Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt cze 17, 2025 13:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Icy Touch
PostNapisane: Pn sie 16, 2004 9:54 
Scout/Sage

Mam pytanie czy karte Icy Touch zagrywa się na stół, a do bohatera jest dołanczana dopiero kiedy ten zostanie ranny, czy też odrazu do ranionego bohatera. I jak rozumieć: "The prowess of one Undead attack is modified by +1". Znaczy to że jeden na ture atak Undeda ma +1, czy jak? :?:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 16, 2004 23:30 
Warrior/Ranger/Sage

Zagrywa się na atak, pierwsza raniona przez ten atak postać, na którą
nie zagrano w tej turze jeszcze karty korupcji, przyjmuje tę kartę. Jeżeli nie będzie postaci spełniającej oba te warunki, Icy Touch jest odrzucane do discard pile. Modyfikowane jest oczywiście wyłącznie prowess tego ataku.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 17, 2004 9:02 
Scout/Sage

Aha:) Dzięki. Mam jeszcze pytanie co do kart typu Dragon's Lore. Czyli czy musze wcześniej walczyć z automatic atakiem zanim zagram tą karte?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 17, 2004 23:48 
Warrior/Ranger/Sage

Jak w przypadku wszystkich kart zagrywalnych w fazie site, trzeba się wpierw zmierzyć z ewentualnym automatycznym atakiem.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 18, 2004 9:42 
Scout/Sage

Tak myślałem, tylk owolałem się upewnić;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 20, 2004 22:10 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
Jak w przypadku wszystkich kart zagrywalnych w fazie site, trzeba się wpierw zmierzyć z ewentualnym automatycznym atakiem.

Miałem na myśli resourcey i to tylko te, które są zagrywalne "na sajcie" czy też "w sajcie". Nic nie stoi na przeszkodzie aby w fazie site zagrać Test Of Form, czy powiedzmy Marvels Told, nie wkraczając do siteu i nie mierząc się z automatycznym atakiem (albo zrobić to przed wkroczeniem lub przed atakiem). Również nie wszystkie eventy zagrywalne w site wymagają fazy site, The White Tree czy Knowlege Of Enemy może być zagrane np. w fazie organizacyjnej, jeśli wszystkie inne wymagania są spełnione.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 27, 2004 11:33 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
Miałem na myśli resourcey i to tylko te, które są zagrywalne "na sajcie" czy też "w sajcie". Nic nie stoi na przeszkodzie aby w fazie site zagrać Test Of Form, czy powiedzmy Marvels Told, nie wkraczając do siteu i nie mierząc się z automatycznym atakiem (albo zrobić to przed wkroczeniem lub przed atakiem).

Dokładnie: jeśli chcesz zagrać resource w fazie site musisz wejść i ewentualnie zmierzyć się z auto atakiem

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 27, 2004 19:36 
Warrior/Ranger/Sage

To jesteś za czy przeciw?

Tytuł:
PostNapisane: So sie 28, 2004 9:42 
Warrior/Ranger/Sage

Nie do końca rozumiem pytanie.
Ujmę to tak: jeśli chcesz cokolwiek robić w fazie site - musisz wejść na site i zmierzyć się z ewentualnym atakiem

edit:
czyli chyba jestem przeciw :)

Tytuł:
PostNapisane: So sie 28, 2004 22:59 
Warrior/Ranger/Sage

Pewnie jesteś przeciw, ale dla bezpieczeństwa zapytam jeszcze:
czy aby w fazie site rzucić Sated Beast na Agburanar Ahunt też muszę wejść do situ (zakładam, że moja kompania stoi w Tolfalas, dosyć daleko od miejsc występowania Agburanara), albo czy aby rzucić Marvels Told na
Lure of Senses, też muszę wejść i walczyć z automatycznym atakiem?

Tytuł:
PostNapisane: N sie 29, 2004 9:59 
Warrior/Ranger/Sage

Konrad Klar napisał(a):
Pewnie jesteś przeciw, ale dla bezpieczeństwa zapytam jeszcze:
czy aby w fazie site rzucić Sated Beast na Agburanar Ahunt też muszę wejść do situ (zakładam, że moja kompania stoi w Tolfalas, dosyć daleko od miejsc występowania Agburanara), albo czy aby rzucić Marvels Told na
Lure of Senses, też muszę wejść i walczyć z automatycznym atakiem?

Jakkolwiek głupio to brzmi - tak. Można to tłumaczyć w ten sposób - drużyna , która nie wchodzi na site po prostu nie ma site phase.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 30, 2004 0:21 
Warrior/Ranger/Sage

Nie brzmi głupio ale jakoś tak zasadniczo, nie wiem czy gdzieś to jest ujęte, nie będę się podpierał CRFem, który pod wieloma względami kwestionuję, ale przestudiuję, bo sam ciekaw jestem, co errata na to.
W tej chwili mogę powiedzieć jedynie o zasadzie, jaką przyjęliśmy ja i moi partnerzy w tej sprawie:
resourcey, które można zagrać w fazie MH, w poruszającej się kompanii, ze swojej natury nie wymagają wkraczania do siteu, wystarczy aby wystąpił ten sam warunek zagrywalności (nietapnięty sage, smok na polowaniu etc.).

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 30, 2004 0:50 
Warrior/Ranger/Sage

A tak nawiasem mówiąc:
Przy Near to Hear a Whisper kompania ma fazę siteu, nawet gdy nie decyduje się wkroczyć do niego.

Cytuj:
Any agent may attack a company at his site at the starting of the site phase if the company chooses not to enter the site. May be revealed on-guard if the company chooses not to enter the site. Discard when any play deck is exhausted. Cannot be duplicated. 'He can smell us, perhaps. And he can hear keen as Elves, I believe. I think he has heard something now: our voices probably.' -LotRIV

A to
Cytuj:
...at the starting of the site phase if the company chooses not to enter the site...

wskazuje, że jest jeszcze jakiś ciąg dalszy fazy site dla takiej kompanii, kiedy to już agent nie może zaatakować.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 30, 2004 22:37 
Warrior/Ranger/Sage

he, he wiedziałem, że wyskoczysz z "Near...", ale wiesz - karty tworzą precedens :)
Cytat instrukcji do MELE str 94:
[...]each of your companies may: do nothig or follow this procedure 1) enter the site ( i tak dalej)

Zaskoczę cię: my też gramy tak jak mówisz (nietapnięty sage, smok na polowaniu etc.), ale wydaje mi się, że to jest błąd. Będę lobbował na swoim terenie za zmianą tej interpretacji

Tytuł:
PostNapisane: So paź 02, 2004 23:38 
Warrior/Ranger/Sage

Cytuj:
he, he wiedziałem, że wyskoczysz z "Near...", ale wiesz - karty tworzą precedens

Dobrze, że asekurancko dodałem "Nawiasem mówiąc" :)
Jeśli rozumieć przez "precedens" wyjątki od reguły, to faktycznie, "Near To a Hear Wishper" jest takim "precedensem" i nie będę się czepiać takich szczegółów jak tonący brzytwy. Tym bardziej, że o ogóły mi chodzi właśnie.
Zajrzałem do instrukcji od LE, bo "nie mogłem uwierzyć, że to się dzieje naprawdę".
Przytaczam większy kawałek z tego rozdziału, do którego odwoływał się Jaded.
Cytuj:
Site Phase
In the order you decide (i.e., you decide which goes first, second, etc.), each of your companies may:
ˇ do nothing or
ˇ follow this procedure:
1. Enter its site.
2. If the site has an automatic-attack, it attacks the company. The attack is resolved normally (see pages 28-34).
3. If the site is untapped, a character in the company may attempt to play an item, ally, or faction that is "playable" at that site. Tap the character and the site.
Certain resource cards other than items, allies, and factions are playable during the site phase and state the conditions under which they may be played. Such a card only requires an untapped site if it states that the site taps when played.
If a tapped site should become untapped, an additional resource may be played that taps the site. Anytime a resource card is played that taps the site, one additional character may tap to play a minor item. 4. Standard Rules Only: One of your characters or your Ringwraith may attempt to influence away one of your opponent's characters, followers, allies, factions, or items (if it is at the same site). See pages 64-66. OR
Against Wizard Player Only: One of your companies may make an attack against one of your opponent's companies (if it is at the same site).

End-of-Turn Phase
You may discard one card. Then you must draw or discard cards until your hand has 8 cards. Your opponent does the same for his hand. Note: The number of cards you must keep in your hand can be increased by certain cards and abilities.

Dwie rzeczy zwracają tu uwagę:

1. Gdyby ktoś, patrząc na to zestawienie, chciał określić kiedy można zagrać np. Test of Form, okazało by się, że nigdy. W fazie organizacyjnej kompania może pozostać w miejscu, spróbować wyruszyć w drogę, złożyć przedmioty i eventy, w untap phase postacie mogą się odtapnąć i czasem wyleczyć. Wątpliwości nie byłoby chyba tylko w przypadku owych "precedensów", które wyraźnie określają kiedy i w jakich okolicznościach mogą być zagrane.
Ale myślę, że to zestawienie opisuje jedynie akcje specyficzne dla danej fazy i "may do nothing" oznacza tyle co "może nie robić nic właściwego dla tej fazy". Poza tym "may do nothing" to trochę co innego niż "must do nothing" z River czy Lost in Free Domains.

2. Ważniejsza, może i zasadnicza, sprawa. Co prawda nigdzie nie zostało to wyraźnie napisane, ale nie sądzę aby to kompania mogła kiedykolwiek zagrywać Gates of Morning, Seated Beast albo Withdrawn to Mordor, tak samo jak nie kompania odrzuca karty, przeorganizowuje kompanie i wyrównuje ilość kart na ręce - to robi gracz. Czyli że Gates of Morning i inne eventy nie wymagające postaci czy allies bądź określonych skills mogłyby, przy takim podejściu, być wprowadzone, w ramach ograniczeń tekstu karty i innych warunków, w każdej fazie, również w site phase, bez względu na to czy kompania "may do nothing", "must do nothing" i czy w ogóle jest w tej fazie jakaś kompania, bo nawet jeśli kompania nic nie robi, robic może coś kontrolujący ją gracz(*).
To że pojęcia gracz i kompania nie są tożsame i nie powinny być używane zamiennie, widać choćby po tym zestawieniu:
Cytuj:
Site Phase
[...], each of your companies may:
[...]
End-of-Turn Phase
You may discard [...]

Jeśli to się wydaje mętne i naciągane to w innym miejscu instrukcji do LE jest:
Cytuj:
RESOURCE CARDS, NON-EVENT
Certain resource cards may only be played if specific required conditions exist. A faction card, ally card, or item card must be played during your site phase and requires an untapped character and an untapped site. In addition, the company must face any automatic-attacks located at the same site before such a card can be played. Resource events do not generally require an untapped site nor that the automatic-attack be faced. This may vary based upon specific card text.

To do punktu pierwszego. Wygląda to nawet bardziej liberalnie, niż to co proponowałem wcześniej ja (obstawałem, aby przy Knowledge of Enemy i innych kartach wymagających siteu,
wymagać wkraczania i mierzenia się z automatycznymi atakami). Faktycznie wraz z LE pojawiły się karty, które choć zagrywalne tylko w site phase nie wymagają eksploracji site'u, mam tu na myśli Malady without Healing - nie znam rysunku tej karty, ale sądząc z opisu chodzi o coś w rodzaju magi VooDoo (shadow magic w świecie ME), zabijanie na odległość nie wymagające bezpośredniego kontaktu z ofiarą. Może jest takich kart więcej, w każdym razie nie widzę innych niż ew. formalne powodów aby wymagać od kompani wkraczania do site'u w celu zagrania takich kart w fazie site. Sądzę, że pod kątem takich przypadków te przepisy z LE zostały tak liberalnie skonstruowane.
Ale czy stosować to do kart w rodzaju Knowledge of Enemy to mam takie wątpliwości bo z kolei:
Cytuj:
PLACING A CARD ON-GUARD
[...]
The company plays a card that potentially taps the site. If the on-guard card is a non-creature hazard, it may be revealed if it is a hazard that directly affects the company or a character in the company (e.g., a hazard that forces all characters to make a corruption check).

Widać po tym, że autorzy starali się ująć sytuacje, w której deklarowana jest próba wpłynięcia na frakcję i która może się ostatecznie nie powieść i dać w takiej sytuacji HP możliwość odsłonięcia katy On-Guard oddziałującej na tę próbę (np. Foolish Words albo Lure of Power).
Co jednak w sytuacji gdy jest to próba wpłynięcia na resource przeciwnika, co nie tapuje nawet potencjalnie site'u, albo wobec frakcji zagrywalnej na już tapniętym sajcie? Zabronić odsłaniania karty On-Guard?
Można się trzymać literalnie przepisów i zabronic odsłaniania Lure of Power i pozwolić na zagrywanie Knowledge of Enemy bez wkraczania do site'u.
Proponuję postąpić w zgodzie z intencjami autorów tych przepisów i raczej pozwolić na Lure i zakazać Knowledge, ale zanaczam że to jest tylko moja propozycja i w tym akurat przypadku wynika nie z chęci bycia za wszelką cenę w zgodzie z przepisami, tylko właśnie uniknięcia nielogiczności jakie czasem one stwarzają.
A co CRF na to?
Jeśli chodzi o punkt 1. to znalazłem:
Cytuj:
A company may not play any resource during the site phase until they have faced all
automatic-attacks, unless that resource directly affects an automatic-attack.
Removing an automatic-attack does not directly affect it, although cancelling does.

Czyli że nie ma żadnego liberalizmu w tej sytuacji i kwestia Knowledge (i Malady, i Test of Form) odpada.
Tym, którzy chcą pozostać w zgodzie z CRF proponuję przyjęcie przynajmniej punktu drugiego, czyli rozdzielenie akcji kompanii i gracza. Pozwoliło by to na pogodzenie "zdroworozsądkowego podejścia" z restrykcyjnym (dal mnie aż nadto) przepisem CRF, bez najmniejszej szkody dla tego drugiego.
Wciąż mam jednak pewne wątpliwości:
Czy postać z innej kompanii może zagrać Marvels Told lub Voices of Malice albo tapnąć się do Praise to Elbereth (tap anyone character in play), albo użyć mocy Palantir of Elostirion by pomóc innej kompanii? Z tekstu tych kart wynikałoby że tak, ale w takiej sytuacji nie walczy przecież z AA, On-Guardem i agentem z sajtu na którym nie stoi. Jeśli może to czy potem ma wkraczać do swojego sajtu, albo musi wpierw załatwić sprawy na własnym podwórku aby pomagać innym? Czy sage, który przez całą turę stał w White Towers i operował Palantirem, musi walczyć z wilkami aby zrobić to w site phase?

Trochę się rozpisałem i rozcytowałem ale mylę, że lepsze to niż rzucanie monosylabami i kawałkami wyrwanymi z kontekstu.

*No właśnie, ma to pewien związek z tematem Resoursy Różnych Stron. Nie powiedziałbym, że to kompania odbudowuje gród czy siedzibę (Rebuid the Town, Hold Rebuild and Repaired), tak samo jak nie kompania zakłada domy leczenia (Houses of Healing, które akurat nie musi być zagrywane w site phase jak to postanowiła errata w wypadku RTT i HRR). Zapraszam Cię Jaded do kontynuacji tego wątku, co obiecałeś zrobić po urlopie.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]