players may include minion characters, resources, and sites in their decks, while only Wizard players may include hero characters, resources, and sites in their decks.
więc zakładam że nie. Ale może obowiązują jakieś wyjątki nie wspomniane w instrukcji, albo jakaś inna praktyka się utrwaliła?
2)
Na przykładzie karty Elven Cloak – w opisie mamy:
Cytuj:
Tap Elven Cloak to cancel one strike against bearer; the strike must be keyed to Wilderness [w]. May not be duplicated on a given character.
A jeśli mamy strike keyed to double wilderness to możemy użyć tej karty? Zakładam że tak (skoro można użyć w małym lesie, to czemu nie w dużym?) , ale może jest inaczej.
3)
Karty zagrywane na site, np. River. Czy zagrywamy je w Hazard Phase i czy liczą się do Hazard Limit? Zakładam że tak, ale wolę się upewnić.
4)
Dreams of Lore. Tekst na karcie brzmi:
Cytuj:
Sage only during the site phase at an untapped site where "Information" is playable. Tap the sage and the site. Sage may not untap until Dreams of Lore is stored at a Haven [H] during his organization phase. May not be transferred.
Załóżmy że w turze X zagraliśmy tą kartę w trakcie site phase. Czy dobrze rozumiem że najwcześniej w turze X+3 będzie można odtapować naszego Sage (zakładając że nie zagraliśmy żadnej specjalnej karty pozwalającej odtapować go wcześniej – o ile są takie, nie wiem). Liczę to tak:
Tura X+1 – wędrujemy do Haven
Tura X+2 – w organization phase robimy store („storujemy”?) tej karty
Tura X+3 – w untap phase odtapujemy naszego Sage
Jeśli tak jest faktycznie to wydaje się to straaaasznie długo.
5
To zapewne jest już mega oczywiste, ale – czy mogę mieć w decku 3 karty z dopiskiem „may not be duplicated”. Wiem że nie mogą być naraz w grze, ale zakładam że skoro nie są „unique” to mogę mieć 3 w talii i jak któraś zostanie zagrana i potem usunięta, to mogę zagrać kolejną…
A karty z tekstem „may not be duplicated on a given site/character”? Jeśli zagram taką kartę, np Arouse Minions na jakiś site i ta karta tam sobie siedzi i czeka na site phase, to czy mogę w tej samej hazard phase taką samą kartę zagrać na inny pasujący z opisu site (nie wiem czy to miałoby sens, ale pomyślałem o takim przypadku)
Jeśli gdzieś na forum są już odpowiedzi na te pytania to sorry, nie jestem w stanie w krótkim czasie wszystkiego przejrzeć co tam się pojawiło przez prawie 10 lat. To znaczy - zamierzam przejrzeć większość wątków bo to fascynująca lektura, ale stopniowo
Dzięki i pozdrawiam